Να μην επιδιώξει να αξιοποιήσει χρήματα που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ ως διεθνές νόμισμα και να πλήξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΕΕ: Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα «παγωμένα» ρωσικά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, σε εσωτερική επικοινωνία μεταξύ ΕΚΤ και Κομισιόν, οι αξιωματούχοι της τράπεζας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα σχέδια εκτροπής των πληρωμών για ομόλογα που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας θα στείλει ένα κακό μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές.

Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η αξιοποίηση εσόδων που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες κεντρικές τράπεζες που διατηρούν μεγάλα αποθέματα χρήματος να «γυρίσουν την πλάτη τους» στο ευρώ, ειδικά εάν η ΕΕ ενεργεί μονομερώς χωρίς άλλες χώρες της G7.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές: μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποίηση των αποθεματικών μακριά από περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά κράτη και να οδηγήσει σε διαφοροποίηση του εμπορίου», αναφέρεται στο σημείωμα της ΕΚΤ.

Τι εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες έχουν εξετάσει μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής διαχείρισης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για χρηματοδοτική στήριξη στην Ουκρανία ή εναλλακτικά τη συλλογή ορισμένων από τις πληρωμές τόκων που προκύπτουν από αυτά. Ωστόσο, όλες αυτού του τύπου οι επιλογές ενέχουν νομικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, γι’ αυτό και  δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμη.

Ένας από τους τομείς εστίασης είναι τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, συμπεριλαμβανομένου του Euroclear με έδρα το Βέλγιο, όπου οι κυρώσεις έχουν παγώσει 196,6 δισ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για ένα χρόνο.

Τα περιουσιακά στοιχεία επανεπενδύονται προσωρινά από την Euroclear για να βοηθήσουν στη τροφοδότηση των αγορών, δημιουργώντας περαιτέρω κέρδη.

Αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν εάν τα κέρδη που προκύπτουν από την επανεπένδυση μπορούν να εκτραπούν στην Ουκρανία.

Μια ιδέα που εξετάζεται από στελέχη της Επιτροπής είναι να απαιτείται από τους θεματοφύλακες περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ να καταβάλλουν φόρο απροσδόκητων κερδών από αυτή την αξιοποίηση, και τα χρησιμοποιηθεί για τη υποστήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ΕΚΤ η οποία επιδιώκει την παγκοσμιοποίηση του ευρώ στις αγορές, αλλά και κράτη μέλη της ΕΕ, φοβούνται ότι μια τέτοια πρακτική θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές δομές της ΕΕ.

Αναμένονται προτάσεις

Διπλωμάτης της Κομισιόν ο οποίος μίλησε στους FT υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει διαφωνία ότι αυτό είναι ηθικά το σωστό, αλλά το πώς θα γίνει είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορείς να παρακάμψεις το κράτος δικαίου. Και αν βρεθεί κάτι που είναι νομικά επιτρεπτό, [τίθεται το θέμα] ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη θέση του ευρώ ως παγκόσμιου νομίσματος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν ήταν πρόθυμη να κάνει κάτι στον τομέα της αξιοποίησης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, και οι σχετικές προτάσεις αναμένονται μέσα στον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή