Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα φρενάρει τα επόμενα χρόνια, καθώς οι υψηλές τιμές και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Η κατανάλωση το 2024 θα αυξηθεί με το ήμισυ του ρυθμού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια, αναφέρει η ΙΕΑ προσθέτοντας παράλληλα ότι θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία. Καθώς η παραγωγική ικανότητα εξακολουθεί να αυξάνεται, οι αγορές θα παραμείνουν «επαρκώς εφοδιασμένες» έως το 2028, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί σχεδόν να μηδενιστεί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η υπηρεσία και προσθέτει: «Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εν όψει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας».
«Συναγερμός» για την καθαρή ενέργεια: 675 εκατ. άνθρωποι χωρίς ηλεκτρισμό
Οι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια σε μια μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Αυτή η φιλοδοξία ενισχύθηκε όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της στις αρχές του 2022.
Σφικτή αγορά
Οι βραχυπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές διαφέρουν σημαντικά. Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ενδέχεται να σφίξουν «σημαντικά» τους επόμενους μήνες καθώς η κατανάλωση καυσίμου της Κίνας ανακάμπτει από την πανδημία, ενώ οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία μειώνουν την παραγωγή, ανέφερε ο οργανισμός. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.
Το επόμενο έτος φαίνεται επίσης στενό, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο, με τα αποθέματα πετρελαίου να αναμένεται να μειωθούν ακόμη και όταν η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης υποχωρήσει στα 860.000 βαρέλια την ημέρα, έναντι 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος.
Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια θα φέρουν έναν κόσμο λιγότερο εξαρτημένο από τους υδρογονάνθρακες. Η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου θα μειωθεί σε μόλις 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2028, σύμφωνα με την έκθεση του IEA. Η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι εκείνο το σημείο.
Επενδύσεις
Ενώ η ζήτηση επιβραδύνεται, οι επενδύσεις σε νέες προμήθειες ανακάμπτουν. Οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 11% το 2023 σε υψηλό οκταετίας των 528 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή συμβαδίζει άνετα με τη ζήτηση για το υπόλοιπο της δεκαετίας.
Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 6%, έως το 2028. Αυτό ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την αύξηση της ζήτησης την ίδια περίοδο χάρη στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα. Η χωρητικότητα στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί κατά μόλις 800.000 βαρέλια την ημέρα, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Μέση Ανατολή.
Η αναμενόμενη εξισορρόπηση της κατανάλωσης πετρελαίου εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Ο IEA ανέφερε σε έκθεση πριν από δύο χρόνια ότι η ενεργειακή βιομηχανία θα πρέπει να σταματήσει τις επενδύσεις σε όλα τα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να επιτύχει «καθαρές μηδενικές» εκπομπές έως το 2050.
Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ
Νωρίτερα ο ΟΠΕΚ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023, ενώ προειδοποίησε ότι οι αβεβαιότητες και η επιβράδυνση θα είναι τα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος θα αυξηθεί κατά 2,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή κατά 2,4%, ανέφερε ο ΟΠΕΚ, σχεδόν αμετάβλητη από την αντίστοιχη πρόβλεψη των 2,33 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως τον περασμένο μήνα.
«Για το 2023, η πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παραμένει επίσης αμετάβλητη σε σχέση με την εκτίμηση του προηγούμενου μήνα, στα 2,3 mb/d » σύμφωνα με την έκθεση « Η ζήτηση από χώρες που ανήκουν στον ΟΟΣΑ να αυξάνεται κατά 0,05 mb/d σε ετήσια βάση και την αύξηση της ζήτησης χωρών εκτός του ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται κοντά στα 2,3 mb/d σε ετήσια βάση. Μικρές προσαρμογές προς τα κάτω έγιναν στον ΟΟΣΑ λόγω των αδύναμων επιδόσεων των οικονομιών του το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, αυτές αντισταθμίστηκαν από μικρές ανοδικές προσαρμογές λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου επιδόσεων της οικονομίας της Κίνας, ενώ σε άλλες περιοχές αναμένεται να σημειωθούν ελαφρές μειώσεις, λόγω των οικονομικών προκλήσεων που είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη ζήτηση πετρελαίου. Κατά συνέπεια, το 2ο τρίμηνο του 23, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,3 mb/d σε ετήσια βάση. Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φθάσει τα 101,9 mb/d το 2023. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.»
Latest News
Νέο ράλι στο φυσικό αέριο - Πόσο αντέχουν τα αποθέματα [γράφημα]
Το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε γεγονός που διαταράσσει ή απειλεί να διαταράξει τον εφοδιασμό
Σκέρτσος για ρεύμα: Δεν θα περάσουν οι ακραίες αυξήσεις στον καταναλωτή - Θα υπάρξει βοήθεια
Έφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο MEGA ο Άκης Σκέρτσος
Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγές, αλλά ο κλάδος δεν χειροκροτεί τις εμμονές του
Καλπάζουν οι τιμές του φυσικού αερίου - H Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στην Αυστρία
Ακολουθεί η Μολδαβία - Η Ευρώπη έχει περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο αλλά παραμένει ευάλωτη
Η αιολική ενέργεια ρίχνει τις τιμές στην Ευρώπη με φόντο την πτώση της θερμοκρασίας
Οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται θα δώσουν προβάδισμα στην αιολική ενέργεια με θετική συνέπεια τη μείωση τιμών
Πάιατ: Υποστηρίζουμε την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο
Από την COP29 στο Μπακού ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για τον Great Sea Interconnector αλλά και τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
«Καμπανάκι» από τη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου
Οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου
Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προχωρά ο σχεδιασμός για το καλώδιο Ελλάδας – Γερμανίας
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τα δίκτυα, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης
Νέα «όπλα» της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβαση – Οι μονάδες «Peakers» και τα «Pumped Hydro»
Η ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο CEO Γ. Στάσσης, στην τριετία 2025 -2027 θα εκτελέσει έργα ευέλικτης ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1,8 GW
Το Ελσίνκι θα ζεσταίνεται με πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η φινλανδική πρωτεύουσα θα γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα θερμαίνει τα κτίριά της με πυρηνική ενέργεια