
Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει και μαζί του και η θέση του μάνατζερ. Μετά την πανδημία, υπάρχει ξεκάθαρα αύξηση της ζήτησης γύρω από τα θέματα της εξ αποστάσεως εργασίας και της ευημερίας των εργαζομένων.
Δεν εργαζόμαστε πλέον σήμερα όπως δούλευαν οι γονείς μας στο παρελθόν. Και σαφώς υπήρξε μια ρήξη τα τελευταία πέντε χρόνια. Το διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει τον τρόπο που ενεργούμε και αλληλοεπιδρούμε και όχι μόνο. Υπήρξε επίσης η άφιξη στον κόσμο της εργασίας η Generation Z, αυτής της γενιάς που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010, ταυτόχρονα ζάπερ και αδάμαστη, έτη φωτός μακριά από το αυταρχικό μάνατζμεντ.
Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις έριξαν τα εμπόδια, οι υπηρεσίες τους άρχισαν να συνεργάζονται, ενώ έκαναν την είσοδό τους και εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών – σύμβουλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, υπεργολάβοι, κ.λπ. Οι υπεύθυνοι της ομάδας έπρεπε να μάθουν να προχωρούν μπροστά σε αυτόν τον μικρόκοσμο, εκτός οποιουδήποτε ιεραρχικού πλαισίου, με οριζόντιο τρόπο, σε λειτουργία έργου. Σήμερα οι μάνατζερ βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντιστροφή της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Πολλοί βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα στις ομάδες τους και τον ιεραρχικό
ανώτερό τους, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί με τον παλιό τρόπο, σε μια καθαρά από πάνω προς τα κάτω λειτουργία. Δεν είναι πραγματικά περίεργο να βλέπεις τα αιτήματα για κατάρτιση να κατακλύζουν.
Τεχνικές
Πέρα από την επιθυμία να διατηρήσουν την απόδοση και την ελκυστικότητα της εταιρείας τους, οι μάνατζερ θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί εντός της επιχείρησής τους αλλά και στην αγορά εργασίας. Οι διαφημίσεις και οι περιγραφές θέσεων εργασίας σήμερα απαιτούν ξεκάθαρα άτομα ικανά να διαχειρίζονται εξ αποστάσεως, να προσαρμόζονται σε ποικίλες καταστάσεις, να διαχειρίζονται μεταβαλλόμενες ομάδες και πολλών γενεών και να αποφασίζουν σε ένα αβέβαιο μέλλον. Ένας ιδανικός μάνατζερ εν έτη 2023: να είναι ανθρώπινος, καλοπροαίρετος, προσεκτικός. Ένα είδος «coach» στην υπηρεσία της εταιρείας του αλλά και των συνεργατών του. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, οι μάνατζερ θα πρέπει να κατακτήσουν τις δεξιότητες, και εάν όχι, να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία, Τα Νέα, 20.05.2023). Επίσης, στο βιβλίο των Ε. Κρασαδάκη, Σ. Τριαντάρη, Κ. Ζοπουνίδη, κοινωνικές/επικοινωνιακές και ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση και στην εργασία τον 21ο αιώνα, οι αναγνώστες μπορούν να βρουν τις σύγχρονες δεξιότητες του μάνατζμεντ, εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2023.
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
CIHEAM – International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, France, Greece


Latest News
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [ΣΤ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/timologia1-7-600x397.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [ΣΤ’ Μέρος]
Οι περιπτώσεις

Η Βόρεια Αμερική στα χνάρια της... ευρωζώνης
Για να επιλύσουν τις τρέχουσες εντάσεις, Καναδάς, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αρχίσουν να συντάσσουν σχέδια για μια Οικονομική Ένωση της Βόρειας Αμερικής

Μέχρι 31 Μαρτίου 2025, υποχρεωτική η χορήγηση των κανονικών αδειών έτους 2024
Ο εργοδότης πρέπει να μεριμνήσει οι εργαζόμενοι του να λάβουν το σύνολο της ετήσιας (κανονικής) άδειας έως 31.3.2025 και σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί, τότε να την αποζημιώσει
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Α Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/akinita-888-efimerida-600x400.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ 2025
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Προσαύξηση και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για εργασία Κυριακής αργία νύκτα υπερεργασία και υπερωρία
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι

Πώς θα εκδώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2025
Εκδόθηκαν την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Δικαστική νίκη για εταιρεία υπό εκκαθάριση: Ακυρώθηκαν οφειλές 13.000 ευρώ
Δεκτή η ανακοπή κατά πράξεων ταμειακής βεβαίωσης Δήμου

Βραχυχρόνια μίσθωση Οδηγός ΑΑΔΕ με βασικές έννοιες και υποχρεώσεις (Β)
Οι αλλαγές, οι όροι και οι οδηγίες που δόθηκαν απο την ΑΑΔΕ

Το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε κόντρα στις προβλέψεις
Σε μία εξαιρετικά περίπλοκη συνθήκη, η αγορά συναλλάγματος δεν μπορεί να βγάλει μια ετυμηγορία.

Τι φοβούνται οι επενδυτές; 4+1 παράγοντες που οδηγούν σε έντονη μεταβλητότητα τις αγορές
Μια από τις πλέον δισεπίλυτες εξισώσεις της τελευταίας εικοσαετίας, καλούνται να λύσουν οι επενδυτές