Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προτείνει ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την Ουκρανία καθώς η χώρα ξεκινά μια κρίσιμη αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών που χάθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πηγές, τις  οποίες επικαλείται το Bloomberg, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των τρεχουσών δαπανών της ουκρανικής κυβέρνησης και θα πληρώσει για επείγουσες προτεραιότητες ανασυγκρότησης.

Το πακέτο, το οποίο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές πριν δημοσιοποιηθεί, θα ανακοινωθεί την Τρίτη πριν από ένα συνέδριο αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου οι δωρητές θα συζητήσουν πώς θα ανοικοδομήσουν τη χώρα και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η επιτροπή θέλει να αποφύγει ένα επαχθές μέσο ανασυγκρότησης για μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και θα προσφέρει τη βοήθεια με τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεων, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

«Πράσινο φως» των ΗΠΑ σε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Αντεπίθεση

Το πακέτο βοήθειας έρχεται σε μια κομβική περίοδο του πολέμου, με τις δυνάμεις της Ουκρανίας να ξεκινούν την αντεπίθεση. Η ουκρανική κυβέρνηση υπολογίζει στην αντεπίθεση για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από περισσότερα εδάφη και να ενθαρρύνει τους συμμάχους να συνεχίσουν να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη, ακόμη και όταν ορισμένες χώρες πιέζουν το Κίεβο και τη Μόσχα να διαπραγματευτούν. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα στρατεύματά τους είχαν σημειώσει κάποιες προόδους εν μέσω «σκληρών μαχών».

Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να προετοιμάσει τους πολίτες της πως θα χάσει εδάφη

Η πρόταση, μέρος της αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, θα καλύπτει την περίοδο 2024-2027. Θα παρέχει λιγότερο ετησίως από τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια που προσφέρει η ΕΕ φέτος. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υπολογίσει ότι το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μπορεί να ανέλθει σε 411 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σχέδιο της Επιτροπής έρχεται επίσης σε μια ευαίσθητη στιγμή για το μπλοκ, καθώς τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν πρόσθετο κόστος δανεισμού για τη χρηματοδότηση των τεράστιων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid και της ενεργειακής κρίσης.

Σε αντίθεση με προηγούμενα οικονομικά πακέτα για την Ουκρανία, το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνεισφορών από τα κράτη μέλη αντί να δανείζεται από τις αγορές, είπε μία από τις πηγές. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν εγκρίνει σχεδόν 38 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

Τα μετρητά θα εκταμιευθούν υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία εκπληρώσει μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του κράτους δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να βάλουν την Ουκρανία σε μια πορεία να γίνει μέλος της ΕΕ με τους ηγέτες να αποφασίζουν εάν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή