Οι Ευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των τιμών σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό — αλλά η αύξηση των επιτοκίων ως απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τις επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια. Έτσι, η νομισματική πολιτική και οι προσπάθειες για τη διάσωση του πλανήτη κινδυνεύουν να «συνεργαστούν» μεταξύ τους, ρίχνοντας σκιά στην επικρατούσα φιλοσοφία των τελευταίων τριών δεκαετιών, που έχει προτεραιότητα τη διατήρηση της σταθερότητα των τιμών.
Αυτό προμηνύεται δύσκολες επιλογές για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση του κόστους δανεισμού παράλληλα, αύξηση της τιμής των επενδύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο ανανεώνοντας τα νομισματικά πλαίσια για να ενσωματώσουν ένα μέχρι τώρα δυσάρεστο όνειρο των περιβαλλοντικών ακτιβιστών της περιοχής που έχει ήδη αγκαλιάσει στην Ασία – τον πράσινο δανεισμό.
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Κλιματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πυρκαγιές στον Καναδά και η ξηρασία της νότιας Ευρώπης υπογραμμίζουν το πρόβλημα, και όσο κι αν ανταποκρίνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες, η μακροπρόθεσμη προσέγγισή τους για τη βοήθεια της μετάβασης γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050, η περιοχή βρίσκεται στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Εάν αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγικό για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Didier Borowski, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικής πολιτικής στην Amundi, η οποία διαχειρίζεται 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης. «Υπάρχει μια περίπλοκη αντιστάθμιση μεταξύ των ενεργειών τους και της εντολής τους για σταθερότητα των τιμών».
Ο επείγων χαρακτήρας της δράσης γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος μέρα με τη μέρα, καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να αντιμετωπίζει ανησυχητικά ακραία επίπεδα.
Η μετάβαση είναι πιθανό να τονώσει τον πληθωρισμό λόγω των επιπτώσεων που κυμαίνονται από περισσότερους φόρους άνθρακα έως τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες εργατικού δυναμικού υψηλών εκπομπών αντικαθίστανται από αρχικά πιο ακριβές αλλά πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις.
Οι σχετικές δαπάνες έφτασαν το ρεκόρ των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg NEF, το οποίο υπολογίζει ότι θα χρειαστούν ετήσιες παγκόσμιες επενδύσεις περίπου 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050.
Η ζήτηση για μέταλλα που επιτρέπουν τη μετατόπιση από τους υδρογονάνθρακες αναμένεται να εκτοξευθεί από 52 μεγατόνους σήμερα σε 242 μεγατόνων το 2050. Η όρεξη για λίθιο, ένα κεντρικό συστατικό των μπαταριών, είναι πιθανό να ξεπεράσει την προσφορά.
Επίδραση στον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να είναι έως και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ομοίως, η Riksbank της Σουηδίας διαπίστωσε ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια της μετάβασης, καθώς η σταδιακή κατάργηση των τεχνολογιών υψηλής έντασης άνθρακα συμπιέζει τη συνολική προσφορά και οι επενδύσεις σε νέες ενισχύουν τη ζήτηση.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, η ενεργειακή μετάβαση συνεπάγεται μέτρια υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε η αξιωματούχος της Bundesbank Sabine Mauderer, αντιπρόεδρος του Δικτύου για το Πράσινο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που θα ηγηθεί σύντομα αυτής της ομάδας νομισματικών και εποπτικών αρχών. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να εξετάσουν αυτή την εξέλιξη. Ταυτόχρονα, η σταθερότητα των τιμών είναι η καλύτερη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση θα είναι επιτυχής».
Η ίδια η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τις τιμές καθώς τα μεταβαλλόμενα καιρικά μοτίβα υπονομεύουν τα φυσικά συστήματα στα οποία στηρίζονται οι σύγχρονες οικονομίες, από τις ξηρασίες που καταστρέφουν τη γεωργία έως τις διακοπές του εφοδιασμού που προκαλούνται από τα ποτάμια που στερεύουν.
Οι φυσικές καταστροφές θα έχουν «σημαντικές θετικές επιπτώσεις» στον πληθωρισμό, καθιστώντας τη δουλειά της ΕΚΤ όλο και πιο δύσκολη, έγραψαν οικονομολόγοι της SOAS στο Λονδίνο το 2021.
«Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή οφείλεται ήδη στην κλιματική αλλαγή με τρόπο που προσωπικά τον βρίσκω πολύ τρομακτικό», δήλωσε ο Jens van ‘t Klooster, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν παραδεχθεί έναν ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πολλές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, αναφέρουν τις εντολές τους για τον πληθωρισμό ως τροχοπέδη σε αυτό.
Latest News
COP29: Διάχυτη η απογοήτευση μετά τη διάσκεψη – «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Προβληματισμός επικρατεί μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το κλίμα COP29 που φιλεξονήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν
Τι είπε η φον ντερ Λάιεν για τη συμφωνία στην COP29
Η απόφαση της COP29 «Θα οδηγήσει σε επενδύσεις στην καθαρή μετάβαση, μειώνοντας τις εκπομπές» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
Παγκόσμιος leader στα πράσινα ομόλογα η Ευρώπη - Έρχονται νέες εκδόσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας άνω των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ
Πού είναι φθηνότερο να οδηγείς ηλεκτρικό όχημα - Η θέση της Ελλάδας [πίνακας]
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πιο ελκυστικά στους αγοραστές λόγω του χαμηλού λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη εμπόδια
Ένα γαλλικό σχέδιο δείχνει ζήτηση στη σωστή τιμή, αλλά τα προβλήματα αντίληψης και οι υποδομές εμποδίζουν την υιοθέτηση
COP29: «Πληρώστε ή βγάλτε τον σκασμό» λένε ακτιβιστές
Διαδηλωτές σε αίθουσα συνεδρίασης της COP29 ζητούν από τις πλουσιότερες χώρες να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Ποιος θα πληρώσει για την κλιματική αλλαγή; Σκληρές κόντρες στην COP29
Σκληρό πόκερ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στη σύνοδο για το κλίμα
Η Coca-Cola αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Σε ποια χώρα παρήγγειλε EV
Η Coca-Cola έχει θέσει ως στόχο το Net Zero με ορόσημο το 2040
Εκατομμύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023 - Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση κατά 51% τα τελευταία πέντε χρόνια στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων
Το πιο μεγάλο, καυτό καλοκαίρι στην Ελλάδα - Τι συνέβη στις θάλασσες το 2024
Αρνητικά νέα φέρνει έρευνα τριών ελληνικών πανεπιστημίων για τις θερμοκρασίες που «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 στην Ελλάδα