Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να τροφοδοτούν εκ νέου τις ανησυχίες για το εύρος της αντίδρασης της Bank of England και την επίδραση της σύσφιξης στην οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,10% στις 7.561 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 16.023 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,46% στις 7.260 μονάδες.

Διατηρεί το «αργυρό μετάλλιο» το ευρώ – Ενισχύεται ως αποθεματικό νόμισμα

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 8,7%, στο ίδιο επίπεδο με τον Μάιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει στο 8,4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε επίσης αμετάβλητος, στο 0,6%. Στο δυσάρεστο μέρος για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, ο πυρήνας του πληθωρισμού – εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων – αυξήθηκε στο 6,5% από 6,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να προχωρήσει στην 13η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της, καθώς αντιμετωπίζει την επίλυση της δύσκολης εξίσωσης συγκράτησης του πληθωρισμού χωρίς να δημιουργήσει κρίση και ύφεση.

Ο επίμονος πληθωρισμός και η «σφιχτή» αγορά εργασίας οδήγησαν τους οικονομολόγους τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους για την κορύφωση των επιτοκίων και ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αναμένεται πλέον να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Την ίδια ώρα, αφού εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί συνολικά κατά 0,4% φέτος, σύμφωνα με νέα πρόβλεψη του Ινστιτούτου Ifo. Τον Μάρτιο, ο ερευνητικός όμιλος με έδρα το Μόναχο προέβλεπε ετήσια συρρίκνωση 0,1%.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί από 6,9% το 2022 σε 5,8% το 2023 και θα φθάσει το 2,1% το 2024. Η έκθεση αναφέρει ότι οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή θα περιορίσουν τα πραγματικά εισοδήματα και συνεπώς την κατανάλωση, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα θα ψυχρανθεί. “Η γερμανική οικονομία βγαίνει πολύ αργά από την ύφεση”, δήλωσε ο Timo Wollmershaeuser, επικεφαλής οικονομικών προβλέψεων του Ifo.

Τριπλή ώθηση για την άνοδο έλαβε το ΧΑ

Μπορεί να άρχισε τις συναλλαγές έχοντας μεγάλες δυσκολίες, αλλά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο βρήκε την ώθηση που χρειαζόταν, σε Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ, για να ανακτήσει τις 1.270 μονάδες και να κινηθεί υψηλότερα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,60% στις 1.272,49 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 118 εκατ. ευρώ.

Χρειάστηκε μία ακόμη ομοβροντία από τους ξένους αναλυτές, που ανανέωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets (Deutsche Bank, NBG Sec, Citi), για να μπορέσει η αγορά να σταματήσει το «έργο» των πωλητών και να ενεργοποιήσει τους αγοραστές ώστε να επαναφέρουν τον γενικό δείκτη κοντά στο άνω άκρο της συσσώρευσης των τελευταίων ημερών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές