Ο Μπερλουσκόνι την περιέγραψε κάποτε ως τη γυναικεία φιγούρα που είχε πάρει τη θέση της αγαπημένης του μητέρας Ρόζα αφότου την έχασε.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά τον θάνατο του τρις πρωθυπουργού της Ιταλίας και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, το όνομά της βρέθηκε να φιγουράρει στις πολιτικές στήλες ως της προφανούς πολιτικής διαδόχου του, με τους στενούς της συνεργάτες, ωστόσο, να ισχυρίζονται ότι η πρόσφατη συμμετοχή της σε παρασκηνιακές πολιτικές συζητήσεις είχε ως μοναδικό κίνητρο να «προστατεύσει» τον άρρωστο πατέρα της.
Η 56χρονη πρωτότοκη κόρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μαρίνα, τα τελευταία 30 χρόνια έχει ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις της οικογενειακής αυτοκρατορίας.
Τα καθιερωμένα δευτεριάτικα οικογενειακά δείπνα με τον πατέρα της και τον αδερφό της Πιερ Σίλβιο, με τη συμμετοχή του στενού περιβάλλοντος, όπου συζητούσαν και έπαιρναν αποφάσεις στο στη Villa San Martino ανήκουν πλέον στην οικογενειακή ιστορία.
Η συμμαχία με τη Φασίνα
Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, είναι πρόεδρος της οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου Fininvest, ύψους 4 δισ. ευρώ για πάνω από είκοσι χρόνια και έχει συνάψει μια εντυπωσιακή συμμαχία με την 33χρονο σύντροφο του πατέρα της από το 2020, βουλευτή του κόμματός του, Forza Italia.
Οι δύο γυναίκες, που την Τετάρτη παρευρέθηκαν πιασμένες χέρι χέρι στην κηδεία του Μπερλουσκόνι, ήταν τακτικές στα δείπνα της Δευτέρας, στα οποία συμμετείχαν επίσης ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Gianni Letta και ο παιδικός φίλος του μεγιστάνα Fedele Confalonieri, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας μέσων ενημέρωσης της οικογένειας Mediaset.
Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με ένα άτομο από το στενό περιβάλλον της οικογένειας το οποίο επικαλούνται οι FT, ζητούσε συχνά από τη Μαρίνα να διεκδικήσει μια θέση στα έδρανα του κοινοβουλίου για να τον διαδεχθεί στο τιμόνι του κόμματος. «Αλλά εκείνη επαναλάμβανε διαρκώς ότι η ηγεσία ενός πολιτικού κόμματος δεν είναι κάτι που μπορείς να κληρονομήσεις όπως μια εταιρεία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η «στενή και στοργική σχέση» της Μαρίνας με τη Μάρτα Φασίνα φαίρεται να σφυρηλατήθηκε με κοινό κίνητρο να προστατεύσει τον ηλικιωμένο πατέρας της από «πολιτικούς γύπες». Η Φασίνα «ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στον Σίλβιο», υποστηρίζει η ίδια πηγή.
Ο Λορέντζο Καστελάνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss αναφέρει ότι «η Μαρίνα την εμπιστευόταν περισσότερο από τους πολιτικούς συμμάχους του πατέρα της».
Πρώην διευθυντής δημοσίων σχέσεων στη Μίλαν, την οποία κατείχε ο Μπερλουσκόνι μέχρι το 2017, η Φασίνα ανελίχθηκε στο κόμμα και αναμόρφωσε τα ανώτερα κλιμάκιά του με την υποστήριξη της Μαρίνας.
Χαρακτηριστικό των κοινών προσπαθειών των δύο γυναικών είναι ότι κατάφεραν να περιορίσουν την πρόσβαση στη Villa San Martino της στενότερης πολιτικής βοηθού του Μπερλουσκόνι, Licia Ronzulli, λένε οι αναλυτές.
Η Ronzulli, πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής της Forza Italia, ήταν για χρόνια το μέλος του κόμματος με τη μεγαλύτερη επιρροή δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Αλλά μετά από αρκετές πολιτικές ατυχίες που οδήγησαν σε δημόσιες εντάσεις μεταξύ του Μπερλουσκόνι και της Τζόρτζια Μελόνι στις πρώτες μέρες της κυβέρνησής της, η Μαρίνα και η Φασίνα συμβούλεψαν τον ηλικιωμένο μεγιστάνα να απομακρύνει την Ronzulli.
Η σχέση με τη Μελόνι
Η Μαρίνα ανέλαβε προσωπικά να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Μελόνι, με την οποία έκτοτε έχει στενή συνεργασία, όπως λένε άτομα του στενού περιβάλλοντος και των δύο γυναικών.
Λέγεται, μάλιστα, ότι αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτήν τη νέα σύνδεση για να διασφαλίσει την κυριαρχία της οικογένειάς της στην αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης, η οποία έχει δυσκολευτεί στο νέο τοπίο αυξημένου ανταγωνισμού από τις πλατφόρμες ροής.
Η κληρονομιά
Η ίδια και τα τέσσερα αδέρφια της κατέχουν το καθένα 7% και 8% των μετοχών της Fininvest. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου ελέγχει επίσης τον εκδοτικό οίκο Mondadori και την τράπεζα Banca Mediolanum.
Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι είναι επίσης εκείνη από την οποία εξαρτάται η οικονομική ευρωστία της Forza Italia, όπως λέει ο καθηγητής Καστελάνι. Ο πατέρας της είχε εγγυηθεί το χρέος της Forza Italia και τώρα οφείλει 90 εκατ. ευρώ στο κόμμα, σύμφωνα με τον ταμία του Αλφρέντο Μεσίνα που σημαίνει ότι το κόμμα θα μπορούσε να σωθεί από τη χρεοκοπία εάν οι κληρονόμοι, όλοι οι μακροχρόνιοι δωρητές, αναλάμβαναν αυτό το ποσό.
Η Μαρίνα είναι παντρεμένη με τον πρώην χορευτή μπαλέτου Maurizio Vanadia και έχει δύο παιδιά – το ένα πήρε το όνομα του παππού Σίλβιο.
Γεννημένοι από τον πρώτο γάμο του Μπερλουσκόνι με την Carla Elvira Dall’Oglio, την οποία γνώρισε σε μια στάση του τραμ στο Μιλάνο, η Μαρίνα και ο Πιερ Σίλβιο πρόκειται να κληρονομήσουν το μισό του 60% των μετοχών του Μπερλουσκόνι στη Fininvest.
Τα παιδιά από τον δεύτερο γάμο του με την ηθοποιό Veronica Lario — Barbara, Eleonora και Luigi — θα πάρουν ίσα ποσοστά από το υπόλοιπο 30%.
Ένα τέτοιο μοίρασμα δίνει στη Μαρίνα και στον Πιερ Σίλβιο μεγαλύτερο έλεγχο στην επιχείρηση της οικογένειας, την οποία διευθύνουν εδώ και χρόνια. Σε ανακοίνωσή της η Fininvest ανέφερε ότι θα υπάρξει απόλυτη «συνέχεια» μετά τον θάνατο του ιδρυτή της.
Ένα από τα άτομα που πρόσκεινται στην εταιρεία είπε ότι ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός μερίμνησε ώστε να μην υπάρξουν οικογενειακές διαμάχες για την περιουσία μετά το θάνατό του.
Η περιουσία του Μπερλουσκόνι περιλαμβάνει παγκόσμιες ιδιοκτησίες, γιοτ, την ποδοσφαιρική ομάδα της Μόντσα και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας επιπλέον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν επίσης μεταξύ των παιδιών του και —αν περιλαμβάνεται στη διαθήκη— της Φασίνα, με την οποία δεν ήταν νόμιμα παντρεμένος.
Οι εποχές που ο Μπερλουσκόνι, τότε εν ενεργεία πρωθυπουργός, έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο για τα ιστορικά πάρτι του έχουν παρέλθει.
Το μεγαλύτερο μέλημα τώρα είναι να διασφαλιστεί η γαλήνη στην ευρύτερη οικογένεια του Μπερλουσκόνι, στην επιχειρηματική του αυτοκρατορία και στο πολιτικό κόμμα του οποίου τα θεμέλια τρίζουν. Και όλοι συμφωνούν ότι ο ρόλος της Μαρίνας θα είναι κυρίαρχος και καθοριστικός.
Latest News
Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι για τους δασμούς λόγω Τραμπ - Το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ με ΗΠΑ [γράφημα]
Γιατί οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ανησυχούν για τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ
Νέα εποχή Τραμπ: Τι περιμένουν οι αγορές από το Trump 2.0
Aυτό που η Wall Street αναμένει να δει είναι οι ρυθμίσεις για τους φόρους και τους δασμούς, όπως και για το δημοσιονομικό έλλειμμα
Η Wall Street αισιοδοξεί για τον Τραμπ αλλά το «φάντασμα του 2022» τρομάζει ακόμη μερικούς επενδυτές
Με τον Τραμπ να επιστρέφει στο Οβάλ Γραφείο, η Wall Street φοβάται ότι οι υψηλοί δασμοί και οι μαζικές απελάσεις θα επιταχύνουν εκ νέου τον πληθωρισμό
Έφτασε η ώρα του ρεαλισμού για τον Ντόναλντ Τραμπ
Από την Ουκρανία μέχρι τον πληθωρισμό και τη μείωση των δαπανών, ο νέος πρόεδρος άρχισε να ανασκευάζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του
Ξεκινά ο στρατηγικός διάλογος για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
Ο αρμόδιος Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την αυτοκινητοβιομηχανία
Έρχονται οι... τρισεκατομμυριούχοι - Εκτοξεύθηκε σε 12 μήνες η περιουσία των υπερ-πλούσιων
Ο συνολικός πλούτος που συγκεντρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη εκτινάχθηκε από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 τρισ. δολάρια σε μόλις 12 μήνες
Η επιστροφή του... Εξολοθρευτή - Τι θα σαρώσει ο Τραμπ μετά την ορκωμοσία του
Το Time υποδέχεται τον Τραμπ, τον άνθρωπο που άθελά του -ή μη- άλλαξε την Αμερική με τρόπους αδιανόητους πριν από μια δεκαετία
Γιατί η Santander σκέφτεται να αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ισπανικός όμιλος επανεξετάζει την παρουσία του στη χώρα καθώς οι αποδόσεις υστερούν σε σχέση με άλλες αγορές
Η ισότητα έμεινε στα... χαρτιά - Εκτός στόχων οι Big Four
Ποιες από τις περίφημες Big Four έχουν θέσει όλα τα τελευταία χρόνια στόχους ισότητας των φύλων
Αίτηση πτώχευσης στο κεφάλαιο 11 κατέθεσε η Mondee
Η Mondee είχε εισαχθεί στη Wall Street το 2021 μέσω μιας SPAC ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων