Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν αφομοιώσει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τα στοιχεία του πληθωρισμού να επιβεβαιώνουν το ορθό της περαιτέρω σύσφιξης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να κερδίζει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 7.642 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 16.378 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,34% στις 7.388 μονάδες.

Νευρικότητα στη σκιά του quadruple witching για τη Wall Street

Θετικά ήταν τα πρόσημα των αγορών και σε επίπεδο εβδομάδας, η οποία μάλιστα στιγματίστηκε από τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου. Ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 2,7% και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,4%.

«Τελειώσαμε; Έχουμε τελειώσει το ταξίδι; Όχι…»

Η ΕΚΤ επέλεξε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε παύση». «Τελειώσαμε; Έχουμε τελειώσει το ταξίδι; Όχι, δεν έχουμε φτάσει στον προορισμό», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός είχε μια μικρή αποκλιμάκωση για τον μήνα Μάιο, παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το ανεκτό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που εν μέρει οδήγησε και στις χθεσινές της αποφάσεις. Η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ

Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύστηνε υψηλότερα επιτόκια και αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη, σε μια περίοδο όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην εκτόξευση των τιμών λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Ειδικότερα, σε μια τακτική επισκόπηση της οικονομίας των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα σε μια μεταρρύθμιση, που τώρα συζητείται, των δημοσιονομικών κανόνων και των κανόνων χρέους του μπλοκ που στηρίζουν την αξία του ευρώ.

Ενώ η ΕΚΤ επέλεξε περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά δήλωσε ότι θα υπάρξουν δύο κινήσεις κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας πριν από το τέλος του έτους.

Πάντως, το κλίμα επιβάρυνε ελαφρώς η σημερινή εκτίμηση της γερμανικής Bundesbank, η οποία ανέφερε ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει με κόπο από τις κρίσεις των τριών τελευταίων ετών. «Βλέπουμε μια μείωση του πληθωρισμού, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από το να δώσουμε το σήμα της επίλυσης», ανέφερε η Bundesbank

Με «εφεδρείες» κράτησε τα κέρδη το ΧΑ

Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, λήξης παραγώγων και έμμεσων κυμάτων rebalancing, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει με άνοδο, πάνω από τις 1.270 μονάδες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,67% στις 1.277,56 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 187 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας η άνοδος έφτασε στο 1,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές