Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς το κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά από τις τιμές παραγωγών στη Γερμανία και την κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,29% στις 7.566 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,56% στις 16.110 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,36% στις 7.288 μονάδες.

Διορθώνουν μετά τα ισχυρά κέρδη οι αμερικανικοί δείκτες

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική εταιρεία χημικών Lanxess υποχώρησε κατά 15%, αφού εξέδωσε προειδοποιήσεις για τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο και το σύνολο του έτους. Η μετοχή της εταιρείας με έδρα την Κολωνία έπεσε σε χαμηλό σχεδόν 14 ετών, αφού δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «πολύ αδύναμη» ζήτηση και συνεχές πλήγμα από τη μείωση των αποθεμάτων από τους πελάτες.

Οι αγορές αναμένουν με ανησυχία τη συνεδρίαση της Bank of England την Πέμπτη, ελπίζοντας σε ενδείξεις για το πώς η βρετανική κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό και την εκτίναξη των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων. Η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,75%, αλλά η πίεση που ασκεί η κατάσταση της οικονομίας στον Ρίσι Σουνάκ και την κυβέρνησή του αυξήθηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, όταν το επιτόκιο των διετών σταθερών στεγαστικών δανείων έφτασε το 6%.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν την περαιτέρω ανησυχία τους για την κινεζική ανάπτυξη και την έλλειψη νέων κινήτρων από το Πεκίνο. Οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων ήταν μεταξύ των πτωτικών μετοχών νωρίτερα στην Ασία, μετά την απογοήτευση για το μέγεθος των μειώσεων στα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η παραγωγή στον τομέα των κατασκευών μειώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 0,2% στην Ευρωζώνη, ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, με την αύξηση αυτή να είναι «η μικρότερη από τον Ιανουάριο του 2021». Σε μηνιαία βάση, η μέτρηση μειώθηκε κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές της ενέργειας τον Μάιο μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ διολίσθησαν κατά 3,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψαν ετήσια απώλεια 2,3% και μηνιαία απώλεια 1,1%.

Τέλος, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο φέτος, στο 16,5%, τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 11 Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Kantar. «Η άνοδος των τιμών στο 16,5% δεν είναι κάτι που πρέπει να γιορτάσουμε και εξακολουθεί να είναι το έκτο υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό των τελευταίων 15 ετών», ανέφερε η Kantar, ενώ προέβλεψε περαιτέρω πτώση τους επόμενους μήνες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Αναχώματα πέριξ των 1.260 μονάδων ύψωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κατάφερε, έστω και με δυσκολία, να κρατήσει υπό έλεγχο τις πιέσεις των πωλητών. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,28% στις 1.264,96 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 95 εκατ. ευρώ.

Αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -1,15%, το ΧΑ κατάφερε να ενεργοποιήσει τους αγοραστές σε επιλεγμένους τίτλους και να δώσει τις στηρίξεις που χρειαζόταν ο γενικός δείκτης για να κρατήσει τις 1.260 μονάδες. Αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1.000 μονάδες στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος πέρασε και πάλι σε τριψήφια επίπεδα, μετά από δέκα συνεδριάσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές