Οι Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό — αλλά η αύξηση των επιτοκίων ως απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια. Έτσι, η νομισματική πολιτική και οι προσπάθειες για τη διάσωση του πλανήτη κινδυνεύουν να «συνεργαστούν» μεταξύ τους, ρίχνοντας σκιά στην επικρατούσα φιλοσοφία των τελευταίων τριών δεκαετιών, που έχει προτεραιότητα τη διατήρηση της σταθερότητα των τιμών.
Αυτό προμηνύεται δύσκολες επιλογές για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση του κόστους δανεισμού παράλληλα, αύξηση της τιμής των επενδύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο ανανεώνοντας τα νομισματικά πλαίσια για να ενσωματώσουν ένα μέχρι τώρα δυσάρεστο όνειρο των περιβαλλοντικών ακτιβιστών της περιοχής που έχει ήδη αγκαλιάσει στην Ασία – τον πράσινο δανεισμό.
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πυρκαγιές στον Καναδά και η ξηρασία της νότιας Ευρώπης υπογραμμίζουν το πρόβλημα, και όσο κι αν ανταποκρίνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες, η μακροπρόθεσμη προσέγγισή τους για τη βοήθεια της μετάβασης γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050, η περιοχή βρίσκεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Εάν αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικό για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Didier Borowski, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής στην Amundi, η οποία διαχειρίζεται 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης. «Υπάρχει μια περίπλοκη αντιστάθμιση μεταξύ των ενεργειών τους και της εντολής τους για σταθερότητα των τιμών».
Ο επείγων χαρακτήρας της δράσης γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος μέρα με τη μέρα, καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να αντιμετωπίζει ανησυχητικά ακραία επίπεδα.
Η μετάβαση είναι πιθανό να τονώσει τον πληθωρισμό λόγω των επιπτώσεων που κυμαίνονται από περισσότερους φόρους άνθρακα έως τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες εργατικού δυναμικού υψηλών εκπομπών αντικαθίστανται από αρχικά πιο ακριβές αλλά πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.
Οι σχετικές δαπάνες έφτασαν το ρεκόρ των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg NEF, το οποίο υπολογίζει ότι θα χρειαστούν ετήσιες παγκόσμιες επενδύσεις περίπου 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050.
Η ζήτηση για μέταλλα που επιτρέπουν τη μετατόπιση από τους υδρογονάνθρακες αναμένεται να εκτοξευθεί από 52 μεγατόνους σήμερα σε 242 μεγατόνων το 2050. Η όρεξη για λίθιο, ένα κεντρικό συστατικό των μπαταριών, είναι πιθανό να ξεπεράσει την προσφορά.
Επίδραση στον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να είναι έως και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ομοίως, η Riksbank της Σουηδίας διαπίστωσε ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια της μετάβασης, καθώς η σταδιακή κατάργηση των τεχνολογιών υψηλής έντασης άνθρακα συμπιέζει τη συνολική προσφορά και οι επενδύσεις σε νέες ενισχύουν τη ζήτηση.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, η ενεργειακή μετάβαση συνεπάγεται μέτρια υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε η αξιωματούχος της Bundesbank Sabine Mauderer, αντιπρόεδρος του Δικτύου για το Πράσινο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που θα ηγηθεί σύντομα αυτής της ομάδας νομισματικών και εποπτικών αρχών. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να εξετάσουν αυτή την εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η σταθερότητα των τιμών είναι η καλύτερη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση θα είναι επιτυχής».
Η ίδια η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τις τιμές καθώς τα μεταβαλλόμενα καιρικά μοτίβα υπονομεύουν τα φυσικά συστήματα στα οποία στηρίζονται οι σύγχρονες οικονομίες, από τις ξηρασίες που καταστρέφουν τη γεωργία έως τις διακοπές του εφοδιασμού που προκαλούνται από τα ποτάμια που στερεύουν.
Οι φυσικές καταστροφές θα έχουν «σημαντικές θετικές επιπτώσεις» στον πληθωρισμό, καθιστώντας τη δουλειά της ΕΚΤ όλο και πιο δύσκολη, έγραψαν οικονομολόγοι της SOAS στο Λονδίνο το 2021.
«Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή οφείλεται ήδη στην κλιματική αλλαγή με τρόπο που προσωπικά τον βρίσκω πολύ τρομακτικό», δήλωσε ο Jens van ‘t Klooster, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν παραδεχθεί έναν ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πολλές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, αναφέρουν τις εντολές τους για τον πληθωρισμό ως τροχοπέδη σε αυτό.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»