Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ότι δεν έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων, παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει στις προοπτικές της οικονομίας και τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 7.628 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,13% στις 16.290 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,51% στις 7.290 μονάδες.

Ευρώπη: Ράλι στο ευρώ, πτώση στα ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις, παρά την υψηλή αβεβαιότητα στις προοπτικές του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο.

Μία απόφαση, η οποία έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί τόσο από την ίδια την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έδωσε δώσει σήμα ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει κλείσει καθώς παρατηρούνται σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η δράση της κεντρικής τράπεζας στην Ευρώπη ήρθε μετά την παύση των αυξήσεων επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στο εύρος-στόχο του 5%-5,25%. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια έως και 5,6% πριν από το 2023.

Πέραν των ευρωπαϊκών καταλυτών πάντως, ο βρετανικός FTSE 100 προσπάθησε να διαφοροποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η HSBC υποβάθμισε τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου σε underweight από neutral. Οι αναλυτές της περιέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο ως “βαρίδι” εντός της Ευρώπης, καθώς οι μετοχές του βρίσκονται υπό ιδιαίτερη πίεση σε σύγκριση με άλλα έθνη.

Ο FTSE 350 είναι μεταξύ των δεικτών με τις χειρότερες επιδόσεις στις ανεπτυγμένες αγορές, έγραψε η HSBC και αναμένει ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά περίπου 2% το 2023. Μάλιστα, η HSBC ανέφερε ως λόγους για την υποβάθμιση τις πληθωριστικές πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών, τον κολλώδη πυρήνα του πληθωρισμού και τα επιτόκια πολιτικής που απέχουν πολύ από την κορύφωσή τους.

Η τράπεζα υποβάθμισε επίσης τη Γαλλία και την Ισπανία (από overweight σε underweight και από overweight σε neutral αντίστοιχα), ενώ αναβάθμισε την Ελβετία και τη Σουηδία (από underweight σε overweight και από neutral σε overweight αντίστοιχα).

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έριξε άγκυρα» στις 1.270 μονάδες

Με επιλεγμένες αγορές στις δημοπρασίες, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του σήμερα, διακόπτοντας σχετικά ανώδυνα το θετικό του σερί. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,43% στις 1.269,07 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 91 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές