Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι αναμφισβήτητα εκείνες που ξεχωρίζουν στην Ευρώπη, καταγράφοντας μια πορεία εξόχως πιο αποδοτική σε σχέση με των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, όπως τονίζει με έκθεσή της η Deutsche Bank, μετά την υπεραπόδοση αυτή, ίσως έχει έρθει η ώρα για να κάνουν μια παύση οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, για να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες μετά το αδιάληπτο ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη που πλησιάζουν το 60%, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η επίδοση στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς το «κοντέρ» γράφει +85%.

Morgan Stanley: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες

Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, ανεβάζουν την τιμή-στόχο στις μετοχές των τριών από τις τέσσερις συστημικής τράπεζες, όμως πλέον σύσταση αγοράς δίνει στις δύο εξ αυτών.

Ειδικότερα, επί του παρόντος για τη Deutsche Bank κορυφαία επιλογή είναι η μετοχή της Alpha Bank, με την τιμή-στόχο να ανεβαίνει στο 1,90 ευρώ από 1,70 ευρώ, καθώς τα περιθώρια βελτίωσης εκτιμώνται ότι είναι υψηλά.

Σύσταση «buy» και για τη μετοχή της Eurobank, με τον πήχη για την τιμή της να ορίζεται στα ίδιο επίπεδο με της Alpha Bank.

Αντιθέτως, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μέχρι πρότινος η κορυφαία επιλογή υποβαθμίσθηκε σε «hold», ωστόσο η νέα τιμή-στόχος από τα 6,15 ευρώ ανέβηκε στα 6,70 ευρώ. Ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η σύσταση είναι επίσης της «διακράτησης» με την τιμή να παραμένει στα 3 ευρώ.

¨Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται κεφαλαιακώς ισχυρές, τα έσοδα από καθαρούς τόκους (ΝΙΙ) διαρκώς βελτιώνονται όπως και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Εντούτοις πλέον οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν καταστεί πιο ακριβές σε σχέση με άλλες πιθανές επιλογές στη νότια Ευρώπη.

Για τη Deutsche Bank οι πολλαπλασιαστές βρίσκονται σε επίπεδα που θα ήταν αδιανόητα πριν από λίγους μήνες. Οι δείκτες Ρ/Ε κινούνται στο εύρος 6-7 φορές, οι δείκτες P/TBV στις 0,6-0,8 φορές για το 2024, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE να κυμαίνεται μεταξύ 9% με 12% (αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίου, επιτρέποντας την επαναφορά των μερισμάτων μετά από πολλά χρόνια), καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών