Θα μπορούσαν να χρειαστούν έως και 131 χρόνια για να καλυφθεί το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων, αφού μια «ολόκληρη γενιά» προόδου χάθηκε λόγω της Covid-19, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το WEF ανέφερε ότι η παγκόσμια ανισότητα των φύλων φαίνεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2154 παρά τη μέτρια βελτίωση από την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν το χρονοδιάγραμμα έφτασε τα 135,6 χρόνια .

Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος στο WEF, είπε ότι πολλοί από τους παράγοντες που οδήγησαν τις γυναίκες πίσω τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς υποδομής περίθαλψης, της διακοπής του εργατικού δυναμικού από τις νέες τεχνολογίες και της στασιμότητας σε όλους τους τομείς – εξακολουθούν να επικρατούν.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα να επανέρχονται ελαφρώς στη σωστή τους τροχιά. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε χάσει μια ολόκληρη γενιά στον δρόμο προς την ισότητα των φύλων και, ουσιαστικά, η πρόοδος έχει σταματήσει», υπογράμμισε η Zahidi στο CNBC.

Το WEF διαπίστωσε επίσης ότι ενώ οι γυναίκες έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό με υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες παγκοσμίως από το 2022, τα κενά στην αγορά συνεχίζουν να επιμένουν, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως (4,5%) από τους άνδρες (4,3%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρωτοστατούν στην ισότητα των φύλων

Η Παγκόσμια Έκθεση για το χάσμα των φύλων, που διανύει τώρα το 17ο έτος της, μετράει τα κενά με βάση το φύλο σε τέσσερις τομείς: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, μορφωτικό επίπεδο;, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση.

Η Ισλανδία κατατάχθηκε ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον κόσμο για 14η συνεχή χρονιά και η μόνη χώρα που έχει κλείσει περισσότερο από το 90% του χάσματος των φύλων της.

Ακολούθησαν στο top 10 η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Νικαράγουα, η Ναμίμπια, η Λιθουανία και το Βέλγιο. Αν και καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων, οι εννέα πρώτες χώρες της κατάταξης έχουν κλείσει τουλάχιστον το 80% της διαφοράς τους. Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην 93η θέση σε σύνολο 145 κρατών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ευρώπη έχει την υψηλότερη ισότητα των φύλων με 76,3%, ξεπερνώντας τη Βόρεια Αμερική, με 75%. Ο

«Πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα που επιτρέπουν στους γονείς να εξισορροπούν την εργασία και την οικογένεια, είτε αυτοί οι γονείς είναι μητέρες είτε πατέρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν πολύ λιγότερα από αυτά. Υπάρχει μια πιο εμπορική παροχή της οικονομίας περίθαλψης, αλλά αυτό δεν καλύπτει απαραίτητα όλες τις ανάγκες», είπε ο Zahidi.

Κατά τα άλλα, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, το ποσοστό ανέρχεται στο 74,3%, ενώ στην Ευρασία και την Κεντρική Ασία είναι 69%. Το επίπεδο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό (68,8%), την Υποσαχάρια Αφρική (68,2%), τη Νότια Ασία (63,4%) και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (62,6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ

Καιρός: Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Πού υπάρχουν προβλήματα, τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
Επικαιρότητα |

Χιόνια και βροχές έως την Τρίτη – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία επελαύνει σε πολλές περιοχές, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες και χιόνια – Ποια έκτακτα μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ποια σχολεία είναι κλειστά.