Τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο ξεκινούν σταδιακά και ανακοινώνουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρώτη η ΔΕΗ, ως είθισται, ανοίγει το χορό και ανάρτησε στην ιστοσελίδα της τις ονομαστικές χρεώσεις για τον επόμενο μήνα.

Οι κρυφοί φόροι που φρενάρουν τις μειώσεις στο ρεύμα

Αμετάβλητα

Όπως προκύπτει η δημόσια εταιρεία διατηρεί αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιούνιο, το οικιακό τιμολόγιο για καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες και συγκεκριμένα στα 0,155 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η ανταγωνιστική χρέωση παραμένει στα 0,167 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι επιδοτήσεις

Γρίφος παραμένει το αν για τον Ιούλιο θα συνεχιστεί η επιχορήγηση των τιμολογίων ρεύματος.

Κάτι που θα πρέπει να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. Δηλαδή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι πάροχοι

Με δεδομένο το ό,τι η ΔΕΗ δίνει τον τόνο στην αγορά, δεν αποκλείεται και οι ανεξάρτητοι πάροχοι να κρατήσουν σταθερές τις χρεώσεις. Κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες καθώς μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται ο ένας μετά τον άλλον να ανακοινώσει τις τιμές του Ιουλίου για τους πελάτες του.

Αυξήσεις

Στο ενδεχόμενο που η νέα κυβέρνηση δεν επιδοτήσει τα τιμολόγια ρεύματος, τότε αυτά τον Ιούλιο θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο αν και οι τιμές στη χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν πτώση.

Κατάργηση των μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση των έκτατων μέτρων (πλαφόν και επιδοτήσεις) μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ κανονικά θα έληγαν στο τέλος του μήνα.

Πάντως την κατάργηση των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας άμεσα ζήτησε ο πρόεδρος της Elpedison κ. Andra Testi κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Athens Energy Summit.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας είπε χαρακτηρισιτικά: Υπάρχει η ανάγκη μιας προοδευτικής αλλά ταχείας επανακανονικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την ακύρωση των πιο στρεβλωτικών μέτρων, όπως αναγνώρισε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποκλείει την παράταση των έκτακτων μέτρων σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών στα έσοδα των παραγωγών, πέραν του τέλους του φετινού Ιουνίου (η αρχική «περίοδος έκτακτης ανάγκης»)… Η Ελλάδα όμως, μόλις επιμήκυνε τη διάρκεια του ανώτατου ορίου εσόδων μέχρι τις 30/9/2023, και έτσι η φορολόγηση του φυσικού αερίου δεν έχει καταληκτική ημερομηνία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια