Και όλα αυτά τα στατιστικά, όπως και πολλά άλλα ακόμα, τυλίγονται στο ομορφότερο περιτύλιγμα της ποιότητας στο ταμπλό.
Μια ποιότητα που μπορεί εύκολα κάποιος να την δει, αν προσέξει τη διάχυση της ρευστότητα, τους όγκους συναλλαγών, τον τρόπο με τον οποίον υποστηρίζονται οι μακροπρόθεσμες αγοραστικές θέσεις.
Το μακροοικονομικό πλαίσιο βοηθά, το στόρυ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έχει πυροδοτήσει τον γνωστό προεξοφλητικό μηχανισμό, ενώ και οι γνώμες των αναλυτών (εντός και εκτός χώρας) συγκλίνουν.
Επιμέρους, πάμπολλα χαρτιά συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά, εξασφαλίζοντας ότι τα χαρτοφυλάκια των μετόχων είναι κερδισμένα και όχι εγκλωβισμένα σε παλαιότερες και υψηλότερες τιμές κτήσης.
Είδαμε τον απίστευτο ΜΥΤΙΛ να πατάει τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίηση, στα 31,7 ευρώ. Πριν τρία χρόνια ήταν στα 6……
Είδαμε την “ξεχασμένη” ΜΠΕΛΑ να βλέπει ιστορικό υψηλό με 9 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες.
Είδαμε τον όμιλο Viohalco να βγάζει κίνηση, με τη μεν CENER να δίνει ρέστα κινούμενη προς τη μεγάλη -πλέον- κεφαλαιοποίηση, τη δε ΒΙΟ να εκτοξεύεται πάνω από τα 6 ευρώ και σε επίπεδα Νοεμβρίου 2013.
Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζές μας είναι για γέλια, με τα μοντέλα των αναλυτών να δίνουν έως και τριψήφια ποσοστιαία περιθώρια ανόδου, κάτι που δεν φαίνεται απίθανο αναλογιζόμενοι τα περιθώρια κερδοφορίας των καθαρών (;) από δάνεια εταιρειών.
Ας μη μιλήσουμε για τα σχήματα ΜΕΖΖ, και δη τα ΓΚ και ΣΑΝ που έχουν τη δυνατότητα να απομειώσουν την ονομαστική για την πολυπόθητη (και γενναία) επιστροφή κεφαλαίου. Η ΦΒ έχει ήδη δώσει λεφτουδάκια, ε..
Μια διόρθωση είναι απαραίτητη. Κυρίως για την ψυχολογία, όσων τουλάχιστον ψάχνουν να μπουν, οι οποίοι είτε ρευστοποίησαν νωρίς, είτε δεν μπήκαν καθόλου.
Πάντως, το ΧΑ δεν βασίζεται σε αυτά τα κεφάλαια που έμειναν εκτός. Θα μπουν πολύ μεγαλύτερα σύντομα, με μεγαλύτερη ένταση.