Αντίθετος στην ιδέα οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ να προβλέπουν αυτόματο κόφτη χρέους δηλώνει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» και σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης επιστροφής σε υγιή δημόσια οικονομικά και της ανάγκης να επενδύσουμε σε δύο βασικούς τομείς, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια. Εχουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Υπάρχει ένα σημείο για το οποίο έχουμε ανησυχίες και δεν συνάδει με το πνεύμα της μεταρρύθμισης. Αυτό είναι το ζήτημα της αυτοματοποίησης των κανόνων όταν μια χώρα τηρεί ήδη τους κανόνες του ΣΣΑ. Η άποψή μας είναι ότι όταν ένα κράτος – μέλος τηρεί ήδη τους κοινούς κανόνες και έχει έλλειμμα κάτω από 3% δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρχουν πρόσθετα αυτόματα αριθμητικά και ομοιόμορφα σημεία αναφοράς.
Γαλλία: Πώς θα κλείσει το φορολογικό κενό στην βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών
Αυτό είναι το μοναδικό βασικό σημείο στο οποίο υπάρχει χώρος για συζήτηση», δήλωσε ο γάλλος υπουργός, τονίζοντας ότι «όταν δεν τηρείς τους κοινούς κανόνες και έχεις έλλειμμα πάνω από το 3% πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη τροχιά μείωσης του χρέους. Αλλά όχι αυτόματοι και ενιαίοι κανόνες». Ειδικότερα, «απαντώντας» εμμέσως στον γερμανό υπουργό Οικονομικών που υποστηρίζει ότι έχει μετακινηθεί στο ζήτημα, ο κ. Λε Μερ είπε ότι «κάναμε ήδη μια πολύ σημαντική μετακίνηση αποδεχόμενοι ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν αυτόματοι κανόνες σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αλλά δεν θέλουμε να εισαγάγουμε πάρα πολλούς αυτόματους κανόνες, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα διατρέχαμε τον κίνδυνο να διακινδυνεύσει η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η καινοτομία». Κατά τον κ. Λε Μερ, η Ευρώπη χρειάζεται «τεράστιες επενδύσεις» στην τεχνητή νοημοσύνη, στους ημιαγωγούς, τις σούπερ αριθμομηχανές. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όταν έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών να επενδύσουν».
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Οσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, επεσήμανε ότι η Γαλλία υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου. Για την Ελλάδα και την Ιταλία είπε ότι «δεν έχω καμία ανησυχία για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης» να απορροφήσουν τα κονδύλια, ενώ για την προοπτική ενός δεύτερου τέτοιου ταμείου είπε ότι προέχει η εφαρμογή του πρώτου πριν ανοίξει η πόρτα σε ένα δεύτερο.
Για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο γάλλος υπουργός τόνισε ότι «το μέγεθός του πρέπει να είναι συνεπές με τους εθνικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις τρέχουσες δημοσιονομικές πολιτικές. Πρέπει να ορίσουμε προτεραιότητες, να αντιμετωπίσουμε τις στρατηγικές μας προκλήσεις και να κάνουμε τις δαπάνες πιο αποτελεσματικές. Δεν θα είναι υπεύθυνο να επανεξετάσουμε το γενικό ισοζύγιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού». Μιλώντας ειδικότερα για τις «τεράστιες προσπάθειες» της Γαλλίας να επανέλθει σε υγιή δημόσια οικονομικά, εισάγοντας μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τόνισε ότι «θα ανακοινώσουμε την ερχόμενη Δευτέρα τα αποτελέσματα μιας αναθεώρησης δαπανών που θα είναι καίριας σημασίας για την επιστροφή σε υγιή οικονομικά. Δεν μπορώ να εξηγήσω στους Γάλλους ότι θέλουμε το συντομότερο δυνατό να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά και να επιταχυνθεί η μείωση του χρέους σε εθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα να αυξηθεί το επίπεδο των δαπανών στην ΕΕ».
Οσον αφορά τους νέους πόρους για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τάχθηκε υπέρ του CBAM (του διασυνοριακού μηχανισμού προσαρμογής άνθρακα) και του ETS (σύστημα εμπορίας εκπομπών), τονίζοντας πάντως ότι «έχουν εκφραστεί ορισμένες ανησυχίες από βιομηχανικές εταιρείες σχετικά με το CBAM και πρέπει να τις λάβουμε υπόψη». Σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε στρατηγικές επιλογές», δίνοντας έμφαση σε καινοτομία και άμυνα, αλλά και την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης. «Ο,τι ταιριάζει με αυτούς τους στρατηγικούς στόχους πρέπει να χρηματοδοτηθεί». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η Ενωση Κεφαλαιαγοράς, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού ταμείου κυριαρχίας, στο οποίο πάντως θα πρέπει, είπε, να συγκεντρωθούν όλα τα υπάρχοντα εργαλεία, να είναι one stop shop.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία είπε: «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι μέχρι το 2024 θα πρέπει να επιστρέψουμε σε καλύτερο επίπεδο ανάπτυξης παντού στην Ευρώπη. Αλλά δεν πρέπει να λάβουμε καμία απόφαση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα χωρίς μακροχρόνια ύφεση. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας σκοπός».
Για το δημόσιο χρέος δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι η κατάσταση του χρέους θα μπορούσε να επιδεινωθεί στην Ευρώπη. Εχουμε συλλογικά δεσμευτεί για τη μείωση του χρέους», τονίζοντας ότι η στήριξη της ανάπτυξης είναι αναγκαία για τη μείωσή του. «Θα πρέπει να αποφύγουμε περικοπή επενδύσεων όπως κάναμε το 2010-2011. Το αποτέλεσμα θα είναι μια μεγάλης διάρκειας ύφεση».
Το ψηφιακό ευρώ
Τάχθηκε υπέρ του ψηφιακού ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να ενισχύσει την κυριαρχία μας στον τομέα των πληρωμών», ενώ μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια νέα λύση ψηφιακών πληρωμών με υψηλά πρότυπα απορρήτου και καινοτόμα χαρακτηριστικά. «Το μοναδικό μου “αλλά” είναι ότι το ψηφιακό ευρώ πρέπει να είναι απλώς ένα μέσο, καθώς υπάρχει ανάγκη να καθοριστεί ένα νέο χρηματοοικονομικό πλαίσιο για την παροχή περισσότερης ιδιωτικής χρηματοδότησης για την καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την πράσινη βιομηχανία. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η Ενωση Κεφαλαιαγορών».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Ο crypto επενδυτής που πλήρωσε 6 εκατ. για μία μπανάνα σχεδιάζει να την... φάει
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Έσπασε τα κοντέρ: 60 εκατ. νοικοκυριά καθηλώθηκαν στο Netflix για τον αγώνα Πολ-Τάισον
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73 - Όλα τα ρεκόρ του Netflix