Η «ελληνική Λαμπεντούζα» είναι γεγονός! Το μικρό νησί, νότια της Σικελίας, όπου περισσότεροι από 360 αφρικανοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στις 3 Οκτωβρίου του 2013, απέκτησε ένα – μάλλον – δίδυμο – «αδελφάκι», την Πύλο!
Μεταναστευτικό
Ετσι το τραγικό δυστύχημα, περίπου αναμενόμενο, στα ανοιχτά της Πύλου, όπου μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί 78 πτώματα ανθρώπων – αλλά φόβος είναι πως οι νεκροί μετανάστες ίσως να είναι πολλοί περισσότεροι – έφερε στο ελληνικό προεκλογικό προσκήνιο τις μεταναστευτικές ροές, από φτωχές και εμπόλεμες χώρες. Και στο ευρωπαϊκό!
Πως;
Το πώς ακριβώς συνέβη το δυστύχημα είναι ένα θέμα. Και είναι ένα άλλο θέμα η ευρωπαϊκή – και κατά συνέπεια η ελληνική – μεταναστευτική πολιτική. Η οποία βεβαίως είναι απελπιστική.
Ενδεχόμενα
Οσον αφορά το πώς έγινε το δυστύχημα, άνθρωπος του λιμενικού που για αρκετές δεκαετίες έχει «οργώσει» το Αιγαίο, μου έλεγε πως δύο είναι τα ενδεχόμενα: το πρώτο είναι όταν πλησίασε το δουλεμπορικό άλλο σκάφος για δώσει βοήθεια (νερό κλπ) και μετατοπίστηκε όλος ο πληθυσμός που ήταν πάνω, με αποτέλεσμα το δουλεμπορικό να «μπατάρει» και να βουλιάξει, το δεύτερο είναι να πέρασε δίπλα από το δουλεμπορικό σκάφος με μεγάλη ταχύτητα και να προκάλεσε κυματισμό, έτσι ώστε ανατράπηκε η εύθραυστη ισορροπία του δουλεμπορικού.
Το λιμενικό;
Βέβαια υπάρχει και η άλλη εξήγηση που λέει πως όταν το δουλεμπορικό φάνηκε να εισέρχεται στον ελληνικό χώρο έρευνας και διάσωσης το λιμενικό σκάφος προσπάθησε να το προσανατολίσει προς τον ιταλικό χώρο. Και εκεί έγινε η ανατροπή του σκάφους.
Ευθύνες
Ποια είναι η αλήθεια θα φανεί σύντομα. Όλα διερευνούνται. Και αναζητούνται οι ευθυνες. Για το αν ευθύνεται ή όχι το λιμενικό. Σύντομα όμως θα υπάρξουν εξελίξεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία….
Ακροδεξιά και
Από την άλλη πλευρά οι θέσεις που πήρε η ακροδεξιά – που αναμένεται να βρεθεί στα κοινοβουλευτικά έδρανα – δείχνει τι πρόκειται να συμβεί εντός του κοινοβουλίου. Σε θέματα που οι ακροδεξιοί σχηματισμοί τα θεωρούν ως στοιχεία της ταυτότητας τους.
… ανθρωπισμός!
Η Ελληνική Λύση πενθεί, αλλά θεωρεί ότι είναι λάθος το εθνικό πένθος, γιατί δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο πχ με το «Σάμινα». Στην ίδια λογική βρίσκεται και η «Νίκη», ενώ στην σελίδα στο facebook των «Σπαρτιατών» υπάρχει ανάρτηση – όχι του διαχειριστή – που γράφει (η ορθογραφία του πρωτοτύπου) «Μη γράφετε τίποτε σήμερα. Εθνικο πένθος λέει, επειδή ψωφησαν, 50 βρωμιάρηδες έποικοι. Στα Τέμπη τα σχολεία λειτουργουσαν κανονικά. Ελλαδα, η χώρα του βόθρου…». Καλώς τα δεχτήκαμε….
debate
Εν τω μεταξύ το debate «μας τελείωσε» πριν γίνει! Κι ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον! Αναμενόμενο. Στη διακομματική επιτροπή η Νέα Δημοκρατία – μετά το τριήμερο πένθος – το επιθυμούσε το Σάββατο, διότι την Κυριακή είχε την διακαναλική συνέντευξη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τέλος!
Εκτός της «Ελληνικής Λύσης που δεν είχε πρόβλημα Σαββάτου ή Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ το ήθελαν την Κυριακή. Κι όλοι συμφωνούσαν ότι δεν μπορούσε να μετατεθεί για την άλλη εβδομάδα, που είναι και οι τελευταίες προεκλογικές ημέρες πριν την 25η Ιουνίου. Και κανένας από τα δύο μέρη δεν υποχωρούσε. Και τελικώς «μας άφησε χρόνους». Να είμαστε καλά να το θυμόμαστε!
Τα εργασιακά
Οι ημέρες για τις δεύτερες εκλογές πλησιάζουν, όπως και η ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ δεν θα είναι μόνο το πρώτο κόμμα, αλλά θα έχει και αυτοδυναμία. Και την πρώτη εβδομάδα μετά την Κυριακή 25 Ιουνίου θα σχηματιστεί η κυβέρνηση.
Και αλήθεια σας λέω δεν θα θελα με τίποτα να ήμουν στη θέση του υπουργού Εργασίας.
Γιατί το σημειώνω αυτό; Μα γιατί το τελευταίο διήμερο κορυφαίοι επιχειρηματίες της χώρας με μεγάλες εταιρείες και εργοστάσια στα χέρια τους ανοίγουν την ατζέντα των αιτημάτων τους προς τη νέα κυβέρνηση.
Και όπως όλα δείχνουν ψηλά σε αυτήν είναι τα εργασιακά.
Ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος
Πρώτος λοιπόν προχθές ο διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος άνοιξε το θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα ούτε λίγο ούτε πολύ – ευθέως θα τολμούσα να πω – ζήτησε να μην επανέλθουν τριετίες και συνολικά ισχυρίστηκε ότι η νομοθεσία προστατεύει τον εργαζόμενο: «Υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα όπως η επαναφορά των τριετιών όταν η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 10% για ένα χρόνο και άλλες πρακτικές που ακολουθούνταν πριν τα μνημόνια που κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι καταστροφικές. Όλη η νομοθεσία είναι διαμορφωμένη στο να προστατεύει τον εργαζόμενο. Μόνο που τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι. Το 33% έχει αλλάξει δουλειά το πρώτο τετράμηνο. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται πια προστασία».
Και δεν σταμάτησε μόνο εδώ, συνέχισε ζητώντας μεγαλύτερη ευελιξία στις συνθήκες εργασίας: «Δεν λέω να πάμε στις 200 ώρες εργασίας, αλλά μια επιχείρηση δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένη στις 120 ώρες νόμιμης υπερωρίας τον χρόνο».
Ο ίδιος ανέφερε τα παραπάνω επικαλούμενος την εποχική εργασία στα νησιά. Η νομοθεσία σύμφωνα με τον επιχειρηματία σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη πως ένα νέος εργαζόμενος που πάει να δουλέψει σε ένα νησί δεν πάει για να δουλέψει οκτάωρο.
Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
Τη σκυτάλη πήρε, όπως έγινε γνωστό χθες και ο ΣΕΒ.
Ο κορυφαίος σύνδεσμος που εκπροσωπεί τους εργοδότες είχε προχθές την ετήσια γενική συνέλευση των μελών του.
Και ο πρόεδρος του κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσε των επιχειρηματιών ήταν και τα εργασιακά.
Ζήτησε τη διαμόρφωση πλαισίου με σύγχρονους κανόνες για τα εργασιακά…
Έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας της, δεν θα καλοπεράσουν. Οι εργαζόμενοι όμως θα πάνε στον Παράδεισο….
————————————————————–
Η μονάδα και το FSRU της Elpedison
Σας έχω γράψει για τον προβληματισμό των μετόχων της Elpedison – Helleniq Energy και Edison ως προς την επένδυση του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για αδειοδοτημένη μονάδα με φυσικό αέριο ισχύος 826 MW, ενώ στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο έρχεται να «κουμπώσει» και το άλλο project της εταιρείας το FSRU στο Θερμαϊκό.
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ως προς τη λήψη της επενδυτικής απόφασης. Όπως είπε «το τοπίο μεταβάλλεται και δεν είναι τόσο εύκολο να λάβεις μία απόφαση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ…»
Latest News
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια