Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών παραμένει επίσημα στα 79 άτομα αλλά αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς στο πλοίο επέβαιναν έως και 700 άτομα, σύμφωνα με τους ίδιους τους μετανάστες.

Το θέμα κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ για το πολύνεκρο ναυάγιο είναι εκτενή και κάνουν λόγο για εκατόμβη νεκρών που έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρει το θάνατο στον «υγρό τάφου» της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.

Rai

«Ναυάγιο μεταναστών στα ανοικτά της Ελλάδας: 79 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι», είναι ο τίτλος στο site του Rai. Όπως αναφέρει η ιταλική δημόσια ραδιοτηλεόραση, «Διασώθηκαν 104 άτομα. Από αυτούς, τα 14 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όμως εκατοντάδες αγνοούνται, καθώς στο σκάφος επέβαιναν πιθανότατα περισσότεροι από 700 μετανάστες. Το αλιευτικό είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη και είχε γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια».

Παράλληλα, τονίζει ότι «οι ελληνικές αρχές και η Frontex ειδοποιήθηκαν πρώτη φορά για το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή την Τρίτη».

La Repubblica

Η La Repubblica σε ένα από τα άρθρα της φιλοξενεί μαρτυρίες των διασωθέντων και ρίχνει ευθύνες για την τραγωδία στις ελληνικές αρχές. «Δεν βοήθησε το πλοίο», γράφει και κάνει λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στην ιστορία της Μεσογείου.

Σε άλλο άρθρο, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Daniele Raineri, αναφέρεται πως το πλοίο «είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία» και υπογραμμίζεται πως πρόκειται για το λιμάνι, όπου ο Χαφτάρ δεν τηρεί τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Μελόνι. «Στις 4 Μαΐου είχε εγγυηθεί στην πρωθυπουργό τη διακοπή των αναχωρήσεων από το Τομπρούκ με αντάλλαγμα την υποστήριξη. Ωστόσο, δεν ελέγχει τις τοπικές φυλές που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες», υπενθυμίζεται.

Liberation

Η γαλλική Liberation αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στους νεκρούς και συγκλονίζει. «Το νεκροταφείο τους», είναι ο τίτλος της εφημερίδας, τον οποίο συνοδεύει η φωτογραφία της θάλασσας.

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη; Πώς μπορούμε, ενώ κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί, να επιμένουμε να κλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης γνωρίζοντας ότι, αυτό ακριβώς το κλείσιμο ωθεί τους μετανάστες να παρακάμψουν τα εμπόδια και να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές;», αναρωτιέται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο της η Αλεξάνδρα Σβάρτσμπροντ.

Και συνεχίζει: «Πώς μπορεί κανείς να αποφασίζει να μη διασώζει ανθρώπους που βρίσκονται παρατημένοι μεσοπέλαγα, προκειμένου να τους αποτρέψει από κάθε απόπειρα διέλευσης; Πώς μπορείς να ξέρεις ότι στερείς, ακόμα και από τον “Άλλο”, τον ξένο, μία καλύτερη ζωή όταν, και οι ίδιοι, είμαστε προϊόντα παρελθούσας μετανάστευσης, όταν οι πρόγονοι των περισσότερων έδωσαν τις ίδιες μάχες;».

BBC

Το βρετανικό δίκτυο BBC στην ηλεκτρονική έκδοση του μεταφέρει τις εξελίξεις, υπογραμμίζει ότι είναι το ναυάγιο με τους περισσότερους νεκρούς στα ανοιχτά της Ελλάδας και κάνει ειδική μνεία στην κήρυξη του τριήμερου εθνικού πένθους.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στο Alarm Phone, την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα. «Η οργάνωση δήλωσε ότι η ακτοφυλακή γνώριζε πως το πλοίο βρισκόταν σε κίνδυνο για ώρες πριν σταλεί οποιαδήποτε βοήθεια. Οι αρχές είχαν ενημερωθεί από διαφορετικές πηγές ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει: «Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική… Περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει φέτος στις χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρώπης, με τους περισσότερους να αποβιβάζονται στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ».

Guardian

Ο Guardian αναφέρεται στο τραγικό γεγονός με τίτλο «Τουλάχιστον 78 άνθρωποι πνίγηκαν καθώς σκάφος βυθίστηκε στα ανοικτά της Ελλάδας». Στο άρθρο περιγράφονται οι δραματικές στιγμές διάσωσης και φιλοξενούνται δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκου Αλεξίου, αλλά και του Ιωάννη Ζαφειρόπουλου, του αντιδημάρχου της Καλαμάτας, όπου μεταφέρθηκαν οι επιζώντες.

«Τα θύματα, σχεδόν όλοι τους άνδρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, πνίγηκαν όταν η μεγάλη μηχανότρατα, στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε στα ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου. Δεν είναι σαφές πόσοι επιβάτες αγνοούνταν από το πλοίο, το οποίο είχε ξεκινήσει από την ανατολική Λιβύη και κατευθυνόταν προς την Ιταλία. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία», γράφει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, η αρθρογράφος εξηγεί ότι «οι λαθρέμποροι αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερους κινδύνους για να αποφύγουν τις περιπολίες. Επιχειρούν όλο και περισσότερο σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς με στόχο να αφήσουν το ανθρώπινο φορτίο τους στην Ιταλία αντί για την αυστηρά φυλασσόμενη Ελλάδα» και υπενθυμίζει ότι «την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη μεταναστευτική νομοθεσία και σε ένα νέο σύμφωνο με την Τυνησία για τη μείωση της μετανάστευσης, με ειδικά κονδύλια που προορίζονται για την ανάσχεση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο».

Hurriyet

«Η Ελλάδα κήρυξε πένθος… Καταστροφή στο Αιγαίο: Τουλάχιστον 79 μετανάστες πνίγηκαν», τιτλοφορείται άρθρο στην τουρκική Hurriyet, η οποία δημοσιεύει την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.

«Το σκάφος ανατράπηκε στις 02:30 και βυθίστηκε λίγο αργότερα. Ενώ ανασύρθηκαν από τη θάλασσα τα άψυχα σώματα 79 ανθρώπων, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι 108 διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ελληνικές ακτές με πολυτελές γιοτ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιάννης Σαρμάς, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα μετά την τραγωδία», αναφέρει επίσης.

Και προσθέτει: «Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων παγκοσμίως έσπασε ρεκόρ φτάνοντας τα 110 εκατομμύρια. Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των συγκρούσεων στο Σουδάν και της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανήλθε σε 62,5 εκατομμύρια, ενώ 35,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία μειώθηκε κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βαρουφάκης: Σοβαρές καταγγελίες για το αόρατο νήμα που συνδέει τα «ληστρικά ασφάλιστρα υγείας» με το fund CVC
Plus |

«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC

«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»
Επικαιρότητα |

Λάρισα: Συνεχίζεται το θρίλερ με τον 39χρονο Βασίλη – «Είναι η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων ετών»

Η εξαφάνιση του 39χρονου Βασίλη στη Λάρισα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 12 ημέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του.