Για μία ακόμα χρονιά η Κίνα φέτος αναμένεται να βιώσει τη μεγαλύτερη φυγή εκατομμυριούχων.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners , η δεύτερη οικονομία στον πλανήτη αναμένεται να χάσει τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε δολάρια φέτος λόγω της μετανάστευσης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι 10.800 πλούσιοι εγκατέλειψαν την Κίνα το 2022, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 13.500.
Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά μετρά περίπου δέκα χρόνια.
Η Κίνα έχει δει τη μεγαλύτερη αποχώρηση εκατομμυριούχων κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται επιβράδυνση της γενικής αύξησης του πλούτου στη χώρα, σχολίασε ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας στην παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών πλούτου New World Wealth που βοήθησε στη σύνταξη της έκθεσης.
«Οι πρόσφατες εκροές θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμιες από ό,τι συνήθως. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε έντονα από το 2000 έως το 2017, αλλά η ανάπτυξη του πλούτου και των εκατομμυριούχων στη χώρα ήταν αμελητέα από τότε (όταν μετράται σε όρους δολαρίων ΗΠΑ).
Άλλοι μεγάλοι χαμένοι
Σύμφωνα με την Henley & Partners, ακολουθεί η Ινδία η οποία εκτιμάται ότι θα χάσει 6.500 εκατομμυριούχους φέτος, έναντι 1.000 που έφυγαν από τη χώρα το 2022.
«Η απαγορευτική φορολογική νομοθεσία σε συνδυασμό με περίπλοκους κανόνες σχετικά με τα εξερχόμενα εμβάσματα που επιδέχονται παρερμηνεία και κατάχρηση, είναι μόνο μερικά ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει την τάση μετανάστευσης επενδύσεων από την Ινδία», αναφέρει στην ίδια έκθεση η Sunita Singh-Dalal, συνεργάτης ιδιωτικού πλούτου στο δικηγορικό γραφείο Hourani.
Ωστόσο, ο Amoils τόνισε ότι αυτές οι εκροές δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς «η Ινδία παράγει πολύ περισσότερους νέους εκατομμυριούχους από ό,τι χάνει από τη μετανάστευση».
Άλλα ασιατικά έθνη αναμένεται να δουν εκατομμυριούχους να εγκαταλείπουν επίσης τις χώρες τους.
Το Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να χάσει 1.000 εκατομμυριούχους φέτος και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να χάσουν 800 και 300 αντίστοιχα.
Παρά την πολιτική αναταραχή και την οικονομική αβεβαιότητα από τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία αναμένεται να χάσει μόνο 3.000 εκατομμυριούχους φέτος, καταγράφοντας μια απότομη πτώση από τους 8.500 το 2022.
Η Ρωσία κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη της Henley & Partners, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσε να χάσει καθαρά 3.200 εκατομμυριούχους φέτος, διπλάσιο από αυτό που έχασε το προηγούμενο έτος.
«Το Brexit έχει κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο φιλόξενο για τους πλούσιους. Τώρα είναι πιο δύσκολο για αυτούς να μετακινηθούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ», δήλωσε στην έκθεση ο Trevor Williams, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Derby και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds Bank Commercial.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις εισερχόμενες επενδύσεις στην Ευρώπη έχει μειωθεί από τότε που έφυγε από την ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να επωφελούνται».
Ποιοι ωφελούνται
Η Αυστραλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέτος καθώς υποδέχτηκε τον υψηλότερο καθαρό αριθμό εκατομμυριούχων φέτος. Η Αυστραλία αναμένεται να δει μια εισροή 5.200 εκατομμυριούχων, ενώ τα ΗΑΕ έρχονται στη δεύτερη θέση με 4.500. Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στην τρίτη θέση.
Τα δυτικά έθνη, στο σύνολό τους, παραμένουν ελκυστικός προορισμός για εκατομμυριούχους, σύμφωνα με την έρευνα, με τις ΗΠΑ (2.100), την Ελβετία (1.800) και τον Καναδά (1.600) να βρίσκονται στη δεκάδα.
Latest News
Μετά τις γερμανικές εκλογές η προσφορά της UniCredit για την Commerzbank
Η επικεφαλής της UniCredit τονίζει ακόμα και μετά την εξαγορά το «στρατηγείο» της τράπεζας θα παραμείνει στο Μιλάνο
Μασκ (Tesla): Μεγιστάνας ελέω κράτους αλλά και ...υπηρέτης του κράτους
Πόση απο την περιουσία του Μασκ της Tesla οφείλεται σε κρατικό χρήμα - Τα κέρδη του μετα την εκλογή του νέου προέδρου
Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ανεξάρτητα από τη Fed, διαμηνύει το Γάλλος τραπεζίτης
Ο Βιλερουά είπε ότι επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα «σημάνει πιθανότατα περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ και λιγότερη ανάπτυξη παντού»
Κάτι τρέχει με την Temu - Σε ελεύθερη πτώση ο κινεζικός κολοσσός
Δεν έπιασε τους στόχους η PDD με την Temu - Προειδοποιεί για εντατικοποίηση του ανταγωνισμού στο ηλεκτρoνικό εμπόριο
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία