Για μία ακόμα χρονιά η Κίνα φέτος αναμένεται να βιώσει τη μεγαλύτερη φυγή εκατομμυριούχων.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners , η δεύτερη οικονομία στον πλανήτη αναμένεται να χάσει τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε δολάρια φέτος λόγω της μετανάστευσης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι 10.800 πλούσιοι εγκατέλειψαν την Κίνα το 2022, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 13.500.
Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά μετρά περίπου δέκα χρόνια.
Η Κίνα έχει δει τη μεγαλύτερη αποχώρηση εκατομμυριούχων κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται επιβράδυνση της γενικής αύξησης του πλούτου στη χώρα, σχολίασε ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας στην παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών πλούτου New World Wealth που βοήθησε στη σύνταξη της έκθεσης.
«Οι πρόσφατες εκροές θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμιες από ό,τι συνήθως. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε έντονα από το 2000 έως το 2017, αλλά η ανάπτυξη του πλούτου και των εκατομμυριούχων στη χώρα ήταν αμελητέα από τότε (όταν μετράται σε όρους δολαρίων ΗΠΑ).
Άλλοι μεγάλοι χαμένοι
Σύμφωνα με την Henley & Partners, ακολουθεί η Ινδία η οποία εκτιμάται ότι θα χάσει 6.500 εκατομμυριούχους φέτος, έναντι 1.000 που έφυγαν από τη χώρα το 2022.
«Η απαγορευτική φορολογική νομοθεσία σε συνδυασμό με περίπλοκους κανόνες σχετικά με τα εξερχόμενα εμβάσματα που επιδέχονται παρερμηνεία και κατάχρηση, είναι μόνο μερικά ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει την τάση μετανάστευσης επενδύσεων από την Ινδία», αναφέρει στην ίδια έκθεση η Sunita Singh-Dalal, συνεργάτης ιδιωτικού πλούτου στο δικηγορικό γραφείο Hourani.
Ωστόσο, ο Amoils τόνισε ότι αυτές οι εκροές δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς «η Ινδία παράγει πολύ περισσότερους νέους εκατομμυριούχους από ό,τι χάνει από τη μετανάστευση».
Άλλα ασιατικά έθνη αναμένεται να δουν εκατομμυριούχους να εγκαταλείπουν επίσης τις χώρες τους.
Το Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να χάσει 1.000 εκατομμυριούχους φέτος και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να χάσουν 800 και 300 αντίστοιχα.
Παρά την πολιτική αναταραχή και την οικονομική αβεβαιότητα από τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία αναμένεται να χάσει μόνο 3.000 εκατομμυριούχους φέτος, καταγράφοντας μια απότομη πτώση από τους 8.500 το 2022.
Η Ρωσία κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη της Henley & Partners, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσε να χάσει καθαρά 3.200 εκατομμυριούχους φέτος, διπλάσιο από αυτό που έχασε το προηγούμενο έτος.
«Το Brexit έχει κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο φιλόξενο για τους πλούσιους. Τώρα είναι πιο δύσκολο για αυτούς να μετακινηθούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της ΕΕ», δήλωσε στην έκθεση ο Trevor Williams, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Derby και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Lloyds Bank Commercial.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στις εισερχόμενες επενδύσεις στην Ευρώπη έχει μειωθεί από τότε που έφυγε από την ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να επωφελούνται».
Ποιοι ωφελούνται
Η Αυστραλία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέτος καθώς υποδέχτηκε τον υψηλότερο καθαρό αριθμό εκατομμυριούχων φέτος. Η Αυστραλία αναμένεται να δει μια εισροή 5.200 εκατομμυριούχων, ενώ τα ΗΑΕ έρχονται στη δεύτερη θέση με 4.500. Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στην τρίτη θέση.
Τα δυτικά έθνη, στο σύνολό τους, παραμένουν ελκυστικός προορισμός για εκατομμυριούχους, σύμφωνα με την έρευνα, με τις ΗΠΑ (2.100), την Ελβετία (1.800) και τον Καναδά (1.600) να βρίσκονται στη δεκάδα.
Latest News
Η σιωπή της Shein δεν βοηθά στην πολυπόθητη IPO - Τι συνέβη στην ακρόαση στο Λονδίνο
Εάν λάβει την έγκριση, η Shein σκοπεύει να εισαχθεί στο Λονδίνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την IPO να ολοκληρώνεται και πριν το Πάσχα
Γιατί μια εξαγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα ήταν η συμφωνία του αιώνα
Από τότε που ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε τη Λουιζιάνα το 1803 μέχρι την αγορά της Αλάσκας από τους Ρώσους στο σήμερα - Ποια τα οφέλη για τους Γροιλανδούς
Πέρασε το τεστ ο Μιλέι: Η Αργεντινή πλήρωσε 4,3 δισ. στους κατόχους ομολόγων
Παρά την πληρωμή η Αργεντινή έχει σημαντικές προκλήσεις μπροστά της - Οι επόμενες κινήσεις του Χαβιέ Μιλέι
Μια ακόμη από τις Big Tech, η Microsoft προσφέρει ενα εκατ. δολ. για την ορκωμοσία Τράμπ
Microsoft, Google, Meta και Amazon έχουν δώσει ή πρόκειται να συμβάλλουν. με ένα εκατ. δολ η κάθε μια, στο ταμείο για την ορκωμοσία Τράμπ
Εντονο ενδιαφέρον για το ναυπηγείο της Thyssenkrupp - Eνδιαφέρον απο DEUTZ
Η θυγατρική της Thyssenkrupp, TKNS -που κατασκευάζει υποβρύχια κ φρεγάτες- συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών
Χάρκερ (Fed): Θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων αλλά δεν ξέρουμε τον χρόνο
Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων από την Fed θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα
Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας - Η ελληνική διαφοροποίηση [πίνακες]
Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας και οι απαιτούμενες δεξιότητες αναλύονται στην έκθεση του World Economic Forum
Τι περιμένουν οι ευρωπαικές εταιρείες αεροδιαστημικής απο την αλλαγή στο Λευκό Οίκο
Η Airbus αναμένεται να ανακοινώσει την παράδοση 766 αεροσκαφών το 2024, αύξηση κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Ένα εκατομμύριο δολ. από την Google στο ταμείο ορκωμοσίας του Τραμπ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai συναντήθηκε με τον Τραμπ μετά τις εκλογές και τον συνεχάρη για την εκλογή του
Μνήμες της κρίσης χρέους του 1976 ξυπνά η αναταραχή στα βρετανικά ομόλογα
Η σπάνια περίπτωση ανόδου των αποδόσεων και υποχώρησης της λίρας