![Κίνα: Η επιβράδυνση της οικονομίας απειλεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/china-port.png)
Η επιβράδυνση τόσο στην κινεζική όσο και στην παγκόσμια οικονομία είναι το μεγαλύτερο ζήτημα που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα (EUCCC). Η επιβράδυνση χαρακτηρίζεται ως πιο σημαντικός λόγος από τις σινο-αμερικανικές εντάσεις αλλά και από τη διαδικασία αποσύνδεσης από την κινεζική οικονομία.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αποκαλύπτει τη στρατηγική της για την οικονομική ασφάλεια
Ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που βλέπουν την Κίνα ως μία από τις τρεις κορυφαίες χώρες για μελλοντικές επενδύσεις βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του επιμελητηρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Το EUCCC καταγράφει αυτά τα στοιχεία από το 2010.
Καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια και ο πληθωρισμός συμπιέζουν τη ζήτηση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι εταιρείες στην Κίνα δυσκολεύονται σε αντίθεση με την απότομη πτώση των τιμών καθώς ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού επιβαρύνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών που ανέφεραν ότι τα έσοδα από την Κίνα είχαν μειωθεί το 2022, ήταν τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με το 2021 σύμφωνα με την έκθεση. «Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος που σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σημαντική και δεν μπορεί να αναστραφεί εν μία νυκτί», τονίζει το επιμελητήριο.
Τα ευρήματα του επιμελητηρίου, τα οποία βασίστηκαν στις απόψεις των μελών του από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Μαρτίου, αποκάλυψαν ότι ένας αριθμός ρεκόρ εταιρειών είχε χάσει τις δραστηριότητές του πέρυσι λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά και των ρυθμιστικών φραγμών. Η BASF, η Maersk, η Siemens και η Volkswagen είναι μεταξύ των μελών του επιμελητηρίου.
Η συνεχιζόμενη εστίαση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην εθνική ασφάλεια έχει πυροδοτήσει ένα κύμα αβεβαιότητας σε πολλές ξένες εταιρείες σε μια αγορά όπου οι κανονισμοί συχνά διατυπώνονται αόριστα.
«Με τη νέα και επικείμενη ευρωπαϊκή και αμερικανική νομοθεσία που θα αναγκάσει πολλές εταιρείες να επιδείξουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητές τους στην Κίνα, η τάση της διαφοροποίησης και της αποεπένδυσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πιθανό να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα», ανέφερε το επιμελητήριο.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Κίνα έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που η χώρα εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στα τέλη του περασμένου έτους. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2023 οι ΑΞΕ σε δολάρια κατέγραψαν πτώση κατά 5,7% τον σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. με την Κίνα διευρύνθηκε το 2022 διαμορφούμενο στα 396 δισ. ευρώ, κάτι που ανάγκασε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απευθύνει έκκληση στις χώρες-μέλη να «απομακρυνθούν» οικονομικά και διπλωματικά από την Κίνα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου