
Με ηχηρές εξαγορές η Coca-Cola HBC επιταχύνει τη μετατροπή από μια εταιρεία εμφιάλωσης και διανομής αναψυκτικών σε έναν πολυδιάστατο οργανισμό που καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών 24/7 σε όλη τη γκάμα των ποτών.
Έτσι, μέσω της εξαγοράς της βότκα Finlandia, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το ντεμπούτο της στη διανομή αλκοολούχων ποτών, η πολυεθνική με τις ελληνικές ρίζες γίνεται πλέον και ιδιοκτήτρια premium εμπορικών σημάτων στον κλάδο των οινοπνευματωδών. Ενώ έχουν προηγηθεί οι εξαγορές στον καφέ (απόκτηση του 30% του ιταλικού premium espresso Caffe Vergnano το 2021) και στα mixers (κατέχει την Three Cents από πέρσι).
Coca Cola HBC: Εξαγοράζει τη Finlandia Vodka προς 220 εκατ. δολ.
Οι ευκαιρίες
Η εξαγορά της Brown-Forman Finland στην οποία ανήκει η βότκα Finlandia έναντι τιμήματος 220 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Coca-Cola HBC στα premium ποτά, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάμειξης με premium και super-premium μη αλκοολικά έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (NARTD) και ενισχύοντας τις συνεργασίες της με πελάτες σε στρατηγικά σημαντικά κανάλια όπως το HoReCa.
Σύμφωνα με το IWSR, σε ότι αφορά την κατηγορία της standard vodka, η Finlandia είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων σημάτων σε Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, προνομιακό πεδίο δραστηριοποίησης της Coca-Cola HBC.
Αναθεωρεί τους στόχους η Coca Cola HBC – Πού μπαίνει ο πήχης για πωλήσεις, μέρισμα
Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Finlandia ενίσχυσε τα μερίδια της σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφονται σε Πολωνία και Τσεχία, ενώ τον τελευταίο χρόνο το σήμα αναπτύσσεται οργανικά εμφανίζοντας αύξηση πωλήσεων 15% σε όγκο εξαιρουμένης της Ρωσίας.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με την έρευνα Brand Champions 2023, οι συνολικές πωλήσεις σε όγκο της Finlandia παρέμειναν στάσιμες στα 2,6 εκατομμύρια κιβώτια εννέα λίτρων το 2022 συγκριτικά με το 2021, με τη μάρκα να δυσκολεύεται να ξεπεράσει το υψηλό που είχε σημειώσει το 2018 (πωλήσεις 3 εκατομμυρίων κιβωτίων). Ενδεχομένως και λόγω της αναστολής των εργασιών της Brown-Forman στη Ρωσία, μια βασική αγορά για τη μάρκα.

Η σχέση της Coca-Cola HBC με το αλκοόλ
Μπορεί η βότκα Finlandia να είναι το πρώτο διεθνές brand αλκοολούχου ποτού που αποκτά η Coca-Cola HBC, ωστόσο είχε ήδη οινοπνευματώδη στην ιδιοκτησία της εδώ και 6 χρόνια.
Ειδικότερα, η αρχή είχε γίνει το 2017 με την εξαγορά δύο τοπικών εμπορικών σημάτων: του Rézangyal στην Ουγγαρία, ένα παραδοσιακό μπράντι φρούτων, καθώς και του λικέρ Zlatni Pelin και του κονιάκ Zlatna rakia στη Σερβία, τα οποία παράγει η αποκτηθείσα εταιρεία MB Impex.
Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του 2022, η δραστηριοποίηση στα αλκοολούχα ποτά καταλάμβανε το 3% των συνολικών εσόδων της, όταν το έτοιμο τσάι, ο καφές, τα φυτικά ροφήματα και τα σνακ είχαν μικρότερο ποσοστό.
Σημειώνεται ότι σε επίπεδο διανομής πέρα από τα σήματα της Brown Forman υπάρχει συνεργασία με τον οίκο Edrington (Famous Grouse, Macallan, Brugal) για 14 χώρες ενώ για αντίστοιχο αριθμό χωρών υπάρχει συνεργασία από το 2016 και με το Gruppo Campari (Campari, Aperol, Cinzano). Με την τελευταία η συνεργασία ολοκληρώνεται τουλάχιστον στην χώρα μας στα τέλη του 2023 καθώς την διανομή θα αναλάβει η θυγατρική που δημιούργησε ο ιταλικός όμιλος.
Ποια είναι η Finlandia
Η Finlandia ιδρύθηκε το 1970 από την Alko, την κρατική εταιρεία αλκοολούχων ποτών της Φινλανδίας και εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες μάρκες βότκας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Το 2000 η αμερικανική εταιρεία Brown-Forman με έδρα το Κεντάκι εξαγόρασε το 45% των μετοχών της Finlandia, σηματοδοτώντας την είσοδό της στην κατηγορία της βότκας. Τέσσερα χρόνια αργότερα απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της μάρκας.
Η Finlandia αποστάζεται και εμφιαλώνεται από τον όμιλο σκανδιναβικών οινοπνευματωδών ποτών Anora (πρώην Altia Corp) στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας παροχής υπηρεσιών παραγωγής με διάρκεια έως το 2035.
Η Anora εκτός από παραγωγός είναι επίσης διανομέας της μάρκας στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.


Latest News

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ο Σέρτζιο Ερμότι έλαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο

ΤΜΕΔΕ: Νέα δεδομένα για τις εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις
«Ενισχύουμε τις ανταποδοτικές καλύψεις των μελών, με ένα και μόνο στόχο, να είμαστε δίπλα τους οποτεδήποτε το χρειαστούν», τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η UBS - Βλέπει περιθώριο ανόδου έως 30%
Παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες η UBS, με αξιολογήσεις αγοράς και στις τέσσερις συστημικές - Πού «συνωστίστηκαν» οι επενδυτές

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Mega deal στον τουρισμό - Η Sani/Ikos εξαγοράζει 3 ξενοδοχεία της Goldman για 400 εκατ.
Η Sani/Ikos είχε είχε αποκτήσει πριν μερικά χρόνια η Goldman Sacs από τον ξενοδοχειακό όμιλο Γρηγοριάδη

Intralot: Επέκταση για την αποπληρωμή ομολογιακού 100 εκατ.
Τι ανακοίνωση η εισηγμένη εταιρεία

Το comeback της ΑΒ Βασιλόπουλος: Η εξαγορά στη Μήλο και η επέκταση στη Β. Ελλάδα
Αποδίδει το πλάνο λειτουργικού μετασχηματισμού της ΑΒ Βασιλόπουλος – Οι τρεις κινήσεις απέναντι στον ανταγωνισμό - Πού ανοίγουν νέα καταστήματα