![ΕΦΚΑ: Προς νέα επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων εισφορών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/asfalistikeseisfores-768x431-600x337.jpeg)
Στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος της επιστροφής εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές, προχώρησε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταβολή ύψους 20.334.737,50 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή – σε χιλιάδες επαγγελματίες – των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020.
Ασφάλιση: Πώς να επιλύσετε τις διαφορές σας με το ασφαλιστικό σας ταμείο
Δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί
Πρόκειται για εισφορές που εισπράχθηκαν από δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των Ν.Π.Ι.Δ., μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ. και Ι.Δ.Ο.Χ.).
Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι τις 2 Μαΐου και δεν έχουν από οποιαδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο.
Πρόκειται για πρώτη καταβολή, που αφορά 6.810 δικαιούχους ενώ το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 13.738,61 ευρώ.
Επόμενες επιστροφές
Θα ακολουθήσουν και επόμενες καταβολές καθώς οι υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων των λοιπών κατηγοριών δικαιούχων, καθώς και όσων υποβλήθηκαν από μετά την 3η Μαίου, προκειμένου να αποδοθούν τα αντίστοιχα ποσά με την ίδια διαδικασία σε επόμενη καταβολή.
Συνολικά υπολογίζεται ότι η επιστροφή εισφορών αφορά περίπου 23.000 επαγγελματίες δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς, οι οποίοι θα απευθυνθούν στην ειδική πλατφόρμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών που έθεσε σε λειτουργία ο e – ΕΦΚΑ.
Το θέμα είχαν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020».
Παρουσιάστηκε μάλιστα από τον ΟΤ στις 07.04.2023, με τίτλο «ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν δικηγόροι, μηχανικοί και υγειονομικοί».
Το ιστορικό της διεκδίκησης
Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες έμμισθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους. Το ιστορικό της διεκδίκησης – σύμφωνα με το εξώδικο – έχει ως εξής:
Στο τέλος του 2018 – επί υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου – με το νόμο 4578/2018 μειώθηκαν από 1.1.2019 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής των εμμίσθων δικηγόρων και μηχανικών. Με το νόμο 4670/2020 (επί Υπουργίας Βρούτση) επιβεβαιώθηκε η μείωση αυτή και επεκτάθηκε και στους εμμισθους υγειονομικούς.
Ωστόσο ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να τροποποιήσει το σύστημα των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων γεγονός που εξανάγκασε τους εντολείς εργοδότες των ως άνω μισθωτών ασφαλισμένων να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από τις νόμιμες, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παράνομη είσπραξη από χιλιάδες εντολείς – εργοδότες και ασφαλισμένους, εισφορών που δεν οφείλονταν επί 21 μήνες (Ιανουάριος 2019 έως και Σεπτέμβριος 2020), ύψους πολλών εκατομμυρίων.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το 74% των εργαζομένων νιώθει σωματική εξάντληση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ergazomenos-1024x698-1-600x409.jpg)
Ενας στους δύο εργαζομένους καταπονείται σωματικά - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΕ [γραφήματα]
Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ διενήργησε έρευνα για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων - Τι αποκαλύπτει
![«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Από σήμερα οι αιτήσεις στις τράπεζες για άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/evakinita-2-600x400.jpg)
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Πώς θα λάβετε άτοκο δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ
Τα «κλειδιά» του νέου προγράμματος - Οι όροι για να αναβαθμίσετε το σπίτι ή το εξοχικό σας
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ