
Οι Βρυξέλλες εντείνουν τις πιέσεις τους προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καθώς κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα αποκλεισμού των επιχειρήσεων από την Κίνα σε ό,τι αφορά τις προμήθειες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα δίκτυα 5G. Την Πέμπτη το βράδυ ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά επίτροπος Τιερί Μπρετόν ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες που θα αποκλείουν τους Κινέζους προμηθευτές και συγκεκριμένα τις Huawei και ZTE.
Ε.Ε.: Η πρόταση φορολόγησης των Big Tech για τα δίκτυα 5G πέφτει στο κενό
Σχετική απόφαση αποκλεισμού των Κινέζων προμηθευτών είχε ληφθεί στην ΕΕ κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ πριν από μια τριετία. Αλλά ο Γάλλος επίτροπος θεώρησε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί για τον σκοπό αυτό ήταν πολύ αργή. «Μέχρι σήμερα μόνο 10 κράτη-μέλη έχουν δραστηριοποιηθεί για να περιορίσουν ή να αποκλείσουν εντελώς ορισμένους προμηθευτές υψηλού κινδύνου. Η αμέλεια των υπολοίπων εταίρων δημιουργεί ένα σημαντικό κίνδυνο ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Μπρετόν.
Έκκληση και στους ιδιώτες
«Η Επιτροπή θα δώσει το παράδειγμα συμμετέχοντας στην προσπάθεια», συνέχισε ο επίτροπος και διακήρυξε ότι θα απαγορευτούν άμεσα οι δύο κινέζοι κατασκευαστές ημιαγωγών και εξοπλισμού από όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της. Εκτός από τις κυβερνήσεις ο Μπρετόν κάλεσε επίσης σε δράση τους ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης των ευρωπαϊκών δικτύων.
«Είναι καιρός και οι επιχειρήσεις να ασχοληθούν με αυτό το θέμα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να διατηρηθούν δεσμοί και εξαρτήσεις που μπορούν να μετατραπούν σε όπλα που θα στραφούν εναντίον μας και να απειλήσουν την κοινή μας ασφάλεια».
Πριν από δύο εβδομάδες το Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας εξέδωσε σύσταση για την απομάκρυνση από το δίκτυο 5G της χώρας των «επικίνδυνων προμηθευτών», συμπεριλαμβανομένης της Huawei. Αλλά οι Βρυξέλλες θεωρούν την κινητοποίηση της Λισαβόνας πολύ καθυστερημένη, δεδομένου ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα αποκλεισμού.
Ο Τιερί Μπρετόν διευκρίνισε ότι προ τριετίας είχε προσφερθεί στα κράτη-μέλη μια «εργαλειοθήκη» για να διασφαλίσουν τα κρίσιμα από άποψη ασφάλειας τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα και να απεξαρτηθούν από τη Huawei και τη ZTE.
Μεγάλες εξαρτήσεις
Σημειωτέον ότι μόλις πριν από λίγους μήνες κινητοποιήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή ακόμα και το Βερολίνο, που έχοντας συσφίξει τα τελευταία χρόνια τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον πρωταστατεί στις πιέσεις για έξωση από την ΕΕ των Κινέζων προμηθευτών υλικοτεχνικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Ο ίδιος ο Μπρετόν χαρακτήρισε «προβληματική» την κατάσταση στη Γερμανία, αναφερόμενος σε έκθεση της δανέζικης εταιρείας συμβούλων Strand Consult που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και έδειχνε ότι το μερίδιο των Κινέζων στην υποδομή δικτύων 5G της χώρας ανερχόταν στο 59%.
Η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Huawei είναι όμως πολύ μικρή αν συγκριθεί με εκείνη της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Κύπρου, που φθάνει το 100% – τα στοιχεία αφορούν βέβαια τα τέλη του 2022 και έρχονται από την προαναφερθείσα έρευνα της Strand Consult. Μικρότερη (μόνο 10%) είναι η εξάρτηση της Γαλλίας από τη Huawei.
Ευρωπαϊκά παράδοξα
Ένα από τα συνήθη ευρωπαϊκά παράδοξα πάντως αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η Huawei βρίσκεται ρητώς και κατηγορηματικώς υπό διωγμόν (και) στην Ευρώπη, η ίδια εταιρεία εξακολουθεί να είναι δικαιούχος ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon Europe 2021-2027 και να συμμετέχει σε 11 ερευνητικά έργα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στους τομείς του υπολογιστικού νέφους (cloud) και της ήδη εν εξελίξει τεχνολογίας 6G!
Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Huawei έχει εισπράξει τουλάχιστον 3,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας και υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών. «Το ποσό είναι πολύ χαμηλό αν συγκριθεί με τα 95,5 δισ. ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός των προγραμμάτων cloud και 6G», σημειώνει η γαλλική «Le Figaro». Σωστό κι αυτό…
Τι απαντά η Huawei
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρει τα εξής:
«Η Huawei εκφράζει την αντίθεση της και διαφωνεί με τα σχόλια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτά δίχως αμφιβολία είναι αβάσιμα, μη επαληθευόμενα και δεν βασίζονται σε διαφανή, αντικειμενική και τεχνική αξιολόγηση των δικτύων 5G.
Η Huawei κατανοεί την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία της κυβερνοασφάλειας εντός της ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί ή οι αποκλεισμοί που βασίζονται σε κρίσεις που εισάγουν διακρίσεις εγκυμονούν σοβαρούς οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους. Επιπροσθέτως, παρεμποδίζουν την καινοτομία και στρεβλώνουν την αγορά της ΕΕ. Έκθεση της Oxford Economics αναφέρει ότι η εξαίρεση της Huawei θα μπορούσε να αυξήσει το επενδυτικό κόστος 5G έως και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.
Ο δημόσιος χαρακτηρισμός μιας μεμονωμένης οντότητας ως “HRV” χωρίς την οποιαδήποτε νομική αιτιολογία αντίκειται στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου. Είναι υψίστης σημασίας να τονιστεί ότι η μεροληπτική αξιολόγηση «HRV» δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε κανέναν προμηθευτή χωρίς αιτιολογημένη διαδικασία και προηγούμενη ακρόαση. Ως προμηθευτής τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ, η Huawei έχει δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα και θα πρέπει να προστατεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και από τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.
Η κυβερνοασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Huawei. Η Huawei διαθέτει Κέντρο Διαφάνειας Κυβερνοασφάλειας στις Βρυξέλλες. Αυτό το κέντρο είναι προσβάσιμο σε πελάτες και ανεξάρτητους οργανισμούς δοκιμών οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δίκαιες, αντικειμενικές και ανεξάρτητες δοκιμές και επαληθεύσεις ασφάλειας σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα από τον κλάδο πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να παρέχουμε παγκοσμίως πιστοποιημένα και αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες, διασυνδέοντας εκατομμύρια Ευρωπαίους».


Latest News

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ