Οδεύει για κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη το πετρέλαιο, καθώς  η υψηλότερη ζήτηση από την Κίνα και η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ εξισσοροπείται από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 4 σεντς στα 75,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) επίσης κατά 4 σεντς στα 70,66 δολάρια.

Ομόλογα ΗΠΑ: Ανεβαίνει η απόδοση του 2ετούς

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών την Πέμπτη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε σήμα για αύξηση τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους.

Η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου. Ωστόσο, και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου οδεύουν προς μικρά εβδομαδιαία κέρδη μετά από πτώση τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Η εστίαση του ΟΠΕΚ στη διαχείριση της προσφοράς θα επιβάλει πιθανότατα την άποψη για ένα «μαλακό πάτωμα» κάτω από την αγορά, που σήμερα είναι γύρω στα 72 δολάρια στο Brent, ενώ μια ανοδική τάση φαίνεται εξίσου απίθανη όσο η εστίαση παραμένει στην αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών», εξηγεί στο Reuters ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Το πετρέλαιο έκλεισε με κέρδη που αγγίξαν το 3% την Πέμπτη, τα οποία τροφοδοτήθκαν από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα. Η απόδοση των διυλιστηρίων της Κίνας αυξήθηκε τον Μάιο στο δεύτερο υψηλότερο σύνολο που έχει καταγραφεί ποτέ και ο διευθύνων σύμβουλος της Kuait Petroleum Corp αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση θα συνεχίσει να ανεβαίνει κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Ενώ η κινεζική ζήτηση αυξάνεται, οι εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή αργού που εφαρμόστηκαν τον Μάιο από τον ΟΠΕΚ+  καθώς και μια πρόσθετη περικοπή από τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, θα περιορίσουν την προσφορά.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από την εξασθένηση του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό ενός μηνός έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων την Πέμπτη. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities