Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με το Ιράν για να συμφωνήσουν σε μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να οδηγήσουν στην απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων στο Ιράν και να αποδεσμεύσουν ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στο εξωτερικό, επεσήμαναν Ιρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι.
Ιράν – Βενεζουέλα: Με deals 20 δισ. επιχειρούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Τα μέτρα αυτά θα παρουσιαστούν ως μνημόνιο «κατανόησης» και όχι συμφωνία, κάτι που θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου, όπου πολλοί είναι αυτοί που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο παραχωρήσεων έναντι του Ιράν λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στη Ρωσία, την καταστολή των διαφωνούντων στο εσωτερικό του και τη στήριξη που παρέχει σε μέρη που έχουν επιτεθεί σε αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Αφού δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι ΗΠΑ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή κάποιων περιορισμών στην Τεχεράνη, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο το οποίο θα απειλήσει το Ισραήλ και θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή.
Η συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2018, προέβλεπε τον περιορισμό του ποσοστού εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν στο 3,67% και της αποθήκευσης του υλικού αυτού στα 202,8 κιλά.
Μετά το 2018 η Τεχεράνη έχει υπερβεί τα όρια αυτά και έκτοτε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να περιορίσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η προθυμία να επανεκκινήσουν συνομιλίες καταδεικνύει την ανησυχία των δυτικών πρωτευουσών μπροστά στο ιρανικό πρόγραμμα.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει απορρίψει τις αναφορές ότι επιζητεί να υπάρξει μεταβατική συμφωνία, διατυπώνοντας ωστόσο προσεκτικά τις διαψεύσεις της ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια λιγότερο επίσημη «κατανόηση», προκειμένου η Ουάσινγκτον να αποφύγει τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποια συμφωνία με το Ιράν.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί η Τεχεράνη να αποκλιμακώσει την ένταση και να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, να σταματήσει να στηρίζει περιφερειακές ομάδες που εξαπολύουν επιθέσεις, να πάψει να στηρίζει τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και να απελευθερώσει Αμερικανούς πολίτες που κρατά.
«Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε διπλωματικούς τρόπους προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους σκοπούς», πρόσθεσε ο Μίλερ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ιρανός αξιωματούχος επεσήμανε: «Πείτε το όπως θέλετε, είτε προσωρινή συμφωνία, είτε μεταβατική συμφωνία, είτε αμοιβαία κατανόηση – και οι δύο πλευρές επιθυμούν να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».
Αρχικά αυτό «θα προβλέπει την ανταλλαγή κρατουμένων και την αποδέσμευση μέρους των παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε.
Επόμενα βήματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν χαλάρωση κάποιων αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης προκειμένου αυτή να μπορεί να εξάγει πετρέλαιο με αντάλλαγμα να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% και να συνεργάζεται πιο στενά με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- IAEA), σημείωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Δυτικός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι έχουν υπάρξει περισσότεροι από ένας γύρος έμμεσων συνομιλιών στο Ομάν μεταξύ του αξιωματούχου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μπρετ ΜακΓκερκ και του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά Αλί Μπαγερί Κανί.
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ έχει επίσης συναντηθεί με τον Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, έπειτα από πολλούς μήνες που η Τεχεράνη αρνούταν να έχει απευθείας επαφές.
Ο Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός στάτους κβο, αποδεκτού από όλους, ώστε το Ιράν να μην προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 90% και ίσως ακόμη να «πάψει» τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 60%. Δεν διευκρίνισε αν αυτή η παύση θα σημαίνει ότι το Ιράν θα δεσμευθεί ότι δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό άνω του 60% ή αν θα σταματήσει να το εμπλουτίζει σε ποσοστό 60%.
Παράλληλα οι δύο πλευρές συζητούν την ενίσχυση της συνεργασίας του Ιράν με τον ΔΟΑΕ και τη μη εγκατάσταση επιπλέον συσκευών φυγοκέντρησης με αντάλλαγμα τη «σημαντική μεταφορά» ιρανικών πόρων που έχουν παγώσει στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Η σουηδική SAAB θα παρουσιάσει υψηλότερες απο τις αναμενόμενες πωλήσεις για το 2024
Η μετοχή της SAAB , της σουηδικής εταιρειας εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο 30,7% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Τα ποσοστά γεννήσεων στην Κίνα μειώνονται εδώ και δεκαετίες ως αποτέλεσμα της πολιτικής για το ένα παιδί που εφαρμόστηκε για 35 χρόνια
Χαμόγελα στις εταιρείες εξόρυξης για Γροιλανδία - «Τεράστια χάρη» το λιώσιμο των πάγων
Η Γροιλανδία, που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρκτικό και τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, έχει μεταμορφωθεί από την κλιματική κρίση
Προειδοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης στους οικονομικούς κολοσσούς της χώρας: Πρώτα η Ιταλία!
Μπορεί η Ρώμη να στηριχθεί στην Generali και την UniCredit σε περίπτωση κρίσης, αν αυτές γίνουν «πλήρως ευρωπαϊκές»;
Pimco: Η μόνη βεβαιότητα είναι η… αβεβαιότητα – Τι θα φέρει ο Τραμπ
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και οι συστάσεις της Pimco για επενδυτικά προϊόντα και τοποθετήσεις σε αγορές
Οι BRICS αυξάνονται και η απειλή δασμών του Τραμπ δεν αποθαρρύνει τα επίδοξα μέλη
Μια βασική αλλαγή πολιτικής με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ είναι η ρητή αντιμετώπιση των BRICS ως «οντότητας»
Πληθαίνουν οι κοπανατζήδες από τη δουλειά στη Γερμανία
Περικοπές ημερομισθίων και άλλα μέτρα κατά των αναρρωτικών αδειών εισηγούνται οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Allianz και της Mercedes
ΔΝΤ: Δεν αποκλείει μια πληθωριστική έκρηξη στην «εποχή Τραμπ»
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπο των οικονομικών σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανάπτυξη 1,6% προβλέπει το ΔΝΤ για τη Βρετανία το 2025
Οι αναλυτές του ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο από το 4,75% στο 3,75% στη Βρετανία
Μπόνους 80 εκατ. δολαρίων δίνει στον Σόλομον η Goldman Sachs για να τον...κρατήσει
Ο Σόλομον πέρασε μια δύσκολη διετία στην Goldman Sachs, η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροημέρευσή του ως διευθύνοντος συμβούλου