
«Είμαστε μία κοινωνία που κυνηγάει την εργασία, επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε προβλήματα της μαύρης εργασίας», σημείωσε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, συμφωνώντας με τον Αριστοτέλη Παντελιάδη, CEO της Metro ΑΕΒΕ, ότι «πρέπει να φέρουμε ανθρώπους από το εξωτερικό» εφόσον «δεν φθάνουν οι Έλληνες».
Οι δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν σε συζήτηση για την ηγεσία στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου του ECR Hellas, αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα έλλειψης εργαζομένων καθώς και στο τι περιμένει το ελληνικό επιχειρείν από τη νέα κυβέρνηση.
Στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού ο κος Θεοδωρόπουλος επεσήμανε ότι «δημιουργούμε ως χώρα αντικίνητρα στην εργασία. Ένας άνθρωπος που βγαίνει στη σύνταξη και θέλει να ξαναδουλέψει, του λέμε ότι θα κόψουμε ένα μέρος από τη σύνταξη, τη στιγμή που θα πληρώσει κοινωνική ασφάλιση και φόρο εισοδήματος. Και αντί να του δώσουμε κίνητρα, λέμε θα του κόψουμε τη σύνταξη γιατί δούλεψε».
Αντικίνητρο θεωρεί ο κος Θεοδωρόπουλος και την επαναφορά των τριετιών, όπως και το ότι όλη η νομοθεσία προστατεύει τον εργαζόμενο.
«Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα όπως η επαναφορά των τριετιών όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 10% για ένα χρόνο και άλλες πρακτικές που ακολουθούνταν πριν τα μνημόνια που κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι καταστροφικές. Όλη η νομοθεσία είναι διαμορφωμένη στο να προστατεύει τον εργαζόμενο. Μόνο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι. Το 33% έχει αλλάξει δουλειά το πρώτο τετράμηνο. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται πια προστασία», σημείωσε ο κος Θεοδωρόπουλος.
Περισσότερες υπερωρίες
Στο στόχαστρο του πολυσχιδούς επιχειρηματία μπήκε και η εποχική εργασία, προτείνοντας μεγαλύτερη ευελιξία.
Σύμφωνα με τον Θεοδωρόπουλο, η νομοθεσία σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη πως ένα νέος εργαζόμενος που πάει να δουλέψει σε ένα νησί δεν πάει για να δουλέψει οκτάωρο. «Δεν λέω να πάμε στις 200 ώρες εργασίας, αλλά μια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένη στις 120 ώρες νόμιμης υπερωρίας τον χρόνο».
Χρειάζονται κίνητρα
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο κ. Παντελιάδης σημείωσε πως για να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από τις επιχειρήσεις για να γίνουν πιο ελκυστικές στους εργαζομένους αλλά χρειάζονται και θεσμικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα παροχή κινήτρων για συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, που στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, καθώς μόλις το 49% εργάζεται κανονικά.
Αναφέρθηκε και στην ανάγκη οργανωμένης πρόσκλησης στο εξωτερικό για την προσέλκυση ξένων εργαζομένων. «Πρέπει να έρθει μια ένεση ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Οργανωμένα και με προστασία», σημείωσε ο κ. Παντελιάδης.
Τι ζητούν οι επιχειρηματίες από την επόμενη κυβέρνηση
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσει κατά προτεραιότητα η επόμενη κυβέρνηση ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως «τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία θέλει να προχωρήσει μπροστά και να αφήσει πίσω της, τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», ενώ τόνισε ότι το «το επόμενο 18μήνο είναι σημαντικό και μπορούν να λυθούν χρόνια ζητήματα».
Πέρα από τα εργασιακά, ο γνωστός επιχειρηματίας αναφέρθηκε στα θέματα απονομής δικαιοσύνης και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
«Δεν γίνεται 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι να είναι κάτω απ’ τη φορολογική βάση. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με ΦΠΑ στα ύψη λόγω της φοροδιαφυγής. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία την εργασιακή και τη φορολογική», σημείωσε.
Σχετικά με το θέμα της ενέργειας, τόνισε ότι η βιομηχανία αναμένει απ’ την Ευρώπη περισσότερα. «Έχουμε χάσει ανταγωνιστικότητα από κάθε τρίτη χώρα. Όλοι σκέφτονται να πάνε στις ΗΠΑ».
Διακριτική η κυβέρνηση με την αγορά
Ο κος Παντελιάδης είπε πως ειδικά σε ότι αφορά την λειτουργία της αγοράς θα πρέπει οι κυβερνητικοί λειτουργοί να μην παρεμβαίνουν, όπως αναγκαστικά έγινε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ειδικών συνθηκών.
«Αν μπαίνουμε σε μια πιο ομαλή και πιο ισορροπημένη κατάσταση θα περίμενα μια πολύ λιγότερο παρεμβατική πολιτική γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν υπάρχει λόγος για πολλές παρεμβάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Latest News

Τι έδειξε το «πασχαλινό» ταμείο των σούπερ μάρκετ – Από ποιο προϊόν έχασαν 4-5 εκατ. ευρώ
Πηγές της αγοράς των σούπερ μάρκετ μιλώντας προς τον ΟΤ, αναφέρουν ότι η πασχαλινή αγορά κινήθηκε μέτρια φέτος

Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορίας τους - Στη μάχη οι ομολογιακές εκδόσεις
Οι πιέσεις που ασκούν στις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων - Η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και φέτος με αμείωτη ένταση

Δωδώνη: Νέο εργοστάσιο στα Ιωάννινα και επενδύσεις έως 200 εκατ. από τους αδελφούς Σαράντη
Τι λέει στον ΟΤ ο Δημήτρης Σαράντης για την εξαγορά της Δωδώνης και τα σχέδια για την επόμενη μέρα της εταιρείας

Η Pink Woman μιλάει... ιταλικά - Η εξωστρέφεια και ο τζίρος ρεκόρ
Στην Ιταλία συνεχίζεται η ανάπτυξη του brand Pink Woman - Πώς αποδίδει το επιχειρηματικό μοντέλο επί ελληνικού εδάφους

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης