
Το Κίεβο «δεν είναι και πολύ αισιόδοξο» ότι θα ανανεωθεί η διεθνής συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και αρμόδιος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.
«Δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι αυτήν τη φορά», είπε ο Κουμπρακόφ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της χώρας του, που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Σιτηρά: «Σκούρα» τα πράγματα με την τιμή – Πιέζει το εμπόριο τους αγρότες στα αλώνια
Σύμφωνα με τον Κουμπρακόφ, πρόσφατα έγιναν περισσότερες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από ορισμένα λιμάνια, παρά από τον διάδρομο που είχε καθοριστεί από τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.
«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»
«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διαφυλάξουμε αυτήν την πρωτοβουλία» (σ.σ. τη συμφωνία), πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. «Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι για την Αφρική», είπε, σχολιάζοντας ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει «εναλλακτικές οδούς» για την εξαγωγή των προϊόντων της.
Η διεθνής συμφωνία παρατάθηκε μέχρι τις 18 Ιουλίου, έπειτα από δύσκολες, περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο η Μόσχα απείλησε να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτήν, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι όροι της δεν τηρούνται. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε μεταξύ άλλων το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους θαλάσσιους διαδρόμους που προβλέπονται από τη συμφωνία για να εξαπολύει επιθέσεις στον ρωσικό στόλο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πρόσφατα ότι «ανησυχεί» για το μέλλον της συμφωνίας και «εργάζεται σκληρά» για την παράτασή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%