Τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το περιβόητο ChatGPT, δεν έχουν το επίπεδο ευφυίας των ανθρώπων και παραμένουν ελάχιστα εξυπνότερα από έναν σκύλο, δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα AI της Meta Platforms, την στιγμή που η συζήτηση για τους κινδύνους της ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας συνεχίζεται.

Το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την OpenAI, βασίζεται στο λεγόμενο «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο». Αυτό σημαίνει ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εκπαιδευτεί σε μεγάλο όγκο γλωσσικών δεδομένων που επιτρέπουν στον χρήστη να θέτει ερωτήματα και το chatbot να αποκρίνεται σε γλώσσα που γίνεται κατανοητή από εμάς.

«Μαχαίρι» και όρια στην Τεχνητή Νοημοσύνη από το Ευρωκοινοβούλιο – Τι αποφάσισε

Η με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες σε ανθρώπους της τεχνολογίας, ότι αν δεν υπάρξει έλεγχος η AI θα μπρορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Χαρακτηριστική η αναφορά του CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, ότι η AI αποτελεί «έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού».

AI με χαμηλό δείκτη… νοημοσύνης

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Viva Tech, στο Παρίσι, ο Ζακ Αταλί, Γάλλος θεωρητικός της οικονομίας και της κοινωνίας που ασχολείται με τα θέματα της τεχνολογίας, είπε ότι αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι καλή ή κακή θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα την χρησιμοποιήσουμε.

«Εάν χρησιμοποιήσεις τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξεις περισσότερα ορυκτά καύσιμα, αυτό θα είναι φοβερό. Εάν χρησιμοποιήσεις AI για να αναπτύξεις περισσότερο αποτελεσματικά όπλα, αυτό θα είναι φοβερό», δήλωσε ο Αταλί. «Αντίθετα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει θαύματα στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού».

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Γιαν ΛεΚαν, επικεφαλής επιστήμονας τον τομέα της AI της Meta Platforms (μητρικής του Facebook), ρωτήθηκε για τους σημερινούς περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης. Επικεντρώθηκε στην «δημιουργική» τεχνητή νοημοσύνη των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, λέγοντας ότι αυτές οι τεχνολογίες τελικά δεν είναι τόσο έξυπνες επειδή ακριβώς εκπαιδεύονται αποκλειστικά στη γλώσσα.

Yann LeCun, Vice President and Chief AI Scientist at META, attends the Viva Technology conference dedicated to innovation and startups at Porte de Versailles exhibition center in Paris, France, June 14, 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Τα συστήματα αυτά παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα, δεν έχουν ικανότητα κατανόησης του πραγματικού κόσμου, επειδή είναι αμιγώς εκπαιδευμένα στο κείμενο, σε τεράστιες ποσότητες κειμένου», είπε ο ΛεΚαν. «Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης γνώσης δεν έχει καμία σχέση με την γλώσσα… άρα το κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας δεν γίνεται αντιληπτό από την AI», κατέληξε.

Ο ΛεΚαν πρόσθεσε ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε σήμερα να περάσει τις εξετάσεις ενός δικηγορικού συλλόγου στις ΗΠΑ, ωστόσο είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να θέσει σε λειτουργία ένα πλυντήριο πιάτων, κάτι που ένα 10χρονο παιδί θα μπορούσε «να μάθει σε 10 λεπτά».

«Μας λείπει ένα σημαντικό κομμάτι… όχι για να φτάσουμε απλά το επίπεδο της ανθρώπινης ευφυίας, αλλά ακόμη και την ευφυία ενός σκύλου», κατέληξε ο ΛεΚαν.

Το στέλεχος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται στην εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης σε περιεχόμενο βίντεο και όχι μόνο σε γλώσσα, κάτι που είναι σημαντικά δυσκολότερο.

Καταλήγοντας ο ΛεΚαν είπε ότι «δεν έχουμε ιδέα πώς να αναπαράγουμε την ανθρώπινη εμπειρία στις μηχανές, μέχρι να το πετύχουμε, δεν θα έχουμε ευφυία ανθρώπινου επιπέδου, ούτε καν επιπέδου σκύλου ή γάτας»

Θα πάρουν τον έλεγχο τα ρομπότ;

Δίνοντας έναν μάλλον απαισιόδοξο τόνο για το μέλλον, ο Αταλί από την πλευρά του είπε ότι «είναι γνωστό ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει πολλούς κινδύνους τις επόμενες τρεις ή τέσσερις δεκαετίες». Επισήμανε τις κλιματικές καταστροφές και τις πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών του, ενώ σημείωσε ότι φοβάται πως τα ρομπότ «θα στραφούν εναντίον μας».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ΛεΚαν είπε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν μηχανές που θα είναι ευφυέστερες των ανθρώπων, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πιθανός κίνδυνος.

«Δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε αυτό σαν απειλή, θα πρέπει να το βλέπουμε σαν κάτι από το οποίο μπορούμε να επωφεληθούμε. Κάθε ένας από εμάς θα έχει έναν AI βοηθό… θα είναι σαν να έχεις έναν υπηρέτη που θα σε βοηθά στην καθημερινότητά σου και που θα είναι εξυπνότερος από εσένα», είπε ο ΛεΚαν.

Ο επιστήμονας πρόσθεσε ότι αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να δημιουργηθούν ως «ελεγχόμενα και βασικά υποτελή στους ανθρώπους». Απέρριψε επίσης την ιδέα ότι τα ρομπότ θα καταλάμβαναν τον κόσμο.

«Ένας φόβος που έχει διαδοθεί από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας [είναι] ότι αν τα ρομπότ είναι πιο έξυπνα από εμάς, θα θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο… δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του να είσαι έξυπνος και να θέλεις να αναλάβεις τον έλεγχο», είπε ο ΛεΚαν.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit