Η Ελλάδα για μια σειρά από λόγους έχει βρεθεί στην καλή πλευρά των οικονομιών που ανάρρωσαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα στους πιο σκληρούς δείκτες. Αυτούς των αγορών. Το γεγονός ότι όλες οι εκδόσεις ελληνικού χρέους (έντοκα γραμμάτια) έως ενός έτους έχουν επιτόκιο μικρότερο των αντίστοιχων γερμανικών είναι μια στρέβλωση της εποχής, αλλά είναι και μια πραγματικότητα. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι το ελληνικό επιτόκιο για διάρκεια 3 μηνών κινείται στην περιοχή του 3%, όταν το αντίστοιχο γερμανικό είναι στο 3,2%. Αντίστοιχα, στα έντοκα γραμμάτια ενός έτους το ελληνικό επιτόκιο είναι στο 3,2%, όταν το γερμανικό φτάνει το 3,5%!
Επίσης, γεγονός είναι ότι το ελληνικό δεκαετές διαπραγματεύεται στο 3,7% όταν το αντίστοιχο ιταλικό δεκαετές ομόλογο ξεπερνάει το 4% σταθερά εδώ και πολλές εβδομάδες. Αυτό δεν είναι φαινόμενο συγκυριακό. Δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγορές θεωρούν ότι το ελληνικό αξιόχρεο είναι ασφαλέστερο παρά το γεγονός ότι δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα, από την Ιταλία που την έχει. Την ίδια στιγμή το γαλλικό δεκαετές διαπραγματεύεται στην περιοχή του 3%. Εκεί λίγο πιο πάνω βρίσκεται το ελληνικό δεκαετές. Δεν υπάρχει πλέον το χάσμα που παρατηρούνταν για σχεδόν μία δεκαπενταετία έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου φτάνει στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα 5,6 δισ. ευρώ. Είναι ωστόσο και αυτό μειωμένο κατά 3 δισ. σε σχέση με πέρυσι. Οι εισαγωγές κυρίως ενεργειακών προϊόντων μειώνονται. Οι εξαγωγές αυξάνονται. Χωρίς τα καύσιμα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν τους πρώτους 4 μήνες του έτους κατά 8,4% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1%. Οι τουριστικές αφίξεις, παρά την γκρίνια μας και την προσπάθεια πολλών να κερδοσκοπήσουν, τρέχουν με ρυθμό +52,5% τους πρώτους λιγότερο τουριστικούς μήνες της χρονιάς. Οι εισπράξεις αυξάνονται επίσης κατά 38%.
Οι κίνδυνοι παραμένουν όμως ολόγυρά μας. Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση έτοιμη να πιάσει δουλειά. Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις, οι πρώτες αλλαγές της νέας περιόδου, πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ενα από τα κυρίαρχα ζητήματα της νέας οικονομικής πολιτικής θα είναι η «μαγική συνταγή», που οι βελτιωμένοι τζίροι και τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά και οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, δεν θα οδηγήσουν στην αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Το είπε ξεκάθαρα τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Με δεδομένο ότι ήδη καταγράφουμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην ευρωζώνη, «άτσαλες» και κυρίως αιφνιδιαστικές μισθολογικές αυξήσεις δεν χωρούν. Εχουμε τον χρόνο να το πάμε σιγά σιγά. Ομαλά, μαζί με την ανάπτυξη. Παρατηρούμε, είπε ο Στουρνάρας, για την αντιστάθμιση της απώλειας αγοραστικής δύναμης, ότι εμφανίζονται πιέσεις για την αναπροσαρμογή της αμοιβής της εργασίας.
Επιπλέον, πρόσθεσε, παρατηρούμε ότι πολλές επιχειρήσεις κατέγραψαν διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους. Αυτοί οι δύο παράγοντες αυτοτροφοδοτούμενης αύξησης του πληθωρισμού, κατέληξε, βρίσκονται ακόμα υπό έλεγχο, ωστόσο «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών». Αν προλάβουμε και αυτό το πρόβλημα, ίσως να έχουμε βρει τη «μαγική οικονομική συνταγή» και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι.
Γενικά, η εικόνα της τιμολόγησης του ελληνικού χρέους από τις αγορές δείχνει ότι ήδη η Ελλάδα έχει επιστρέψει σε αυτό που θα αποκαλούσαμε, ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Προφανώς δεν λύσαμε όλα τα προβλήματά μας.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.