
Για πρώτη φορά οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού άγγιξαν πέρυσι το όριο των 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εντυπωσιακή επίδοση εάν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ελληνικού αμπελώνα (και τα προβλήματα που τον ταλανίζουν), αλλά και τα παγκόσμια μεγαθήρια που κυριαρχούν στον χώρο. Τουτέστιν τις Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, χώρες με τεράστια παράδοση και ισχυρά δίκτυα στη διεθνή αγορά.
Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο, είναι η αύξηση της μέσης τιμής εξαγωγής, η οποία έχει ανέβει αισθητά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις τρίτες χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης). «Το ελληνικό κρασί αποτινάσσει σταδιακά τη ρετσινιά… της ρετσίνας, δηλαδή του φθηνού κρασιού χαμηλής ποιότητας και παίζει στην πρώτη κατηγορία με ετικέτες ποιότητας», σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του κλάδου.
Περισσότερα έσοδα
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), η μέση τιμή μονάδας εξαγωγής ελληνικού κρασιού προς την ΕΕ διαμορφώθηκε πέρυσι στα 2,58 ευρώ ανά κιλό (+10% από το 2021 και +15,2% από μέσο όρο πενταετίας) ενώ η μέση τιμή μονάδας εξαγωγής προς Τρίτες χώρες ανήλθε στα 5,34 ευρώ (+14% από περασμένη χρονιά και +12,3% από μέσο όρο πενταετίας.
Δηλαδή πουλάμε πολύ πιο ακριβά προς τις Τρίτες χώρες. Κάτι που όπως εξηγούν άνθρωποι που γνωρίζει σχετίζεται κυρίως με τη Γερμανία, όπου πουλάμε χαμηλά και την Αμερική που για πρώτη φορά η μέση τιμή μονάδας ξεπέρασε τα 6 ευρώ/κιλό.
ΚΕΟΣΟΕ: Προετοιμασίες για τη νέα σήμανση στα κρασιά – Οι νέοι κανόνες
Ειδικότερα, στη Γερμανία, η οποία απορροφά εδώ και πολλές δεκαετίες τη μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικού κρασιού (με διαφορά από τον δεύτερο), η μέση τιμή πώλησης έφτασε στα 2,55 ευρώ/κιλό (+10% από το 2021 και +17% από μέσο όρο πενταετίας).
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ που αναδεικνύεται σε νέα Γη της Επαγγελίας για το ελληνικό κρασί (μαζί με τον Καναδά), η μέση τιμή ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 6 ευρώ/κιλό, φθάνοντας 6,37 ευρώ/κιλό. Δηλαδή αυξημένη κατά 14,4% από το 2021 και κατά 18,2% από μέσο όρο πενταετίας.
Περισσότερα πλήρωσαν και οι Καναδοί τους «θησαυρούς» του ελληνικού αμπελώνα, με την μέση τιμή να φτάνει στα 5,3 ευρώ/κιλό αυξημένη κατά 0,73% από την προηγούμενη χρονιά και 9,2% από μέσο όρο πενταετίας. Ελαφρώς χαμηλότερα ωστόσο κινήθηκε η τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έπεσε στα 3,77 ευρώ/κιλό οριακά μειωμένη κατά 1,55% από το 2021, αλλά αυξημένη κατά 16% από τον μέσο όρο πενταετίας.
Έλληνες οινολόγοι, το δυνατό χαρτί του αμπελώνα
Οι Έλληνες οινοποιοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Οι εξαγωγές, όπως λένε, συνεχίζουν με… φόρα και την φετινή χρονιά, βάζοντας την Ελλάδα δυναμικά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η διαδικασία της οινοποίησης, η οποία εδώ και μερικές δεκαετίες έχει περάσει σε… άλλο επίπεδο. Η νέα γενιά οινολόγων έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις και το ανάλογο μεράκι μπορούν να παράγουν προϊόντα περιωπής. Ικανά να ανταγωνιστούν τις μεγάλες δυνάμεις του χώρου, τα γαλλικά και ιταλικά κρασιά, αξιοποιώντας στο έπακρο τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ποικιλιών: το ασύρτικο, το μοσχοφίλερο, το αγιωργίτικο, την μαλαγουζιά, το ξινόμαυρο, το σαββατιανό, το βιδιανό, το αθήρι και άλλα.
Η έλλειψη ταλαντούχων οινολόγων ήταν για πολλούς και η… αχίλλειος πτέρνα του ελληνικού κρασιού. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δυνάμεις, οι οποίες έδιναν έμφαση στο συγκεκριμένο τομέα για να αποκτήσουν προβάδισμα.
Οι νέοι… στο αμπέλι
Αυτό που γεμίζει με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία τον κλάδο, είναι η διάθεση από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον ελληνικό αμπελώνα. Την τελευταία δεκαετία έχουν διπλασιαστεί τα οινοποιεία ανά την χώρα και από 600 υπολογίζεται πως έχουν ανέλθει σε περίπου 1.200!
Οι αμπελουργικές ζώνες της χώρας, όπως της Νεμέας, του Αμύνταιου, της Σαντορίνης και της Νάουσας απέκτησαν νέες μονάδες που αξιοποιούν τις τοπικές και όχι μόνο ποικιλίες… Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νούμερο δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη η ελληνική οικονομία ήταν δέσμια μιας επώδυνης κρίσης. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν λείπουν και οι μονάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, όπως η Tsantalis που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο…


Latest News

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σταμενίτης: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε
Σε αυνδιάσκεψη για τις προτεραιότητες της πολωνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2025, συμμετείχε ο Διονύσης Σταμενίτης

Τσιάρας: Σύντομα η καταβολή και του υπολοίπου των αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνεκτική και στηρίζει σταδιακά κάθε κοινωνική ομάδα, είπε από το Mega News, ο Κώστας Τσιάρας

Άμεση λήψη μέτρων για ομαλή αρδευτική περίοδο στην Ηλεία
Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Σε ανοδική τροχιά οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Ζητούνται μέτρα για εισαγωγές από Βουλγαρία
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές έως 28/3/2025 2025 – Εν αναμονή των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον παγετό σε καλοκαιρινά φρούτα

Φαραντούρης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για δασμούς σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά από τις ΗΠΑ
Μέτρα αποτροπής και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στους παραγωγούς ζητά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Νικόλας Φαραντούρης