Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αρνητικά για τις τιμές παραγωγών στη Γερμανία, την ώρα που οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,4%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,12% στις 7.579 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,49% στις 16.121 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,20% στις 7.299 μονάδες.

Οι αγορές αναμένουν με ανησυχία τη συνεδρίαση της Bank of England την Πέμπτη, ελπίζοντας σε ενδείξεις για το πώς η βρετανική κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό και την εκτίναξη των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων. Η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,75%, αλλά η πίεση που ασκεί η κατάσταση της οικονομίας στον Ρίσι Σουνάκ και την κυβέρνησή του αυξήθηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, όταν το επιτόκιο των διετών σταθερών στεγαστικών δανείων έφτασε το 6%.

Κινεζικές ανησυχίες

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν την περαιτέρω ανησυχία τους για την κινεζική ανάπτυξη και την έλλειψη νέων κινήτρων από το Πεκίνο. Οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων ήταν μεταξύ των πτωτικών μετοχών νωρίτερα στην Ασία, μετά την απογοήτευση για το μέγεθος των μειώσεων στα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, με την αύξηση αυτή να είναι “η μικρότερη από τον Ιανουάριο του 2021”. Σε μηνιαία βάση, η μέτρηση μειώθηκε κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές της ενέργειας τον Μάιο μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ διολίσθησαν κατά 3,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψαν ετήσια απώλεια 2,3% και μηνιαία απώλεια 1,1%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% τον Μάιο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών εκτινάχθηκαν κατά 10,1% σε ετήσια βάση, ενώ σημείωσαν άνοδο 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,5% τον αναφερόμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές