Μπορεί να άρχισε τις συναλλαγές έχοντας μεγάλες δυσκολίες, αλλά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης το ελληνικό χρηματιστήριο βρήκε την ώθηση που χρειαζόταν, σε Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ, για να ανακτήσει τις 1.270 μονάδες και να κινηθεί υψηλότερα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,60% στις 1.272,49 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 118 εκατ. ευρώ.

Χρειάστηκε μία ακόμη ομοβροντία από τους ξένους αναλυτές, που ανανέωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets (Deutsche Bank, NBG Sec, Citi), για να μπορέσει η αγορά να σταματήσει το «έργο» των πωλητών και να ενεργοποιήσει τους αγοραστές ώστε να επαναφέρουν τον γενικό δείκτη κοντά στο άνω άκρο της συσσώρευσης των τελευταίων ημερών.

Ξεπέρασαν το €1,2 δισ. οι προσφορές για το 25ετές ομόλογο – Στο 3,99% η απόδοση

Από τις 12:00 και μετά η αγορά έδειξε να ενεργοποιεί και πάλι τις αγοραστικές της δυνάμεις, βρίσκοντας σημαντικές στηρίξεις στους τίτλους που έκαναν τις μικροδιορθώσεις τους και βρέθηκαν με καλύτερα σημεία για τις εντολές τους. Πλέον οι κινήσεις στο ταμπλό έχουν γίνει πιο στρατηγικές, με τους αγοραστές να επιλέγουν κλάδους που πλέον έχουν μακροπρόθεσμες προοπτικές να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους. Είναι κάτι που επαναλαμβάνεται άλλωστε από τους περισσότερους αναλυτές, που προσπαθούν να δείξουν το δρόμο σε πληροφορική, τράπεζες, ενέργεια/ΑΠΕ και κατασκευές, και να υπενθυμίσουν ότι η κεφαλαιαγορά πρέπει να είναι επενδυτική και λιγότερο βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπική.

Άλλωστε ο παράγοντας που συνετέλεσε στο ανοδικό ράλι μέχρι στιγμής βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο. Και δεν είναι άλλος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου και η συγκριτική ανάλυση, που θέλει τη χώρα μας να αναμένεται να αποδώσει τα επόμενα έτη πολύ καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη, τουλάχιστον ως προς τις υπόλοιπες οικονομίες εντός Ευρωζώνης. Και μεγάλο μέρος των εισηγμένων εταιρειών παραδίδουν ισχυρά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, ώστε να δικαιολογείται και η επενδυτική προτίμηση θεμελιωδώς.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Aegean, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με τα ισχυρά τους κέρδη, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη και Alpha Bank. Θετικά έκλεισαν οι Τιτάν, Λάμδα, Εθνική, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Cenergy, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ αρνητικά οι Eurobank, Coca Cola, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Ισχυρές ήταν απώλειες Ελλάκτωρ, Quest, ΕΥΔΑΠ και Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece