Με διάθεση για ρευστοποιήσεις, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, με τα περισσότερα χαρτιά της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να μην υποστηρίζονται επαρκώς. Ωστόσο, προς το τέλος, βγήκαν αντανακλαστικά και απομάκρυναν τον Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας.

Κι όπως ήταν αναμενόμενο, οι μικρής έκτασης πιέσεις συνεχίστηκαν, με τον ΓΔ να βαραίνει κυρίως από την έλλειψη αγοραστών.

Η ανθεκτικότητα στην οποία έχουμε αναφερθεί πολλούς μήνες εμφανίστηκε και πάλι, καθώς είναι προφανές ότι κανένα μεσο-μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο δεν απεμπλέκεται.

Και αυτό, διότι ο παράγοντας που συνετέλεσε στο ανοδικό ράλι μέχρι στιγμής βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο.

Και δεν είναι άλλος από την ευκταία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μπορεί να φαντάζει γραφικό να αναφερόμεστε συνεχώς σε αυτό, όμως αν αναλογιστεί κανείς τη ζημία που προκάλεσε η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας πριν 13 έτη, μπορεί χοντρικά να φανταστεί πώς θα συμπεριφερθεί το Χρηματιστήριο σε μερικού ςμήνες.

Και προφανώς, οι εγχώριοι παίκτες και πολλά θεσμικά που ήδη έχουν τοποθετηθεί το γνωρίζουν καλά, εξού και η επιμονή τους σε αγοραστικές θέσεις.

Εξάλλου, μεγάλο μέρος των εισηγμένων εταιρειών παραδίδουν χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για σεμινάριο, ώστε να δικαιολογείται και η επενδυτική προτίμηση θεμελιωδώς.

Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου και η συγκριτική ανάλυση, που θέλει τη χώρα μας να αναμένεται να αποδώσει τα επόμενα έτη πολύ καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη, τουλάχιστον ως προς τις υπόλοιπες οικονομίες εντός Ευρωζώνης.

Έτσι, με δεδομένη τη σοβαρότατη απομείωση (έως και εξάλειψη) συστημικών κινδύνων, φαίνεται να έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι κλάδοι που πιθανότερο να πρωταγωνσιτήσουν είναι η πληροφορική, οι τράπεζες, η ενέργεια/ΑΠΕ και οι κατασκευές.

Ο Δείκτης έχει μπροστά του την κοντινή στήριξη των 1240, με επόμενο στόχο τις 1290.

Ειδική μνεία για τον ΜΥΤΙΛ, που (ξανα)είδε νέα ιστορικά υψηλά στην κεφαλαιοποίηση των 4,5 δισεκ. ευρώ (!), παρέα με τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ.

Latest News