Συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσκεψη κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια.

Κίνα: Με «πραγματικές ανησυχίες» ο Μπλίνκεν επισκέπτεται το Πεκίνο

Τον Μπλίνκεν, που τον Φεβρουάριο ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι λόγω της κρίσης με το κινεζικό αερόστατο, υποδέχτηκε ο Κινέζος ομόλογός του Τσιν Γκανγκ στην πόρτα μιας βίλας στον περίβολο του κρατικού ξενώνα Diaoyutai του Πεκίνου, και όχι μέσα στο κτίριο, όπως συνηθίζεται.

Οι δύο τους είχαν μια σύντομη συζήτηση καθώς έμπαιναν στο κτήριο, με τον Κουίν να ρωτά τον Μπλίνκεν στα αγγλικά για το μακρύ ταξίδι του από την Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια έδωσαν τα χέρια μπροστά από μια κινεζική και μια αμερικανική σημαία.

Αφού κατευθύνθηκαν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, ούτε ο Μπλίνκεν ούτε ο Κιν έκαναν σχόλια μπροστά στους δημοσιογράφους που τους επετράπη για λίγο η είσοδος. Η συνάντησή τους διήρκεσε 5μισι ώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν μεταβούν στο δείπνο εργασίας.

Η Κινέζα βοηθός υπουργός Εξωτερικών Hua Chunying, η οποία συμμετέχει στη συνάντηση, ανέβασε στο Twitter παραπάνω μια φωτογραφία του Qin και του Blinken να σφίγγουν τα χέρια: «Ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση μπορεί να βοηθήσει να κατευθύνουμε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ πίσω σε αυτό που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι στο Μπαλί», σχολίασε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, μέχρι τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι και ενδεχομένως με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Χαμηλές προσδοκίες

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν από την περασμένη εβδομάδα υποβαθμίσει την προοπτική μιας σημαντικής θετικής εξέλιξης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά δήλωσαν ότι ο πρωταρχικός στόχος του Μπλίνκεν ήταν να δημιουργήσει ανοικτούς και ανθεκτικούς διαύλους επικοινωνίας για να διασφαλίσει ότι η στρατηγική αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές αναμένουν ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο. Θα μπορούσε επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για συναντήσεις μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν σε πολυμερείς συνόδους κορυφής αργότερα μέσα στο έτος.

Μιλώντας με δημοσιογράφους την Κυριακή για το περιστατικό με το αερόστατο τον Φεβρουάριο, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν πιστεύει ότι η κινεζική ηγεσία γνωρίζει πολλά για το πού βρισκόταν το αερόστατο ή τι έκανε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Σι σύντομα.

«Ελπίζω ότι, τους επόμενους μήνες, θα συναντηθώ ξανά με τον Σι και θα μιλήσουμε για τις θεμιτές διαφορές που έχουμε αλλά και για το πώς υπάρχουν τομείς που μπορούμε να τα βρούμε», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν και ο Σι πραγματοποίησαν τις πολυαναμενόμενες πρώτες τους συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο στο Μπαλί της Ινδονησίας, εμπλεκόμενοι σε δύσκολες συζητήσεις για την Ταϊβάν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και υποσχόμενοι συχνότερη επικοινωνία.

Ενώ η συνάντηση αυτή μείωσε για λίγο τον φόβο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, η πτήση του κινεζικού αερόστατου πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγους μήνες αργότερα κλιμάκωσε την ένταση και έκτοτε η επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο είναι σπάνια.

Ανησυχία

Όπως σχολιάζει το Reuters, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών έχουν επιδεινωθεί σε όλους τους τομείς, προκαλώντας ανησυχία ότι μπορεί μια μέρα να συγκρουστούν στρατιωτικά για το νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως δικό της. Διαφωνούν επίσης για θέματα όπως το εμπόριο, οι προσπάθειες των ΗΠΑ να συγκρατήσουν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών και το ιστορικό του Πεκίνου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα παρακολουθείται επίσης στενά από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς οποιαδήποτε κλιμάκωση μεταξύ των υπερδυνάμεων θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις σε οτιδήποτε, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρι τους εμπορικούς δρόμους και πρακτικές και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Υπάρχει αναγνώριση και από τις δύο πλευρές ότι πρέπει να έχουμε διαύλους επικοινωνίας σε ανώτερο επίπεδο», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας στάσης ανεφοδιασμού στο Τόκιο καθ’ οδόν προς το Πεκίνο.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σημείο της σχέσης όπου νομίζω ότι η μείωση του κινδύνου λανθασμένου υπολογισμού, ή όπως συχνά λένε οι Κινέζοι φίλοι μας, το να σταματήσουμε την καθοδική πορεία της σχέσης, είναι κάτι που είναι σημαντικό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γείτονες της Κίνας ήταν η απροθυμία της να συμμετάσχει σε τακτικές στρατιωτικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Οι τρεις στόχοι του Μπλίνκεν

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το ταξίδι του είχε τρεις κύριους στόχους: Να δημιουργήσει μηχανισμούς για τη διαχείριση κρίσεων, να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και να μιλήσει άμεσα για τις σχετικές ανησυχίες και να διερευνήσει τομείς πιθανής συνεργασίας.

Είπε ότι θα θέσει επίσης το ζήτημα των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στην Κίνα με κατηγορίες που η Ουάσινγκτον θεωρεί πολιτικά υποκινούμενες.

Ο Μπλίνκεν και η αντιπροσωπεία του θα συζητήσουν επίσης πιθανότατα την αύξηση των εμπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών και την αναχαίτιση της ροής πρόδρομων ουσιών φαιντανύλης από την Κίνα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά προειδοποίησαν κατά των υψηλών προσδοκιών επιτυχίας.

«Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν καλά την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων. Ερχόμαστε εδώ σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να τη διαχειριστούμε υπεύθυνα», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή