Σε δραματική κατάσταση περιέρχεται η Ευρώπη, εξαιτίας όχι μόνο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την πρωτοφανή ξηρασία, με το Ευρωκοινοβούλιο να εκδίδει αυστηρή προειδοποίηση για την αυξανόμενη χρήση.

Στην ολομέλεια του ΕΚ με τίτλο «Η Κρίση του Νερού στην Ευρώπη» την Πέμπτη, οι νομοθέτες ζήτησαν αυξημένη δράση για τη διατήρηση και βελτίωση των υδάτινων πόρων, που έχουν ήδη πληγεί από πολλά χρόνια εξάντλησης των υπογείων υδάτων, καθώς η κλιματική κρίση συνεχίζει να εντείνεται. Μάλιστα, ενόψει ενός ακόμη ακραίου καλοκαιριού, επισημαίνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η έλλειψη υδάτινων πόρων, η επισιτιστική ασφάλεια και η ρύπανση.

Σοβαρή λειψυδρία πλήττει τη Γερμανία, απαγορεύουν και το… πότισμα

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ κατά τη διάρκεια της άνοιξης και ο ιστορικός χειμερινός καύσωνας έχουν προκαλέσει ορατά προβλήματα στα ποτάμια και τις λίμνες, ενώ έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις για την έλλειψη νερού τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία. «Οι δορυφορικές εικόνες του Copernicus λειτουργούν ως θλιβερή επιβεβαίωση ότι πολλά μέρη της Ένωσης αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson κατά την εναρκτήρια ομιλία της. «Ορισμένες περιοχές υποφέρουν από λειψυδρία λόγω της ξηρασίας, ενώ άλλες υποφέρουν από πλημμύρες. Οι περισσότεροι υποφέρουν από τις συνέπειες της ρύπανσης των υδάτων, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο», πρόσθεσε.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο οργανισμός περιβάλλοντος της ΕΕ, περιέγραψε τη συνολική προοπτική ως «απαισιόδοξη». Όπως τονίστηκε, ενώ τα 27 κράτη της ΕΕ είχαν εφαρμόσει εθνικές πολιτικές προσαρμογής, όλα θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα για να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών αυτό το καλοκαίρι.

«Βλέπουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και το βλέπουμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η Ευρώπη πλήττεται από την ξηρασία, τα ποτάμια στερεύουν και η γεωργία βρίσκεται υπό πίεση, η φύση υποφέρει», δήλωσε η Δανή ευρωβουλευτής Christel Schaldemose την Πέμπτη. «Αυτός είναι πόλεμος. Ένας πόλεμος για το νερό», σημείωσε η Schaldemose. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα να την αντιμετωπίσουμε. Αλλά είναι επίσης βασικό για εμάς να καταλάβουμε πώς να διαχειριζόμαστε το πόσιμο νερό».

«Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι το χειρότερο»

Η Sophie Trémolet, διευθύντρια στο The Nature Conservancy, μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση, είπε στο CNBC ότι το καλοκαίρι που έρχεται θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα ρεκόρ θερμοκρασίας που σημειώθηκαν πέρυσι.

Δορυφορικά δεδομένα που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας στις αρχές του έτους διαπίστωσαν ότι η ξηρασία επηρέαζε την Ευρώπη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι περίμεναν οι ερευνητές.

«Η Ευρώπη υποφέρει από λειψυδρία — και φαίνεται απλώς να χειροτερεύει. Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι το χειρότερο από όλα», δήλωσε ο Juan Ignacio Zoido Alvarez, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη.

«Ο συνδυασμός της έλλειψης βροχής και των ακραίων θερμοκρασιών θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική μας ασφάλεια και την οικονομική επιβίωση εκατομμυρίων αγροτών», επεσήμανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Πλημμύρες: Φαινόμενα ανάλογα της Βαλένθια θα εμφανίζονται πολύ συχνότερα – Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Green |

Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα

Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή