Ενα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ και από τους πιο χαμηλούς δείκτες πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (ΑΙC) κατέγραψε η Ελλάδα το 2022, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
O δείκτης AIC που εκφράζεται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) αποτελείται από αγαθά και υπηρεσίες που πραγματικά καταναλώνονται από νοικοκυριά, ανεξάρτητα από το αν έχουν αγοραστεί και πληρωθεί από νοικοκυριά απευθείας ή από την κυβέρνηση ή από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το κατά κεφαλήν AIC μπορεί να θεωρηθεί και ως δείκτης της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών.
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα – Χαμηλά και στην ατομική κατανάλωση
Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην τελευταία κατηγορία της ΕΕ, με δείκτη πραγματικής ατομικής κατανάλωσης κάτω από 80% και πιο συγκεκριμένα 78%, σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 32% χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, και τρίτη χειρότερη επίδοση σε όλη την ΕΕ.
Σε ένα πολύ μεγάλο εύρος, από 67% έως 138% του μέσου όρου της ΕΕ κυμάνθηκε στα 27 κράτη – μέλη ο δείκτης της πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (Actual individual consumption – AIC) ο οποίος αποτυπώνει την υλική ευημερία των νοικοκυριών και εκφράζεται σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης (purchasing power standards – PPS).
Το 2022, εννέα χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), στη Γερμανία (19%) και στην Αυστρία (18%). Αντίθετα, 18 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τα χαμηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στη Βουλγαρία (33% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ουγγαρία (28%) και τη Σλοβακία (27%).
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένα μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, παρουσίασε επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε 11 χώρες της ΕΕ. Υψηλότερα κινήθηκε στο Λουξεμβούργο (161% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ιρλανδία (133%) και τη Δανία (37%). Αντίθετα το χαμηλότερο καταγράφηκε στη Βουλγαρία (41% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Σλοβακία και την Ελλάδα (και οι δύο 32%).
Latest News
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Απόφαση σταθμός στη Βρετανία - Επανεθνικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι
Πράσινο φως της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι Εργατικοί εκπλήρωσαν την προεκλογική τους δέσμευση
Με αργά βήματα η επιστροφή των επενδυτών στα ακίνητα - Τι συμβαίνει στη γερμανική αγορά
Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας