
Για μία ακόμα χρονιά η Κίνα φέτος αναμένεται να βιώσει τη μεγαλύτερη φυγή εκατομμυριούχων.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners , η δεύτερη οικονομία στον πλανήτη αναμένεται να χάσει τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε δολάρια φέτος λόγω της μετανάστευσης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι 10.800 πλούσιοι εγκατέλειψαν την Κίνα το 2022, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 13.500.
Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά μετρά περίπου δέκα χρόνια.
Η Κίνα έχει δει τη μεγαλύτερη αποχώρηση εκατομμυριούχων κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται επιβράδυνση της γενικής αύξησης του πλούτου στη χώρα, σχολίασε ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας στην παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών πλούτου New World Wealth που βοήθησε στη σύνταξη της έκθεσης.
«Οι πρόσφατες εκροές θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμιες από ό,τι συνήθως. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε έντονα από το 2000 έως το 2017, αλλά η ανάπτυξη του πλούτου και των εκατομμυριούχων στη χώρα ήταν αμελητέα από τότε (όταν μετράται σε όρους δολαρίων ΗΠΑ).
Άλλοι μεγάλοι χαμένοι
Σύμφωνα με την Henley & Partners, ακολουθεί η Ινδία η οποία εκτιμάται ότι θα χάσει 6.500 εκατομμυριούχους φέτος, έναντι 1.000 που έφυγαν από τη χώρα το 2022.
«Η απαγορευτική φορολογική νομοθεσία σε συνδυασμό με περίπλοκους κανόνες σχετικά με τα εξερχόμενα εμβάσματα που επιδέχονται παρερμηνεία και κατάχρηση, είναι μόνο μερικά ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει την τάση μετανάστευσης επενδύσεων από την Ινδία», αναφέρει στην ίδια έκθεση η Sunita Singh-Dalal, συνεργάτης ιδιωτικού πλούτου στο δικηγορικό γραφείο Hourani.
Ωστόσο, ο Amoils τόνισε ότι αυτές οι εκροές δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς «η Ινδία παράγει πολύ περισσότερους νέους εκατομμυριούχους από ό,τι χάνει από τη μετανάστευση».
Άλλα ασιατικά έθνη αναμένεται να δουν εκατομμυριούχους να εγκαταλείπουν επίσης τις χώρες τους.
Το Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να χάσει 1.000 εκατομμυριούχους φέτος και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να χάσουν 800 και 300 αντίστοιχα.
Παρά την πολιτική αναταραχή και την οικονομική αβεβαιότητα από τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία αναμένεται να χάσει μόνο 3.000 εκατομμυριούχους φέτος, καταγράφοντας μια απότομη πτώση από τους 8.500 το 2022.
Η Ρωσία κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη της Henley & Partners, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσε να χάσει καθαρά 3.200 εκατομμυριούχους φέτος, διπλάσιο από αυτό που έχασε το προηγούμενο έτος.
«Το Brexit έχει κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο φιλόξενο για τους πλούσιους. Τώρα είναι πιο δύσκολο για αυτούς να μετακινηθούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ», δήλωσε στην έκθεση ο Trevor Williams, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Derby και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds Bank Commercial.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις εισερχόμενες επενδύσεις στην Ευρώπη έχει μειωθεί από τότε που έφυγε από την ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να επωφελούνται».
Ποιοι ωφελούνται
Η Αυστραλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέτος καθώς υποδέχτηκε τον υψηλότερο καθαρό αριθμό εκατομμυριούχων φέτος. Η Αυστραλία αναμένεται να δει μια εισροή 5.200 εκατομμυριούχων, ενώ τα ΗΑΕ έρχονται στη δεύτερη θέση με 4.500. Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στην τρίτη θέση.
Τα δυτικά έθνη, στο σύνολό τους, παραμένουν ελκυστικός προορισμός για εκατομμυριούχους, σύμφωνα με την έρευνα, με τις ΗΠΑ (2.100), την Ελβετία (1.800) και τον Καναδά (1.600) να βρίσκονται στη δεκάδα.


Latest News
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Δασμοί Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία της Ευρώπης λέει η Λαγκάρντ
Η Λάγκαρντ εκτιμά ότι είναι η στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της

Στον «πυρετό» των crypto η οικογένεια Τραμπ - Τώρα επενδύει και στην... εξόρυξη
Η εταιρεία Έρικ Τραμπ και Ντόναλν Τραμπ Τζούνιορ μπαίνει στο χώρο εξόρυξης bitcoin

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία

UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα φέρουν νέα αναταραχή - Χαμηλώνει τον πήχη για τον S&P 500
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει έναν νέο γύρο «αμοιβαίων» δασμών στις 2 Απριλίου, αφού επέβαλε μια σειρά δασμών στην Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

Πώς οι δαπάνες της Γερμανίας αυξάνουν το κόστος δανεισμού σε όλη την ευρωζώνη
Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ολόκληρη την ευρωζώνη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

Πληθωρισμό 3,5% και κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ «βλέπει» η Goldman Sachs
Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος από τους δασμούς της 2ας Απριλίου είναι μεγαλύτερος από ό,τι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είχαν υποθέσει προηγουμένως, επισημαίνει η Goldman Sachs