Παγιδευμένη σε ένα «σπιράλ καταστροφής» βρίσκεται η βρετανική οικονομία, ως αποτέλεσμα υποεπενδύσεων δεκαετιών άνω του μισού τρισ. στερλινών.

Αυτό επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης Institute for Public Policy Research (Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία κινδυνεύει να «χάσει το τρένο» σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, εάν δεν αλλάξει ριζικά πολιτική προσέγγιση.

Βρετανία: Αυξήσεις μισθών και μείωση ανεργίας κάνουν σίγουρη την επόμενη αύξηση επιτοκίων

Στο χαμηλότερο της G7

Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7, και 27η από τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ, μπροστά από την Πολωνία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα.

Υπογραμμίζοντας ένα σοβαρό έλλειμμα δεκαετιών στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, η έρευνα του IPPR έδειξε ότι η Βρετανία βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο της G7 από το 2005 σε δαπάνες για υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, δεξιότητες και κατάρτιση.

Εάν η Βρετανία είχε διατηρήσει τη θέση της στον μέσο όρο της G7 από τότε, ο ιδιωτικός τομέας θα είχε επενδύσει επιπλέον 354 δισ. λίρες σε πραγματικούς όρους και το δημόσιο αντίστοιχα επιπλέον 208 δισ. λίρες μεταξύ 2006 και 2021.

Αντ’ αυτού, η Βρετανία υποχωρεί σταθερά στους πίνακες των παγκόσμιων επενδυτικών επιδόσεων, καθώς οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να τονώσουν τις επενδύσεις, παράλληλα με μια παραπαίουσα απόδοση στον ιδιωτικό τομέα.

Χάνει το τρένο για την πράσινη βιομηχανία

Το κεντροαριστερό thinktank, σύμφωνα με τον Guardian, αναφέρει ακόμη ότι οι χαμηλές επενδύσεις αφήνουν τη Βρετανία εκτεθειμένη στον κίνδυνο να μείνει πίσω σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας του μέλλοντος, η αξία των οποίων για την παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται στα 10,3 τρισ. δολάρια.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιοποιούνται στη σκιά της προσπάθειας του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να δημιουργήσει συνθήκες επαναφοράς της οικονομίας της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, με έμφαση στην τόνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, μεταξύ άλλων, με ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε ως μέρος του εαρινού προϋπολογισμού.

Το IPPR ανέφερε ότι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων θα μπορούσε να «συσπειρώσει» επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στις εταιρείες να επιλέξουν τη Βρετανία ως χώρα εγκατάστασης πράσινων εταιρειών –  υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση επένδυσε με σκεπτικό μακροζωίας και σιγουριάς, όπως έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ο George Dibb, αναπληρωτής διευθυντής για την οικονομία, της IPPR, δήλωσε: «Αν η οικονομία είναι η κινητήρια δύναμη μιας χώρας, η επένδυση είναι το καύσιμό της. Ωστόσο, η δεξαμενή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άδεια και βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη, οδηγεί στην ανισότητα και επιβραδύνει την πρόοδο προς την επίτευξη του καθαρού μηδέν και την ενεργειακή ασφάλεια».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτήν τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια εξουθενωτική περίοδο επενδυτικού φόβου και η απροθυμία της κυβέρνησης να επενδύσει για να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές ευκαιρίες, μάς εμποδίζει να βγούμε από τον κύκλο καταστροφής της ανάπτυξης στον οποίο βρισκόμαστε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή