Με fast track χρονοδιάγραμμα θα προκηρυχθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εντός του επόμενου διημέρου,  ο πρώτος  διαγωνισμός για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταριών), ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, με την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.  Άλλωστε, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση η ελάχιστη και η μέγιστη διάρκεια από την προκήρυξη έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζονται σε 21 και  28  ημέρες αντίστοιχα.

Αποθήκευση ενέργειας: Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο διαγωνισμό

Η λίστα των έργων

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των προσφορών από τη  ΡΑΑΕΥ προκειμένου έως τις   αρχές Αυγούστου να έχει συμπληρωθεί η λίστα των έργων που θα προκριθούν.   Η μεγάλη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και ο περιορισμένος ηλεκτρικός χώρος στα ηλεκτρικά δίκτυα καθιστούν αναγκαία την άμεση   προώθηση έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε αφενός να επιλυθεί το πρόβλημα με τη στοχαστικότητα των έργων ΑΠΕ και αφετέρου να διασφαλιστεί η  ευστάθεια του συστήματος η οποία κινδυνεύει κατά τις  περιόδους που υφίσταται παράλληλα υψηλή παραγωγή πράσινης ενέργειας και χαμηλή ζήτηση.

Τρεις διαγωνισμοί

Η συνολική δημοπρατούμενη, ισχύς μέσω τριών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, ανέρχεται σε  1.000 MW (μεγαβάτ). Η πρώτη δημοπρασία που θα προκηρυχτεί έως την Παρασκευή, θα αφορά έργα 400 MW.  Θα ακολουθήσει η  δεύτερη για 300 MW εντός του τρίτου τριμήνου του έτους και η τρίτη για 400 MW εντός του τετάρτου τριμήνου του 2023 η οποία θα αφορά μόνο έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης   των περιοχών  Κοζάνης,  Φλώρινας και   Μεγαλόπολης.  Στις δύο πρώτες δημοπρασίες μπορούν να συμμετάσχουν έργα που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανά τη χώρα, πλην της Κρήτης.

Οι προθεσμίες

Και οι τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες θα πρέπει να διεξαχθούν εντός του 2023 προκειμένου να προλάβουν οι  σταθμοί που θα προκριθούν  να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης  από το οποίο έχουν δεσμευτεί τα 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των διαγωνισμών.  Θα πρέπει να έχει προηγηθεί  υποβολή αιτήματος στον ΑΔΜΗΕ για την ενεργοποίηση της σύνδεσης των έργων έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2025.

Τιμή εκκίνησης

Η τιμή εκκίνησης για τον πρώτο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης ενέργειας  με μπαταρίες έχει οριστεί   στα  115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος). Δηλαδή οι επενδυτές για να διεκδικήσουν τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές που θα κινούνται κάτω από το συγκεκριμένο ποσό.  Οι κάτοχοι των σταθμών που τελικά θα προκριθούν στους δύο πρώτους διαγωνισμούς θα λάβουν  επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (€/MW).  Επιπλέον, θα λαμβάνουν και λειτουργική ενίσχυση για  δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης,  η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της λειτουργικής ενίσχυσης από τον  Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Ανώτατο όριο ισχύος

Για κάθε έργο  που θα συμμετέχει  το ανώτατο όριο ισχύος είναι 100 MW. Επίσης, με υπουργική απόφαση έχει οριστεί μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για την Α’ και τη Β’ ανταγωνιστική διαδικασία στα 100 MW ενώ έχει προβλεφθεί μέγιστο όριο ανά επενδυτή σε κάθε ανταγωνιστική διαδικασία  στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος.  Επιπλέον, έχει τεθεί και μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος και στις τρεις ανταγωνιστικές  διαδικασίες του 2023, το οποίο ορίζεται σε 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, ήτοι όριο 250 MW.

Τα έργα

Συνολικά προβλέπεται η στήριξη ενός χαρτοφυλακίου έργων συνολικής ισχύος 1 GW (γιγαβάτ), ωστόσο, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο όπως άλλωστε είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).   Είναι ενδεικτικό ότι, συνολικά  η ΡΑΕ έως τον Μάρτιο είχε εκδώσει 356 άδειες, συνολικής ισχύος 24 GW εκ των οποίων οι 306 άδειες (18,7 GW) αφορούν μονάδες συσσωρευτών. Μάλιστα, έργα ισχύος 5,3 GW έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά  και έχουν υποβάλλει αίτημα στον ΑΔΜΗΕ για σύνδεση με το δίκτυο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου