Σταθερή στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραμένει η ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή στη θέση τους θα αναπτυχθούν συστήματα ΑΠΕ με διπλάσια ισχύ.
Αυτό προκύπτει από την παρέμβαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας εταιρεία κ. Γιώργου Στάσση στο «Power Summit – Balance of Power» που διοργάνωσε η Eurelectric στις Βρυξέλλες όπου και παρουσίασε τις προτάσεις για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης μέχρι το 2050.
ΔΕΗ-MORE: Αρχές του 2024 η κατασκευή των κοινών έργων ΑΠΕ
Μεγάλες συστημικές αλλαγές
Ο κ. Στάσσης υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Eurelectric αναφέρθηκε στις δράσεις, τις προκλήσεις και τις μεγάλες συστημικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε η Ευρώπη να πετύχει τους στόχους αποανθρακοποίησης που έχει θέσει, και παράλληλα να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ενέργεια – που αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050.
Συμμετέχοντας στο πάνελ «Decarbonisation Speedways- Re-balancing Europe’s 2050 Decarbonisation Agenda», ο κ. Στάσσης τόνισε ότι ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων (που δημιουργούν και την αύξηση της ζήτησης) είναι ο σημαντικότερος μοχλός για την αποανθρακοποίηση της Ευρώπης. «Χάρη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και των ολοένα και μεγαλύτερων δυνατοτήτων αποθήκευσης, ο εξηλεκτρισμός άλλων ενεργειακών τομέων είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για την αποανθρακοποίηση» καθώς, όπως ανέφερε ο CEO της ΔΕΗ, η μεγάλη πλειονότητα της πρόσθετης παραγωγής είναι από ΑΠΕ.
Οι πράσινες τεχνολογίες
Γι’ αυτό οι δύο βασικές προκλήσεις της Ευρώπης για να πετύχει τους στόχους της είναι το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών. «Για να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο».
Για να επιτευχθεί το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών που απαιτούνται, ο κ. Στάσσης ανέφερε τέσσερεις κρίσιμες προϋποθέσεις: επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης της ηλεκτροπαραγωγής και των υποδομών δικτύου, εκσυγχρονισμός των δικτύων για την διαχείριση ενός μεγαλύτερου και πολύ πιο σύνθετου συστήματος, μία ευέλικτη αγορά ηλεκτρισμού που προωθεί τις επενδύσεις και, τέλος, διαθεσιμότητα υλικών και αλυσίδων εφοδιασμού.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, καθώς κάθε γεωγραφική περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που παράγουν 3 GW τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη ΑΠΕ προσθέτοντας 5 GW μέχρι το 2026. «Επιπλέον, επενδύουμε στην ευελιξία τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Αυτό περιλαμβάνει μπαταρίες για αποθήκευση, καταναλωτικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα και μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, και ψηφιακά εργαλεία που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τη διαχείριση της ζήτησης. Πρόκειται για έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του μείγματος παραγωγής».
Στο συνέδριο της Eurelectric, σημαντικοί φορείς χάραξης πολιτικής και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας συζητούν για το μέλλον της ενέργειας και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η ραγδαία αύξηση στις ΑΠΕ μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας της Ευρώπης. Στο συνέδριο συμμετέχει ως ομιλήτρια και η Διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, κα Έλενα Γιαννακοπούλου, στο πάνελ με θέμα την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και το αυτόνομο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος.
Latest News
Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG γίνονται κρίσιμο χαρτί στις συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στο ρόλο του αμερικανικού LNG στον απογαλακτισμό της ηπείρου από τις ρωσικές εισαγωγές
Επιδόσεις υψηλής τάσης... από τη ΔΕΗ βλέπει η AXIA - Στις 13 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου
Η ΑΧΙΑ διατηρεί τη σύσταση αγορά (buy) για τη ΔΕΗ, με τιμή στόχο στα 22,60 ευρώ
Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το καναδικό πετρέλαιο ίσως αποτρέψει τους δασμούς Τραμπ
Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως στο πετρέλαιο και ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός στο φυσικό αέριο
Αυξήσεις έως 79% σε μία ημέρα στο ρεύμα – Το φαινόμενο «dunkelflaute» χτυπά τις αγορές σε Ευρώπη και Ελλάδα
Η νηνεμία και η λιγότερη ηλιοφάνεια έσβησαν τις ΑΠΕ – Το πρόβλημα με την απουσία αποθήκευσης στις τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια
Ισχυρή ελληνική παρουσία στην COP29 - Ποιοι θα παραστούν στο Μπακού
Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στη διεθνή Διάσκεψη COP29 θα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Γιατί μεγάλοι traders πετρελαίου στρέφονται στην εξόρυξη μετάλλων
Οι μεγαλύτεροι traders πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκουν να επεκταθούν και στα μέταλλα αποσκοπώντας στη ζήτηση για EV
Άλλο ένα βήμα για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις «Green Aegean» και «GREGY»
Τρέχουν οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας - Εντός του έτους η μελέτη τεχνικοοικονομικής σκοπιμότητας για την «Green Aegean» και η ανάθεση των μελετών για τη GREGY
Μεγάλη ανατροπή στα χρηματιστήρια ενέργειας στην ΕΕ - Στις φθηνότερες αγορές ρεύματος η Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι στις δέκα χώρες με τις χαμηλότερες χονδρεμπορικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια - Το μήνυμα Μητσοτάκη
Αναβιώνουν τα πυρηνικά εργοστάσια στο πρόγραμμα του γερμανικού CDU
Η επαναλειτουργία κλειστών ατομικών εργοστασίων αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών
Πόσο μπορούν να ρίξουν τις τιμές ρεύματος τα πυρηνικά «τσέπης» - Τα σενάρια για Ελλάδα
Μελέτη του καθηγητή Π. Μπίσκα για την πυρηνική ενέργεια και τους μικρούς αντιδραστήρες προσδιορίζει τη μείωση των τιμών από 3,3% έως 25%, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ