Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, ενώ σήμερα οι συναλλαγές ήταν υποτονικές λόγω της αμερικανικής αργίας.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1%, με τον κλάδο των χημικών να χάνει 2,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,71% στις 7.588 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,96% στις 16.201 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,01% στις 7.314 μονάδες.

Οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω της γιορτής του Juneteenth ή αλλιώς Ημέρα Ελευθερίας.

Αρνητικά σήμερα λειτούργησε και η νέα άνοδος στην απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστά και ως gilts, καθώς έφθασε σε υψηλό 15 ετών. Η απόδοση ήταν γύρω στο 4,978% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008 – ενόψει της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη.

Η αγορά

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, λόγω του ακόμη υψηλού πληθωρισμού και της ισχυρής αγοράς εργασίας. “Τα εισερχόμενα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου από τη συνεδρίαση του Μαΐου δείχνουν μικτή δυναμική ανάπτυξης, συνεχή στενότητα στην αγορά εργασίας και πολύ ισχυρές υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις”, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι πιέσεις επίσης αυξήθηκαν μετά τις πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg ότι τα τελικά αποτελέσματα των τραπεζών stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι λιγότερο ρόδινα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει σήμα στις τράπεζες που επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων να προετοιμαστούν για προσαρμογές στο όνομα της επίτευξης πιο αξιόπιστων αποτελεσμάτων, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Επίσης, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι παγκόσμιοι ηγέτες αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη για αναθεώρηση του παγκόσμιου δανεισμού.

Η Σύνοδος Κορυφής του Μακρόν για ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο χρηματοδότησης στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πολυμερείς θεσμοί για την καλύτερη υποστήριξη των φτωχών εθνών και την αντιμετώπιση απειλών όπως η κλιματική αλλαγή και οι μελλοντικές πανδημίες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση έφεραν τα «γυρίσματα» θέσεων

Σε ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.275 μονάδων αναλώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως δεν κατάφερε στο τέλος να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε αρκετούς τίτλους στις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να χάσει τα επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές