Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη σε μια ακόμη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, με στόχο κυρίως να σταματήσουν τρίτες χώρες και εταιρείες να παρακάμπτουν τα υφιστάμενα μέτρα της ΕΕ.

Ρωσία: Πώς τα βγάζει πέρα η ρωσική οικονομία με τις κυρώσεις;

«Σήμερα, οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για την 11η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων και των ατομικών καταλόγων», ανέφερε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Twitter.

Το πακέτο απαγορεύει τη διαμετακόμιση μέσω της Ρωσίας αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό ή να βοηθήσουν τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειάς του.

Καθιστά επίσης δυνατή την επιβολή περιορισμών στην πώληση ευαίσθητων αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης σε χώρες που ενδέχεται να τα προωθήσουν στη Ρωσία και διευρύνει τον κατάλογο των απαγορευμένων αγαθών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον ρωσικό στρατό και τον αμυντικό τομέα της χώρας.

ΜΜΕ και πετρελαιοφόρα

Η δέσμη μέτρων παρατείνει την αναστολή των αδειών εκπομπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέντε ρωσικών μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος.

Για να περιοριστεί η πρακτική των πλοίων να φορτώνουν ρωσικό αργό πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή στη θάλασσα για να αποφύγουν την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, η δέσμη μέτρων απαγορεύει την πρόσβαση σε λιμένες της ΕΕ για πλοία που προβαίνουν σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, εάν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το φορτίο που φορτώθηκε ήταν ρωσικής προέλευσης.

Η δέσμη μέτρων προσθέτει επιπλέον 71 πρόσωπα και 33 οντότητες, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στην ΕΕ δεσμεύονται λόγω της εμπλοκής τους, μεταξύ άλλων, στην παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.\

Μήνυμα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογγραμμίζει ότι το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων «θα προκαλέσει περαιτέρω πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαγωγές, στοχεύοντας οντότητες που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο». «Το εργαλείο μας για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να έχει στα χέρια της προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις» καταλήγει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή