Στις αρχές του 2024 προσδιορίζεται η έναρξη της κατασκευής των πρώτων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του χαρτοφυλακίου των 1,9 GW (γιγαβάτ) των εταιρειών που κατέχουν από κοινού η ΔΕΗ και η MORE (ο «πράσινος» βραχίονας της Motor Oil).  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες,   τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος περίπου 500 MW (μεγαβάτ), είναι επιλέξιμα από τον ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο και αναμένεται ότι θα είναι τα πρώτα του κοινού χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών  τα οποία μπαίνουν σε ρότα υλοποίησης.

Η απόκτηση από τη MORE του 75% της UNAGI A.E. _  κατέχει μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο 16 φωτοβολταϊκών έργων στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα,   σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW _ έγινε στα τέλη Μαΐου.   Το υπόλοιπο 49% είχε περάσει πριν από περίπου ένα έτος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ).

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η ΔΕΗ επενδύει σε ένα πράσινο μέλλον

Τα έργα των 1,9 GW που βρίσκονται υπό τον κοινό έλεγχο ΔΕΗΑΝ – MORE έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026 και, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος της ΔΕΗ, αφού ολοκληρωθούν και ηλεκτριστούν θα προχωρήσει ο λειτουργικός διαχωρισμός τους ώστε η κάθε εταιρεία να διατηρήσει αυτόνομα το μερίδιό της.

Τα «πράσινα» σχέδια της ΔΕΗ και της MORE

Στόχος της ΔΕΗ είναι η κατασκευή  ενός χαρτοφυλακίου νέων έργων ΑΠΕ ισχύος 1 GW,  τα οποία θα λειτουργήσουν εντός της διετίας 2023-2024. Γενικότερα, ο  στόχος που έχει τεθεί από την εταιρεία είναι σε διάστημα άνω των 30 μηνών, δηλαδή μετά το τέλος του 2025 να διαθέτει 5,1 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης.

Η ΔΕΗ διαθέτει εξασφαλισμένη  αδειοδότηση για έργα άνω των 4 GW. Ανάμεσα σε αυτά που κατασκευάζονται σήμερα περιλαμβάνεται και το  μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα των 550 MW στην Πτολεμαΐδα.   Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, στα 603 MW που λειτουργούν ή έχουν κατασκευαστεί, θα προστεθούν   έως το τέλος του έτους,  άλλα  τέσσερα έργα που κατασκευάζονται,  ανεβάζοντας το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στα 814 MW. Θα ακολουθήσει έως τα τέλη του 2024 η ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα (210 MW και 550 MW αντίστοιχα) καθώς και η προετοιμασία για την προκήρυξη διαγωνισμού που θα αφορά  κατασκευή φωτοβολταϊκού έργου 280 MW επίσης στο Αμύνταιο. Τα έργα στο Αμύνταιο αναπτύσσονται σε συνεργασία με τη  γερμανική RWE.

Έως τα μέσα του 2025 θα έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί για την κατασκευή   φωτοβολταϊκού πάρκου 170 MW στην Πτολεμαΐδα και αιολικού σταθμού 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα ενώ παράλληλα η ΔΕΗ θα ωριμάζει αδειοδοτικά και δύο φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 175 MW,  σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη.  Ακόμη, έως το τέλος του ίδιου έτους θα έχουν ωριμάσει αδειοδικά άλλα τέσσερα έργα, εκ των οποίων μία μονάδα   αποθήκευσης ενέργειας 200 MW. Θα ακολουθήσει από το 2026 η αδειοδότηση  και άλλων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,48 GW, εκ των οποίων τα 500 ΜW αφορούν έργο αποθήκευσης ενέργειας,  με το pipeline των έργων να φτάνει τότε περίπου τα 5,1 GW.

Πέρα από την ελληνική αγορά,  στρατηγική επιλογή της ΔΕΗ αποτελεί και η ανάπτυξή της  εκτός συνόρων. Έτσι, μετά τις εξαγορές στη Ρουμανία της Εnel και χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210 MW της Μυτιληναίος,   ανοίγει περαιτέρω τα …φτερά της  τόσο στη συγκεκριμένη χώρα, όσο και στη Βουλγαρία.

Όσον αφορά στον όμιλο της Motor Oil συνεχίζει να διερευνά ευκαιρίες εξαγορών στον τομέα των ΑΠΕ.  Η θυγατρική του MORE διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα) περίπου 800 ΜW. Ήδη με τις εξαγορές πέρυσι, από την   Ελλάκτωρ του 75% της Αnemos Res Holdings και τελευταία του 75% της Unagi αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης μεγαλύτερο των 3 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου