
Παγιδευμένη σε ένα «σπιράλ καταστροφής» βρίσκεται η βρετανική οικονομία, ως αποτέλεσμα υποεπενδύσεων δεκαετιών άνω του μισού τρισ. στερλινών.
Αυτό επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης Institute for Public Policy Research (Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία κινδυνεύει να «χάσει το τρένο» σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, εάν δεν αλλάξει ριζικά πολιτική προσέγγιση.
Βρετανία: Αυξήσεις μισθών και μείωση ανεργίας κάνουν σίγουρη την επόμενη αύξηση επιτοκίων
Στο χαμηλότερο της G7
Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7, και 27η από τις 30 χώρες του ΟΟΣΑ, μπροστά από την Πολωνία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα.
Υπογραμμίζοντας ένα σοβαρό έλλειμμα δεκαετιών στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, η έρευνα του IPPR έδειξε ότι η Βρετανία βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο της G7 από το 2005 σε δαπάνες για υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, δεξιότητες και κατάρτιση.
Εάν η Βρετανία είχε διατηρήσει τη θέση της στον μέσο όρο της G7 από τότε, ο ιδιωτικός τομέας θα είχε επενδύσει επιπλέον 354 δισ. λίρες σε πραγματικούς όρους και το δημόσιο αντίστοιχα επιπλέον 208 δισ. λίρες μεταξύ 2006 και 2021.
Αντ’ αυτού, η Βρετανία υποχωρεί σταθερά στους πίνακες των παγκόσμιων επενδυτικών επιδόσεων, καθώς οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν να τονώσουν τις επενδύσεις, παράλληλα με μια παραπαίουσα απόδοση στον ιδιωτικό τομέα.
Χάνει το τρένο για την πράσινη βιομηχανία
Το κεντροαριστερό thinktank, σύμφωνα με τον Guardian, αναφέρει ακόμη ότι οι χαμηλές επενδύσεις αφήνουν τη Βρετανία εκτεθειμένη στον κίνδυνο να μείνει πίσω σε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη της πράσινης βιομηχανίας του μέλλοντος, η αξία των οποίων για την παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται στα 10,3 τρισ. δολάρια.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιοποιούνται στη σκιά της προσπάθειας του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να δημιουργήσει συνθήκες επαναφοράς της οικονομίας της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, με έμφαση στην τόνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων, μεταξύ άλλων, με ένα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε ως μέρος του εαρινού προϋπολογισμού.
Το IPPR ανέφερε ότι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων θα μπορούσε να «συσπειρώσει» επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στις εταιρείες να επιλέξουν τη Βρετανία ως χώρα εγκατάστασης πράσινων εταιρειών – υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση επένδυσε με σκεπτικό μακροζωίας και σιγουριάς, όπως έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ.
Ο George Dibb, αναπληρωτής διευθυντής για την οικονομία, της IPPR, δήλωσε: «Αν η οικονομία είναι η κινητήρια δύναμη μιας χώρας, η επένδυση είναι το καύσιμό της. Ωστόσο, η δεξαμενή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι άδεια και βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη, οδηγεί στην ανισότητα και επιβραδύνει την πρόοδο προς την επίτευξη του καθαρού μηδέν και την ενεργειακή ασφάλεια».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτήν τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια εξουθενωτική περίοδο επενδυτικού φόβου και η απροθυμία της κυβέρνησης να επενδύσει για να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές ευκαιρίες, μάς εμποδίζει να βγούμε από τον κύκλο καταστροφής της ανάπτυξης στον οποίο βρισκόμαστε».


Latest News

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς