Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε δύο ακόμη βασικά επιτόκια δανεισμού την Τρίτη για πρώτη φορά σε 10 μήνες για να στηρίξει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το αρχικό επιτόκιο του μονοετούς δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης από 3,65% σε 3,55% και μείωσε το επιτόκιο αρχικού δανείου πενταετούς διάρκειας κατά  επίσης 10 μονάδες βάσης από 4,3% σε 4,2% — για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

«Από μόνες τους, οι περικοπές κατά 10 μονάδες βάσης είναι πολύ μικρές για να κάνουν μεγάλη διαφορά στις νομισματικές συνθήκες, ειδικά επειδή τα διατραπεζικά επιτόκια της αγοράς είναι ήδη κάτω από τα επιτόκια πολιτικής», σχολίασαν οι Julian Evans-Pritchard και Zichun Huang των Capital Economics.

«Αλλά η PBOC τείνει να χρησιμοποιεί τις αλλαγές στα επιτόκια πολιτικής ως εργαλείο σηματοδότησης, με τη βαριά ώθηση να δίνεται από άλλα εργαλεία, όπως προσαρμογές στις απαιτήσεις αποθεματικών και ποσοστώσεις τραπεζικών δανείων», πρόσθεσαν. «Ο τελευταίος γύρος περικοπών επιτοκίων υποδηλώνει ότι αυτά τα εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν επίσης».

Ο επιτοκιακός «χάρτης» των μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Χαμηλώνει ο πήχης της ανάπτυξης

Η τελευταία μείωση επιτοκίων έρχεται μετά από δύο κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης την περασμένη εβδομάδα. Την περασμένη Πέμπτη, η PBOC μείωσε τη διευκόλυνση μεσοπρόθεσμου δανείου για πρώτη φορά σε 10 μήνες και περιόρισε το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς τη Δευτέρα την περασμένη εβδομάδα.

Με μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου προσπαθεί να τονώσει την οικονομία η Κίνα

Τα περισσότερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κίνα βασίζονται στο βασικό επιτόκιο δανείου ενός έτους της PBOC, ενώ τα στεγαστικά δάνεια είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο πενταετίας.

Η κίνηση της Τρίτης ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού μια σειρά οικονομικών δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες – από τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίων έως τις λιανικές πωλήσεις και το εμπόριο τον Μάιο – δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού καθώς η αισιοδοξία ξανανοίγει.

Οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και JPMorgan, μείωσαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ ολόκληρου του έτους για την Κίνα και προειδοποίησαν για αντίθετους ανέμους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος