Μαζική έξοδο εκατομμυριούχων αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος η Κίνα, τον μεγαλύτερο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε συνέχεια μιας διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια δεκαετία περίπου.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners, περίπου 10.800 άτομα υψηλής καθαρής αξίας μετανάστευσαν από την Κίνα το 2022 και άλλα 13.500 αναμένεται να φύγουν φέτος.

Κίνα: 16 πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Αυτό δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια.

Όπως δήλωσε στο CNBC ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας στη New World Wealth που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης, η Κίνα έχει δει τη μεγαλύτερη αποχώρηση εκατομμυριούχων ετησίως την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας επιβράδυνση της γενικής αύξησης του πλούτου στη χώρα.

Σύμφωνα, όμως με τον ίδιο, παρόλο που αυτό συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια, οι τελευταίες εκροές κεφαλαίων μπορεί να αποβούν πιο επιζήμιες από ό,τι συνήθως. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε έντονα από το 2000 έως το 2017, αλλά η ανάπτυξη του πλούτου και των εκατομμυριούχων στη χώρα ήταν αμελητέα από τότε και έπειτα, εξηγεί.

Πατάει φρένο η ανάκαμψη

Στο μεταξύ, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για περισσότερη στήριξη της ασταθούς ανάκαμψης που παρουσιάζει μετά την πανδημία.

Η βιομηχανική παραγωγή και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων υπολείπονται των προβλέψεων.

Η οικονομική ανάκαμψη που παρατηρήθηκε νωρίτερα φέτος έχασε τη δυναμική της το δεύτερο τρίμηνο, ωθώντας την κεντρική τράπεζα της Κίνας αυτή την εβδομάδα να μειώσει βασικά επιτόκια και αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,5% τον Μάιο σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS), σε χαμηλότερους ρυθμούς από το 5,6% του Απριλίου και οριακά πιο κάτω από την αύξηση 3,6% που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με εξασθένηση της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Οι λιανικές πωλήσεις – βασικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης – αυξήθηκαν 12,7%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 13,6% και σημαντικά χαμηλότερα από το 18,4% του Απριλίου.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα τον Μάιο μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τουλάχιστον από το 2001, μειωμένες κατά 21,5% σε ετήσια βάση, ενώ η αύξηση των τιμών των νέων κατοικιών επιβραδύνθηκε.

Ο τομέας των ακινήτων, ιστορικά βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, αναμένεται να αντιμετωπίσει «επίμονη αδυναμία» για χρόνια, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs αυτή την εβδομάδα.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 0,1% τους πρώτους πέντε μήνες, σε έντονη αντίθεση με την αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4% από κρατικούς φορείς, υποδηλώνοντας αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων εκτινάχθηκε στο 20,8%, ενώ σε εθνικό επίπεδο παρέμεινε στο 5,2% τον Μάιο.

Περισσότερα κίνητρα

«Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής στέλνουν επίμονα σήματα ότι η δυναμική της οικονομίας υποχωρεί», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος της Pinpoint Asset Management, στο Reuters.

Τα στοιχεία ενισχύουν επίσης την υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα δώσει περισσότερα κίνητρα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, τα αυξανόμενα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ρεκόρ ανεργίας στους νέους και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η εισαγωγή κινήτρων με χαλάρωση πολιτικής μεγάλης κλίμακας θα ήταν το πρώτο βήμα, εκτιμά ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Jones Lang LaSalle, επισημαίνοντας ότι και πάλι «μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρία χρόνια για να υποστηριχθεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης».

Ήδη οι αγορές στοιχηματίζουν σε περισσότερα κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που στοχεύουν στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος κάποτε ήταν πυλώνας της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις