Έντονη νευρικότητα και μικτά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα πολλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στο μέτωπο της οικονομίας και το κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,02% στις 33.987 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,18% στις 4.364 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,42% στις 13.569 μονάδες.

«Η Fed σόκαρε τις αγορές – όχι με την αύξηση των επιτοκίων (επειδή τα διατήρησε σταθερά όπως αναμενόταν), αλλά επειδή έδειξε πολύ περισσότερο επιθετική από ό, τι αναμενόταν για τις μελλοντικές αυξήσεις», σχολίασε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων για την Independent Advisor Alliance.

«Ενώ αυτή η απόφαση πολιτικής δείχνει ότι η Fed έχει μεταβεί από το στάδιο της κλιμάκωσης του κύκλου επιτοκίων στο στάδιο της βαθμονόμησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Fed είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στο μέλλον, αν χρειαστεί», δήλωσε επίσης ο Marty Green, διευθυντής της Polunsky Beitel Green.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών εστίασης σημείωσαν μηνιαία αύξηση 0,3% τον Μάιο και διαμορφώθηκαν στα 686,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,6%.

Επίσης, ο αριθμός των εποχικά προσαρμοσμένων αρχικών αιτήσεων ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στις 262.000 την εβδομάδα που έληξε στις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας. Ο αριθμός της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 1.000. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε κατά 9.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 246.750.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας των ασφαλισμένων διαμορφώθηκε στο 1,2% την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των ασφαλισμένων ανέργων ανήλθε σε 1.775.000, αυξημένος κατά 20.000 σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 1.778.250, διολισθαίνοντας κατά 6.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκε κατά 0,2% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Τον ίδιο μήνα, ο δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ οι δείκτες των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μειώθηκαν κατά 0,4% και 1,8% αντίστοιχα. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή ήταν 0,2% υψηλότερη τον Μάιο σε σχέση με το επίπεδό της ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού μειώθηκε στο 79,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street