Πτωτικά κινούνται για δεύτερη ημέρα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, περιορίζοντας μέρος των κερδών αυτού του μήνα, μετά από αρκετές εβδομάδες έντονης αστάθειας της αγοράς που συνδέεται με κινδύνους τους προσφοράς και το κύμα καύσωνα.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 14% το πρωί της Δευτέρας, αφού έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα με τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο. Το ολλανδικό φυσικό αέριο αναφοράς για τον πρώτο μήνα καταγράφει πτώση κατά 9,3% στα 31,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχωρεί κατά 8,6%.
Οι τιμές εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά περίπου 15% αυτόν τον μήνα, μετά από μια σειρά από απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας και προειδοποιήσεις για ζεστό καιρό που επανέφεραν τις ανησυχίες σχετικά με την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης καυσίμων.
Τι δείχνει το roller coaster στις τιμές του φυσικού αερίου – Η δύσκολη εξίσωση του LNG
Ζητούμενο η σταθερότητα
Μετά από εβδομάδες έντονων διακυμάνσεων στις τιμές, η υποχώρηση του κόστους στο φυσικό αέριο υποδηλώνει ότι κάποια σταθερότητα μπορεί να επιστρέφει στην αγορά.
Τα αποθέματα παραμένουν σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, αλλά η πιθανότητα περαιτέρω διακοπών – ή ξαφνικής αύξησης της ζήτησης καυσίμων μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών – θα μπορούσε να επαναφέρει την απειλή για την προσφορά της περιοχής ενόψει της επόμενης χειμερινής σεζόν.
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου φτάνει το 74%.
Στα ύψη το θερμόμετρο
Σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης αναμένονται αυτή την εβδομάδα θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές, με το θερμόμετρο στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για ψύξη, επηρεάζοντας δυνητικά τις τιμές.
Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται τελευταία στην αγορά του φυσικού αερίου, με τις τιμές να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου, επαναφέρει την ανησυχία και θέτει τους traders προ μίας δύσκολης εξίσωσης με αρκετούς αγνώστους και ακόμα περισσότερες μεταβλητές: είναι η ενεργειακή κρίση αρκετά οξεία ώστε να δικαιολογεί την εισαγωγή πρόσθετων θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χαμηλής ζήτησης; Κι αν ναι πόσο LNG χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει υπερπροσφορά;
Σημαντική παράμετρος στην εξίσωση είναι η πορεία της ζήτησης το καλοκαίρι, η οποία υποκινείται τόσο από την τουριστική κίνηση, όσο και από τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να εκτινάξουν τις ανάγκες για ψύξη. Αυτό είχε απασχολήσει αρκετούς αναλυτές ήδη από τον περασμένο χειμώνα, οι οποίοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν αρκεί να βγει ο χειμώνας για να ξεπεραστεί η κρίση, καθώς ένα ιστορικά θερμό καλοκαίρι μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα
Η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές φυσικού αερίου «ανέδειξε επιπλοκές για τους εμπόρους», οι οποίοι τώρα αξιολογούν εάν η ενεργειακή κρίση είναι ακόμα αρκετά σοβαρή ώστε να δικαιολογεί επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανέφεραν σε σημείωμα την περασμένη Παρασκευή οι αναλυτές της Inspired Energy. Υπογράμμισαν επίσης, ότι φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων αποθήκευσης 90% έως τον Νοέμβριο, αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι η βραχυπρόθεσμη ζήτηση —που προκλήθηκε από την ανάκαμψη στην Ασία ή τις μεγαλύτερες ανάγκες ψύξης— θα μπορούσε να επηρεάσει το σχέδιο αυτό.
Οι λοιπές ανησυχίες
Εκτός από το ζεστό καλοκαίρι που αντλεί περισσότερο φυσικό αέριο για ψύξη, η αύξηση της ζήτησης στην Ασία και περισσότερες διακοπές εφοδιασμού στις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού, είναι οι άλλες μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψιν τους επόμενους μήνες.
«Όλοι γνωρίζουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους ότι μόλις αρχίσει να καταναλώνεται αυτό το αέριο και εάν τα φορτία συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Ασία, επιστρέφουμε στην κατάσταση πριν από δύο χρόνια», όταν υπήρχε παγκόσμιος ανταγωνισμός για το LNG, σχολίασε στους Financial Times ένας trader φυσικού αερίου.
Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης των τιμών πέρυσι οφειλόταν στο ότι οι αγοραστές έπρεπε να τιμολογήσουν τους Ασιάτες ανταγωνιστές εκτός αγοράς. Στις αρχές Ιουνίου, η αγορά φαινόταν να δείχνει ότι η Ευρώπη είχε αρκετό φυσικό αέριο, τουλάχιστον προς το παρόν. Το TTF έπεσε σε χαμηλό δύο ετών, επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία πριν η Ρωσία αρχίσει να κλείνει σταδιακά τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η ασιατική ζήτηση
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ – ένας βασικός παράγοντας για την κάλυψη της χειμερινής ζήτησης – είναι ήδη πλήρεις κατά 74% , περίπου 20% πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.
Η χαμηλή τιμή λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εμπόρους να στείλουν θαλάσσιο LNG στην Ευρώπη και αναζητούν άλλες αγορές για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Παραδοσιακά, στρέφονταν προς ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα, που πριν από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ήταν κορυφαίες αγορές για το LNG.
«Η αγορά είναι καλά ισορροπημένη αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media.
«Είναι ένα παιχνίδι εικασιών για το αν η Ευρώπη πρέπει να απορρίψει τις εισαγωγές LNG για το καλοκαίρι» ή αν θα υπάρξει αρκετά σημαντική μείωση στις ροές αγωγών προς την περιοχή, υπογράμμισε.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν