Με απώλειες έκλεισαν τελικά σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με πολλούς επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη από μια καθόλα θετική εβδομάδα, κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπαυσε, προσωρινά, την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,31% στις 34.300 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,36% στις 4.409 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,68% στις 13.689 μονάδες.

Το τυπικό ράλι των «αρκούδων» και η αμφισβήτηση της στρατηγικής 60/40

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 1,25%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,6%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άλμα 3,2%. Η εβδομάδα όμως ήταν καθόλα θετική, καθώς ο S&P 500 σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από τον Μάρτιο, ενώ ήταν η πέμπτη θετική εβδομάδα για τον δείκτη, το πρώτο τέτοιο σερί από τον Νοέμβριο του 2021.

Επίσης, ο Nasdaq Composite σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο, ενώ είναι ανοδικός οκτώ εβδομάδες στη σειρά, το καλύτερο σερί κερδών του από το 2019. Τόσο, ο S&P 500, όσο και ο Nasdaq βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2022.

Fed: Εδωσε αυτό που ήθελαν οι επενδυτές

Και όλα αυτά, την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε αυτό που ήθελαν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα, όταν άφησε την Τετάρτη τα επιτόκια αμετάβλητα μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις. Ενώ η Fed σηματοδότησε ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι στη Wall Street πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν σχεδόν τελειώσει. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων δύο ετών.

Σε επίπεδο τίτλων, η Adobe ενισχύθηκε περισσότερο από 1,2%, αφού ξεπέρασε με τα αποτελέσματα της τις προσδοκίες ενώ εξέδωσε αισιόδοξη καθοδήγηση. Η Nvidia, η “αγαπημένη” της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνει άνοδο 10% αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στην άνοδό της κατά 191% φέτος. Η Microsoft σημειώνει άνοδο άνω του 6% αυτή την εβδομάδα και σημείωσε ρεκόρ την Πέμπτη.

Παρόλα αυτά, σήμερα η νευρικότητα ήταν έκδηλη σήμερα εξαιτίας της τριμηνιαίας λήξης ορισμένων δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης. Το λεγόμενο quadruple witching αύξησε τη μεταβλητότητα της αγοράς και του όγκου συναλλαγών.

Σε μάκρο επίπεδο, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών στην περιοχή της Νέας Υόρκης παραμένει υπό πίεση, αν και ο ρυθμός της επιβράδυνσης φαίνεται να μειώνεται, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης για τον Ιούνιο έδειξε ένδειξη -5,2 για τον γενικό δείκτη δραστηριότητας, που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση έναντι συρρίκνωσης. Πρόκειται για βελτίωση κατά 12 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βελτιώθηκε επίσης, σημειώνοντας αύξηση 10 μονάδων, αλλά εξακολουθεί να είναι “σταθερά αρνητικός” στο -35,6. Η μέτρηση έρχεται μία ημέρα μετά την απροσδόκητη άνοδο του δείκτη μεταποίησης της κεντρικής τράπεζας για την περιοχή κατά 38 μονάδες στο 6,6.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street