Ο χρυσός δεν χάνει ποτέ τη λάμψη του όπως φαίνεται από τη σταθερή παραγωγή και τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται σταθερά από τρίμηνο σε τρίμηνο. Με την ετήσια ζήτηση να ξεπερνά σταθερά τους 3.500 τόνους, μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 έφτασε τους 1.174 τόνους με τις τιμές να κινούνται πλέον στα επίπεδα των 1890 δολαρίων ΗΠΑ ανά ουγγιά (28,349 γραμμάρια).
Η Κίνα γεμίζει τα θησαυροφυλάκιά της με χρυσό – Με φρενήρεις ρυθμούς οι αγορές
Οι μεγαλύτερες από τις ποσότητες χρυσού που εξορύσσονται ή ανακυκλώνονται καταλήγουν σε κοσμήματα, σε ράβδους (πλάκες) και νομίσματα χρυσού (χρυσές λίρες, δολάρια κλπ), στα θησαυροφυλάκια όλο και περισσότερων κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, αλλά και στην κατασκευή ηλεκτρονικών και βιομηχανικών προϊόντων, σε οδοντιατρικές εφαρμογές και σε επενδύσεις.
Ο χάρτης της κατανάλωσης
Το χάρτη της κατανάλωσης του χρυσού παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, με βάση στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), το οποίο είναι ο επίσημος οργανισμός ανάπτυξης της αγοράς για τον κλάδο του πολύτιμου αυτού μετάλλου. Λειτουργεί σε όλους τους τομείς του εν λόγω κλάδου, από την εξόρυξη χρυσού έως τις επενδύσεις, με στόχο την τόνωση και τη διατήρηση της ζήτησης για χρυσό.
Η συνεχιζόμενη ζήτηση για αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες και η αναζωπύρωση της καταναλωτικής ζήτησης από την Κίνα αντιστάθμισαν το διάστημα αυτό την αρνητική συμβολή ορισμένων κατηγοριών επενδύσεων και την αδυναμία της αγοράς στην Ινδία, δείχνουν τα σχετικά στοιχεία. Η πολυπληθέστατη Ινδία –κυρίως- παραδοσιακά καταγράφει μεγάλη ζήτηση για χρυσό αφού το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων ως δώρο για γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και από την Κίνα λόγω μεγάλου πληθυσμού.
Η ζήτηση χρυσού για το πρώτο τρίμηνο χωρίς να υπολογίζονται οι λεγόμενες εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές ήταν χαμηλότερη κατά 13% σε ετήσια βάση, στους 1.081 τόνους. Συμπεριλαμβανομένης της εξωχρηματιστηριακής αγοράς -των λεγόμενων συναλλαγών χέρι με χέρι χωρίς την παρέμβαση μεσάζοντα (Over The Counter –OTC)- η συνολική ζήτηση χρυσού ενισχύθηκε κατά 1% ετησίως στους 1.174 τόνους.
Αγοράζουν συνεχώς χρυσό οι κεντρικές τράπεζες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το στοιχείο ότι η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Αυτό δείχνει ότι οι κυβερνήσεις μέσω των θεσμικών τους ιδρυμάτων παρέμειναν πρόθυμοι και αφοσιωμένοι αγοραστές χρυσού, προσθέτοντας 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα για το διάστημα αυτό, καταγράφουν τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι επενδύσεις σε ράβδους και κρατικά χρυσά νομίσματα παρουσίασαν αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση φτάνοντας στους 302 τόνους. Αντίθετα, η καθαρή αρνητική ζήτηση για ETFs, δημιούργησε έντονη πτώση σε σύγκριση με τις σημαντικές εισροές που παρατηρήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2022.
Τα ETF σε χρυσό είναι αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων που διαπραγματεύονται όπως οι μετοχές και έχουν γίνει μια πολύ δημοφιλής μορφή επένδυσης. Αν και αποτελούνται από στοιχεία ενεργητικού που υποστηρίζονται από χρυσό, οι επενδυτές δεν κατέχουν στην πραγματικότητα το πολύτιμο μέταλλο.
Τα κοσμήματα
Η παγκόσμια κατανάλωση κοσμημάτων παρέμεινε σχεδόν σταθερή στους 478 τόνους για το πρώτο φετινό τρίμηνο. Η κατασκευή κοσμημάτων ξεπέρασε την κατανάλωση καθώς η δημιουργία τέτοιων αποθεμάτων αύξησε τα παγκόσμια αποθέματα κατά 30 τόνους.
Η χρήση χρυσού στον τομέα της τεχνολογίας συνέχισε να δέχεται πλήγμα από το οικονομικό κλίμα με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειωθεί κατά 70 τόνους.
Η μέτρια αύξηση τόσο στην παραγωγή ορυχείων (+2%) όσο και στην ανακύκλωση (+5%) οδήγησε σε οριακή αύξηση της συνολικής προσφοράς χρυσού πρώτου τριμήνου 2023 στους 1.174 τόνους. Η αύξηση της ανακύκλωσης ήταν σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση των υψηλότερων τιμών του χρυσού.
Latest News
Εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο
Καταλύτες για το πετρέλαιο η Κίνα και οι προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε την τελική άδεια για ορυχείο αντιμονίου
Μεταξύ των επενδυτών στο ορυχείο για αντιμόνιο στο Αιντάχο των ΗΠΑ, ο Τζον Πόλσον
Τα 12 σημάδια αισιοδοξίας στις αγορές πετρελαίου στην αρχή του 2025
Πώς επηρεάζουν την αγορά πετρελαίου οι ενισχυμένες αμερικανικές μετοχές και το κύμα ψύχους που αναμένου Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες
Ωθηση στην τιμή του πετρελαίου από τις προσδοκίες για πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης
Και τα δύο συμβόλαια αναφορά στο πετρέλαιο βρίσκονται σε τροχιά για τη δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο
Άνοδο στο πετρέλαιο φέρνουν τα χαμόγελα των επενδυτών για την Κίνα
Οι τιμές για το πετρέλαιο είναι πιθανό να περιοριστούν κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι το 2025, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters
Τεράστια τα κέρδη του κακάο το 2024, εντείνονται οι φόβοι για ελλείψεις στην αγορά
Οι τιμές ρεκόρ στις αγορές του κακάο έχουν μειώσει τη ρευστότητα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας
BMW και Yamaha «ποντάρουν» σε αμερικανική startup σπάνιων γαιών
Το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα τους τελευταίους μήνες για να περιορίσει τις εξαγωγές σε σπάνιες γαίες και στις ΗΠΑ αναζητούν την αυτόνομη ανάπτυξη
Γιατί σε έναν κόσμο εντάσεων όλοι ποντάρουν στον χρυσό - Τι προμηνύει
Μόνο φέτος, ο χρυσός σημείωσει άνοδο 35%, πολύ μπροστά από την άνοδο των αμερικανικών μετοχών
Δεύτερη συνεχόμενη ετήσια πτώση για το Brent - Οι φόβοι για πλεόνασμα το 2025
Τα κέρδη στο πετρέλαιο μειώθηκαν καθώς το δολάριο ενισχύθηκε, μετριάζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων - Οι προκλήσεις του 2025
Το κακάο οδηγεί το ράλι των εμπορευμάτων την τελευταία διετία - Στον αντίποδα ο χάλυβας
Πώς αποτιμούν το 2024 οι αναλυτές όσον αφορά τις τιμές των εμπορευμάτων