Στο Πεκίνο αναμένεται να βρεθεί το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με χαμηλές προσδοκίες για πρόοδο στον μακρύ κατάλογο των διαφορών που χωρίζουν τις δύο υπερδυνάμεις αλλά και με την ελπίδα να διασφαλιστεί ότι η σημαντικότερη διμερής σχέση του πλανήτη δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί.
ΗΠΑ – Κίνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσιν Γκανγκ
Στην Κίνα ο Μπλίνκεν θα έχει σειρά συναντήσεων, πιθανώς ακόμα και με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Reuters. Πρόκειται άλλωστε για επίσκεψη του πιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου που επισκέπτεται τηνΚίνα από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.
Χαμηλές προσδοκίες
Σε μια ενημέρωση πριν από το ταξίδι την Τετάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία προσδοκία πως το ταξίδι θα αποφέρει μια σημαντική ανατροπή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιμετωπίζουν η μία την άλλη. Είχε προηγηθεί μια τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπλίνκεν το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ είπε στις ΗΠΑ να σταματήσουν να ανακατεύονται στις υποθέσεις της Κίνας.
Η επίσκεψη, η οποία θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για έναν καταιγισμό άλλων διπλωματικών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης μεταξύ του Σι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα μέσα στο έτος, θα έδειχνε ότι οι δύο αντίπαλοι δεν έχουν εγκαταλείψει τη διπλωματία.
«Και οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι διαχειρίζονται τη σχέση τους με υπευθυνότητα», δήλωσε ο Andrew Small, ανώτερος συνεργάτης στο ασιατικό πρόγραμμα του German Marshall Fund.
«Για την Κίνα, το πιο σημαντικό ακροατήριο είναι ο παγκόσμιος νότος. Για τις ΗΠΑ, είναι οι εταίροι και οι σύμμαχοι. Οπότε ακόμη και το να περνάμε από τις κινήσεις έχει κάποια χρησιμότητα τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για το Πεκίνο.»
Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σε όλους τους τομείς, εγείροντας ανησυχίες ότι η αντιπαλότητά τους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση για την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως δική της. Οι δύο χώρες διαφωνούν επίσης σε θέματα που κυμαίνονται από το εμπόριο και τα μικροτσίπ μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γείτονες της Κίνας ήταν η απροθυμία της να επιτρέψει τακτικές στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας για την αντιμετώπιση κρίσεων με στόχο τη μείωση του κινδύνου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
«Οτιδήποτε θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη συνεργασία, μεγαλύτερο διάλογο και μείωση των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι καλοδεχούμενο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.
Σε τεντωμένο σχοινί
Μια συνάντηση στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της G20 τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπαλί μείωσε για λίγο τους φόβους για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά μετά τη διαμάχη για το φερόμενο κατασκοπευτικό αερόστατο της Κίνας, στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι δίαυλοι επικοινωνίας στένεψαν δραματικά.
Το Πεκίνο, που έχει απογητευτεί από τις οικονομικές πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ, έχει επιδιώξει να επεκτείνει τους δεσμούς του με χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο Σι υποδέχθηκε πρόσφατα αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και επιδίδεται σε διπλωματικές προσπάθειες να προσεγγίσει άλλους, συμπεριλαμβανομένης της συμμάχου των ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.
Αυτές οι συναντήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία υψίστης σημασίας δια ζώσης επαφή μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, κατά τη σύνοδο της G20 τον Σεπτέμβριο στην Ινδία αλλά και στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) τον Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία