Το ευρώ διατήρησε τη θέση του ως το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο νόμισμα στον κόσμο για το εμπόριο, τη χρηματοδότηση και τη δημιουργία αποθεματικών, ακόμα και παρά το γεγονός ότι η Ρωσία μείωσε σημαντικά την εξάρτησή της από αυτό μετά τις κυρώσεις, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ ως «παγκόσμια νομίσματα» τίθεται υπό αμφισβήτηση από την ανάδυση της Κίνας, την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και από τη συζήτηση για μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία στις αναδυόμενες χώρες από την Ινδία στη Βραζιλία.
Μεγαλώνει το οικονομικό χάσμα Ευρώπης -ΗΠΑ
Ωστόσο, η ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για τον διεθνή ρόλο του ευρώ υπογραμμίζει την ανθεκτικότητά του, παρόλο που υπάρχει ρητή προειδοποίηση ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ το ευρώ διατήρησε ή και αύξησε το μερίδιό του στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα, το διεθνές χρέος και τα δάνεια, καθώς και στον τζίρο συναλλάγματος.
Ωστόσο, το μερίδιό του στις παγκόσμιες πληρωμές μέσω του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT μειώθηκε από περίπου 40% σε 30%, αλλά αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό προς όφελος του δολαρίου, με οριακά μόνο κέρδη σε εναλλακτικά νομίσματα όπως το ρενμίνμπι της Κίνας.
Λαγκάρντ για τα 25 χρόνια της EKT: Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα
Η επίδραση της Ρωσίας
Η Ρωσία μείωσε τη χρήση του ευρώ ως νόμισμα τιμολόγησης και στράφηκε στο ρούβλι και το ρενμίνμπι μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές δυνάμεις για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Αλλά η χρήση του ρουβλίου στο σύστημα SWIFT κατέρρευσε μετά την αποσύνδεση των τραπεζών της από αυτό το δίκτυο, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η έκθεση δεν παρείχε δεδομένα για εναλλακτικά συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως αυτό της Ρωσίας και της Κίνας.
Η έκθεση της ΕΚΤ ανέφερε ότι ένα διεθνώς χρησιμοποιούμενο νόμισμα μπορεί γρήγορα να αντικατασταθεί από ένα άλλο όταν αλλάξουν οι εμπορικές ροές.
Πού πρωταγωνιστεί
Μάλιστα, ανέφερε στοιχεία από την ίδια την Ευρώπη, όπου το ευρώ έχει αντικαταστήσει το δολάριο ως νόμισμα τιμολόγησης σε χώρες που γειτνιάζουν με τη ζώνη του ευρώ από την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος το 1999.
«Το καθεστώς του διεθνούς νομίσματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της που συνοδεύει την έκθεση.
Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα πρόσθεσε ότι «η περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση», όπως η πλήρης ένωση των κεφαλαιαγορών, θα είναι «κομβική για την αύξηση της ανθεκτικότητας του διεθνούς ρόλου του ευρώ σε μια δυνητικά πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία».
Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το Λονδίνο παραμένει ο κύριος τόπος διαπραγμάτευσης συναλλάγματος σε ευρώ και ότι η σημασία της Βρετανίας για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές δραστηριότητες σε ευρώ δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά μετά το Brexit.
Latest News
Πώς αξιολογούν στον ΟΤ αναλυτές το ν/σ για την Κεφαλαιαγορά – Οι «angel investors», οι ΑΕΕΑΠ και τα «φωτεινά» σημεία
Οι αναλυτές Νίκος Χρυσοχοΐδης και Σίμος Μαυρουδής αναλύουν στον ΟΤ τα σημεία του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά
Μικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street - Άνοδος για Apple και Coca Cola
Από τους δείκτηες της Wall Street Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν κέρδη, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε
Οι δασμοί οδηγούν το ράλι του χρυσού - Καρφί... για τα 3.000 δολάρια [γράφημα]
Ο χρυσός λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ - Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων - Στα ύψη οι τιμές της χρυσής λίρας Αγγλίας
Σε υψηλό δύο εβδομάδες οι τιμές του μαύρου χρυσού
Ενισχύονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προμήθειες πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν
Ανοδικά «δια χειρός» Πάουελ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Ο Πάουελ είπε στην καθιερωμένη κατάθεση στη Γερουσία ότι η Fed δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια
«Θεατές» στο εμπορικό μπρα ντε φερ οι ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της UniCredit, η οποία χάνει πάνω από 3% - Άλμα 6% σημείωσε η Kering
Μάχη για τις 1.550 μονάδες έδωσε το ΧΑ - Bουτιά για τον Τιτάνα
Αν και δε λείπει η επιφυλακτικότητα το ΧΑ έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τις 1.550 μονάδες
Ήπιες πιέσεις στη Wall Street - Στηρίζει η Coca Cola
Οι επενδυτές να αναμένουν τις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, στο Κογκρέσο
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Μάχες πάνω στις 1.550 μονάδες δίνει το ΧΑ
Η αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.550 μονάδων, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να περάσει από τον σκόπελο της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων