
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό πετρέλαιο, η οποία ξεκίνησε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τον Μάρτιο του 2023, οι συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μειώθηκαν σε 1,4 εκατομμύρια τόνους (Mt) σε σύγκριση με τον μέσο μηνιαίο αριθμό των 15,2 Mt την τριετία από το 2019 έως το 2022, καταγράφοντας «βουτιά» 90%.
Όπως επισημαίνει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, η Μόσχα αποτελούσε σημαντική πηγή πετρελαίου για την ΕΕ, αλλά ο επιθετικός της πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει ένα 6ο πακέτο κυρώσεων (Ιούνιος 2022) που περιελάμβανε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Η απαγόρευση των εισαγωγών αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου 2022, ενώ η απαγόρευση των πετρελαιοειδών τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2023.
Ήδη πριν από την έναρξη του εμπάργκο, οι χώρες της αναζήτησαν άλλες πηγές για τις προμήθειες πετρελαίου και μόλις αυτό τέθηκε σε ισχύ επιτάχυνε τις προσπάθειες.
Πώς άλλαξε ο χάρτης των εξαγωγών ρωσικού αργού στην Ευρώπη [γράφημα]
Η πορεία των μειώσεων
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν από 12,4 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο του 2022 (πριν από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία) σε 3,7 εκατ. τόνους τον Δεκέμβριο του 2022 (-70%), όταν τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου συνέχισαν να μειώνονται σε 1,17 Mt τον Μάρτιο του 2023 (-91%).
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές πετρελαιοειδών μειώθηκαν από 3,3 Mt τον Ιανουάριο του 2022 σε 0,7 Mt τον Φεβρουάριο του 2023 (-80%), και συνέχισαν να μειώνονται σε μόλις 0,3 Mt τον Μάρτιο του 2023 (-92%).
Οι συνολικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία δεν έφτασαν στο μηδέν λόγω ορισμένων εξαιρέσεων που αναφέρονται στις απαγορεύσεις, οι οποίες επιτρέπουν περιορισμένες εισαγωγές υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Νέα τάξη πραγμάτων: Η Ευρώπη «κινείται» χωρίς το πετρέλαιο της Ρωσίας
Έκτακτες απελευθερώσεις αποθεμάτων και προσέγγιση αναπλήρωσης της ΕΕ
Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε αναταραχή στον τομέα του πετρελαίου, προκαλώντας δύο έκτακτες απελευθερώσεις αποθεμάτων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022 με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς. Αυτές συντονίστηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και υποστηρίχθηκαν από την ΕΕ.
Πολλές χώρες της ΕΕ συμμετείχαν στις κοινές δράσεις, χρησιμοποιώντας μέρος του πλεονάσματος αποθεματικών έκτακτης ανάγκης, ενώ άλλες βυθίστηκαν κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται βάσει του άρθρου 3 της Οδηγίας 2009/119/ΕΚ .
Το 2022, η Επιτροπή αξιολόγησε την κατάσταση στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και συμβούλεψε τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξαναγεμίσουν τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης στα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Τον Ιούλιο του 2022, 10 χώρες της ΕΕ ήταν κάτω από το εθνικό τους ελάχιστο επίπεδο (Βουλγαρία, Τσεχία, Ιρλανδία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Ρουμανία).
Ωστόσο, μέχρι τον Μάρτιο του 2023, μόνο η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία παρέμειναν κάτω από το επίπεδο έκτακτης ανάγκης και 3 βρίσκονταν κοντά στην πλήρη ανανέωση των αποθεμάτων πετρελαίου τους.


Latest News

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα